Cele mai bune festivaluri din lume in Septembrie

Festivalurile sint muzee vii, spatii ale culturii si traditiei intr-o lume tot mai globalizata. Nu exista nimic mai potrivit pentru a intelege o tara decit participarea la un eveniment in care se sarbatoreste individualitatea, unicitatea locala –  fie ca se face prin muzica, curse de camile sau batai uriase cu mincare.

Regata Istorica (Regata Storica)

Locatie: Castello, Venetia, Italia
Data: prima duminica din septembrie

Regata Istorica

Regata Istorica / Foto: massimo_riserbo

Aceste curse acvatice pe Canal Grande comemoreaza primirea Ecaterinei Cornaro, sotia Regelui Ciprului, in 1489 dupa ce ea a renuntat la tron in favoarea Venetiei. Cel mai faimos eveniment dintre cele peste 120 care au loc in Venetia in perioada Aprile – Septembrie, regata incepe cu o parada a barcilor decorate in stilul secolului al 16-lea, conduse de echipaje purtind costume de epoca.
Atractia locala: pentru o vedere de ansamblu a Venetiei, urca in turnul clopotnitei din Piata San Marco.

Regata Henley-on-Todd (Henley-on-Todd Regatta)

Locatie: Alice Springs, Teritoriile de Nord, Australia
Data: sambata, la sfirsitul lunii august/ inceputul lunii septembrie

regata henley-on-todd

Nimic nu-i poate opri din distractie pe locuitorii din  Alice Springs,  bravi iubitori de sport si bere. Incepind din 1962, are loc anual o intrecere care se desfasoara pe albia secata, plina de de nisip a riului River Todd. ”Barcilor” le lipseste fundul, iar echipajele alearga sustinind” barca in jurul soldurilor. Nu ai nevoie de visle, pinze sau alte instrumente, doar o pereche buna de pantofi si multa buna-dispozitie.
Atractia locala: la sud-vest de Alice puteti vizita uluitoarele formatiuni de roca Kings Canyon, Kata Tjuta (the Olgas: si Uluru (Ayers Rock)

Turnirul Sarazinilor (Giostra del Saracino)

Locatia: Piazza Grande,Arezzo, Italia
Data: penultima simbata din luna iunie si prima duminica din luna septembrie.

Turnirul Sarazinilor - Arezzo

Urmind exemplul evenimentului Il Palio, organizat la Sienna, Turneul Sarazinilor este ca o plimbare intr-o masina a timpului care te transporta in anii demult apusi ai domnitelor neprihanite si cavalerilor curajosi. Intregul oras respira aerul vremurilor trecute: bisericile sint decorate cu imagini din cruciadele secolului al XII – lea  iar strazile sint pline de oameni imbracati ca pe vremea lui Georgio Vasari, unul dintre cei mai importanti oameni ai renasterii, nascut chiar in acest oras.
Atractii locale: Arezzo a fost puternic bombardat in timpul celui de-al doilea razboi mondial dar multe dintre cladiruile sale vechi au rezistat. Biserica Sf. Francesco adaposteste fresce pictate de Pirro della Francesca.

Adunarea de la Braemar (Braemar Gathering)

Locatie: Memorial Park, Braemar, Aberdeenshire, Scotia
Data: prima simbata din septembrie

Adunarea de la Braemar

Concursuri de aruncare a bustenilor pot fi vazute in tot nordul Scotiei pe perioada verii, insa cele mai vestite jocuri scotiene au loc la Braemar. Peste 20.000 de oameni, sportivi in kilt sau turisti imbracati lejer se inghesuie in fiecare an pe o suprafata de 48.000 de metri patrati. Sportivi locali si internationali concureaza in tot felul de probe care includ: aruncarea ciocanului, urcarea unui deal inalt de 860 de metri, saritura in lungime etc. Familia regala britanica se numara printre spectatori, iar whisky-ul este nelipsit. Traditia patronajului regal porneste tocmai de la Regina Victoria, care a fost o mare iubitoare a evenimentului. Ea a participat prima data in 1848,  iar in 1866 a acordat privilegii speciale societatii care organizeaza evenimentul. Adunarea Braemar are o vechime apreciabila – 900 de ani, organizindu-se de pe vremea regelui Malcolm Cranmore.
Atractii locale: la nord-est de Braemar se afla una dintre resedintele de vacanta ale reginei, Castelul Balmoral.

Dansul Umhlanga (Reed)

Locatia: Lobamba, Swaziland
Data: sfirsitul lui august / inceputul lui septembrie

Reed_Dance_Festival

Foto: Amada44

Swaziland o fi o tara mica, dar acest dans atrage peste 30.000 de vizitatori.  Toate sint femei, danseaza purtind Umhlanga (trestie) pe cap,  si ca multe alte ritualuri,  intregul eveniment povesteste despre iubire si gasirea partenerului.
Atractii locale: Swaziland este una dintre cele mai mici tari din Africa, insa  are multe zone care conserva viata salbatica, una dintre ele fiind Rezervatia Mkhaya, unde puteti vedea rinoceri negri in mediul lor natural.

Festivalul Nomazilor (Cure Salee)

Locatia:  Tegguidda-n-Tessoum, In-Gall, Niger
Data: o saptamina, in prima jumatate a lunii septembrie

cure salee - festivalul nomazilor

Dan Lundberg (CC)

Una dintre cele mai cunoscute sarbatori africane este ”Festivalul Nomazilor”, tinuta de Fulani si Tuaregi, pastori ai turmelor din desertul Sahara. Diversele etnii se intilnesc la sfirsitul sezonului ploios pentru a-si improspata turmele de vite si capre, pregatindu-se pentru calatoria spre sud si supravietuirea in sezonul uscat. Baile de sare sint o parte importanta a festivalului. Pentru Tuaregi si poporul Wodaabe sarbatorea marcheaza si momentul ritualelor de curtare si casatorie. Tinerii din acest popor incearca sa atraga atentia femeilor care isi doresc soti. La Tuaregi, femeile se straduiesc  sa atraga atentia barbatilor , in timp ce acestia isi arata aptitudinile de artisti, mestesugari sau muzicieni. In timp ce fectivalul oficial tine trei zile, festivitatile adiacente pot dura saptamini.
Atractii locale: Agadez este un important centru comercial in Sahara, Marea Moschee oferindu-va o priveliste superba spre desert si muntii Aïr.

Dansul Cornului (Horn Dance)

Locatia: Abbots Bromley, Staffordshire, Anglia
Data: Lunea Treaza ( prima zi de luni, dupa prima duminica care urmeaza datei de 4 septembrie)

Dansul cornului - Abbots Bromley

Data sarbatorii nu este singurul aspect arhaic al acestui ritual. Scena desfasurarii festivalului este un mic sat din zona centrala a Angliei, ritualul incepind fix la ora 8.00, dimineata. Cei 12 dansatori ridica cele sase seturi de coarne de cerb, a caror datare cu carbon arata ca au o vechime de cca. 1000 de ani, de la biserica locala, Sfintul Nicolae. Coarnele au o marime apreciabila, cintarind intre 7 si 11 kg fiecare. Dansul incepe in oras, apoi se iese din oras spre Blithfield Hall. Dansatorii se intorc dupa-amiaza devreme si continua dansul pe strazi, in jurul caselor si al pub-urilor. La ora 20.00 cornele sint duse inapoi la biserica, iar ziua se incheie cu o slujba religioasa.
Atractii locale: petreceti noaptea la circiuma Capul Caprei, intr-o camera numita dupa tilharul Dick Turpin, despre care se spune ca a stat ascuns aici.

Festivalul Mijlocului Toamnei (Mid-Autumn Festival)

Locatia: China
Data: a cinsprezecea zi a celei de-a noua luna

Moon Cake Festival

Denumita si ”Moon Cake Festival”, sarbatorea recoltei din China este o ocazie pentru a sarbatori aceste bunatati dulci. Prajiturile, facute dintr-un aluat subtire si umplute cu jeleu, nuci sau pasta de fasole rosie,  incep sa apara peste tot, cu o luna inainte de inceputul festivalului. In timpul sarbatorii, trebuie sa maninci micile gustari fara a uita sa privesti catre adevarata eroina a sarbatorii, Luna.
Atractii locale: cel mai bun loc de urmarit luna este in orasul Hangzhou, pe Lacul de Vest.

Sarbatoarea Nuntii (Imilchil Wedding Moussem)

Locatie: Imilchil, Maroc
Data: trei zile, in cea de-a treia saptamina din Septembrie

Imilchil Wedding Moussem - Dan Lundberg

FOTO:Dan Lundberg

Ca si ”Festivalul Nomazilor” aceasta sarbatoare celebreaza animalele dar si cautarea partenerului, casatoria. Cea mai celebra din cele peste 600 de sarbatori care au loc anual in Maroc,  festivalul este dedicat intoarcerii acasa a pastorilor care au petrecut intreaga vara la pasunat. Expozitiile de animale, haosul din pietele traditionale si taberele nomazilor creeaza o imagine la fel de impresionanta ca cea a culmilor muntoase ce domina orasul.
Atractii locale: la sud de Imilchil, Cheile Todra si Dades duc catre Sahara, iar la Merzouga puteti admira dunele in toata splendoarea lor.

Tirgul marului salbatic, de la Egremont (Egremont Crab Fair)

Locatia: Egremont, Cumbria, Anglia
Data: a treia simbata din Septembrie

Egremont Crab Fair

Foto: leshaines123

Aceasta sarbatoare Cumbriana este una dintre cele mai vechi din lume, creata printr-un decret semnat de Regele Henry al II-lea, in 1267. De-a lungul secolelor, evenimentul a inclus si o serie de manifestari populare la acea vreme, cum ar fi luptele de cocosi si tauri. Dar nici o competitie nu este atit de ciudata precum cea de strimbaturi, foarte populara si in zilele noastre, una dintre principalele atractii ale evenimentului.
Atractii locale: Egremont este aproape de marginea de vest a Parcului National Lake District.

Balul vacilor

Locatie: Bohinj, Slovenia
Data: Duminica, la mijlocul lui Septembrie

Balul vacilor

FOTO: somewhereintheworldtoday.com

Kitsch-ul probabil neintentionat, are rolul lui la Balul vacilor. Cu o vechime de 50 de ani, festivalul marcheaza o intoarcere neasteptata, in prag de iarna; nu a unui om, ci a unei vaci, care s-a intors din zona alpina Bohinj, dupa o vara petrecuta pe pasunile verzi din munti. Pasnicele rumegatoare sint vedetele acestui bal rural, fiind decorate cu ghirlande si prezentate in cadrul unei parade.
Atractii locale:  Septembrie este perioada ideala pentru a vizita Slovenia deoarece este anotimpul perfect pentru drumetii si alpinism iar multimile de turisti din timpul verii au disparut. Alpinistii priceputi pot aborda Triglav (2864 metri) care se inalta desupra vaii Bohinj.

Les Festes de la Mercè

Locatie: Barcelona, Spania
Data
: patru zile, in jurul datei de 24 Septembrie

Les Festes de la Mercè

Cea mai importanta sarbatoare a capitalei catalane este dedicata patroanei spirituale si protectoare a orasului – Nostra Senyora de la Merce, a carei imagine se afla si pe biserica cu acelasi nume. Sfinta a fost numita co-patron al orasului in 1637, cind a salvat orasul de o invazie a lacustelor. In timpul sarbatorii au loc si nenumarate evenimente arttistice, sustinute de artisti din toata lumea.
Atractii locale: profita de sarbatoare pentru a vizita gratis muzeele Barcelonei si nu uita sa gusti vinul local, Cava.

Festivalul Stridiei (Galway Oyster Festival)

Locatie: Nimmo’s Pier, Galway City, Irlanda
Data: ultimul weekend intreg din Septembrie

Galway Oyster Festival
Ostrea edulis –  stridia plata europena –  este sarbatorita acestui festival. Timp de trei ani, molustele sint lasate sa creasca in apele curate ale Golfului Brandon, transformindu-se intr-o adevarata delicatesa. Zeci de mii de creaturi alunecoase sint consumate in timpul concursului de mincat stridii,  in cadrul caruia 30 de pub-uri ofera gratuit tavi intregi de fructe mare asezonate cu halbe pintecoase pline cu o minunata bere bruna.
Atractii locale: fa-ti timp pentru a halba de Paddy Burke in oraselul Clarenbridge, locul in care a debutat festivalul in 1954.

Festivalul Balenelor (Hermanus Whale Festival)

Locatie: Hermanus, Western Cape, Africa de Sud
Data: ultima saptamina din luna septembrie

Festivalul Balenelor

Situat in apropiere de cel mai sudic punct al Africii, Hermanus are una dintre cele mai bune locatii pentru a urmari balenele ce trec prin apropierea tarmului african, in timpul sezonului de migrare. In aceasta perioada, oamenii se catara pe virfurile cele mai inalte pentru a urmari spectacolul oferit de uriasele mamifere. Festivalul a aparut in incercarea de a oficializa acest obicei, si odata cu el a aparut si Crainicul balenelor. Unic in lume, acesta sufla din corn pentru a directiona privitorii catre locurile cele mai bune. Pe linga asta, pe parcursul festivalului va veti bucura de muzica interpretata de cei mai buni artisti, mincare buna si numeroase alte activitati.
Atractii locale: Hermanus este la o zi distanta de Cape Town, Muntii Table si Capul Bunei Sperante.

Sursa: lonelyplanet.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: