Cele mai ascunse mistere ale planetei Pluto vor fi dezvaluite

pluto-arta

O viziune artistica a planetei Pluto. Imagine: NASA/JHUAPL

Sonda NASA New Horizons – prima nava spatiala creata vreodata cu scopul de a explora planeta Pluto si multele sale luni – este pe cale sa-si atinga obiectivul pe data de 14 iulie, dupa 9 ani si jumatate de la lansare si 4, 8 miliarde de km strabatuti de-a lungul sistemului nostru solar.

Oamenii de stiinta se asteapta ca imaginile transmise de New Horizons sa ne dezvaluie misterele mult timp ascunse ale micii planete. Relieful planetei – posibili munti, vai si bazine – vor aparea in fata ochilor nostri pentru prima data, iar sonda ar putea chiar sa dezvaluie secretele unei clase intregi de planete mici, situate aproape de margine exterioara a sistemului solar.

Sonda a transmis deja catre Pamant animatii si fotografii color ale planetei si ale satelitilor sau naturali. In multe dintre aceste prime fotografii Pluto arata ca un punct intunecat ce orbiteaza in jurul unui punct mai mare de lumina. Chiar si fotografiile receptionate cu cca.  doua saptamani inainte de momentul contactului dezvaluie aceleasi combinatii de intunecat si luminos ale planetei si ale lunii sale, Charon. Acum, nava a inceput sa trimita, bit dupa bit, catre Pamant harti ale suprafetei planetei.

pluto-charon

Fotografia trimisa de New Horizons ne arata planeta Pluto (dreapta) cu ”inima” sa alba si Charon in stanga sa. Imagine: NASA-JHUAPL-SWRI

Atunci cand New Horizons va ajunge la cea mai mica distanta de Pluto, va fi capabila sa trimita imagini detaliate ale suprafetei, conform celor declarate de cercetatorul principal Alan Stern.

De exemplu, in cazul in care nava ar lua imagini din New York, ati putea vedea pistele aeroportului La Guardia“, a declarat Stern intr-un interviu acordat site-ului Mashable.com. “Ati vedea Central Park si numara lacurile acestuia sau cheiurile de pe Hudson. Asta este rezolutia pe care o vor avea imaginile transmise de nava.

Pluto este o planeta intunecata si inghetata, situata la aproximativ 5,76 miliarde km de Soare. Mica planeta este in fapt cel mai mare obiect cosmic gasit in acea parte a spatiului cosmic cunoscuta si ca Centura Kuiper – un grup de corpuri inghetate aflate dincolo de orbita lui Neptun.

Dupa ce misiunea New Horizons a demarat, misterele din jurul planetei s-au adancit. Planeta si lunile sale sunt mult mai complexe decat credeau oamenii de stiinta la momentul la care nava a parasit Pamantul, 19 ianuarie 2006.  Pluto a fost retrogradata oficial de la pozitia de planeta  a sistemului solar la categoria planeta pitica la aproximativ sase luni de la lansarea navei. Aceasta retrogradare este inca controversaata in randul multor oameni de stiinta.

De cand si-a inceput calatoria, cu ajutorul telescopului Hubble, cercetatorii au confirmat existenta a inca doua luni: Kerberos, in 2011 si Styx, in 2012. Cercetatorii au folosit Hubble si pentru a monitoriza miscarea ciudata ale satelitilor planetei. Cercetatorii au concluzionat ca Pluto si cea mai mare dintre lunile sale – Charon par sa lucreze ca o “planeta dubla. Orbitele celor doua corpuri par sa indice ca centrul de gravitatie pentru planeta dubla si patru dintre sateliti pare sa fie undeva in spatiul gol dintre Pluto si Chabron.

Conform unui studiu recent, aceasta ciudata dinamica gravitationala creata de Pluto si Chabron arunca ceilalti patru sateliti cunoscuti pe orbite haotice.

New Horizons va arunca lumina si asupra acestor mici sateliti, dezvaluind eventual aspecte necunoscute pana acum referitoare la forma, dimensiune si culori, spune Jim Baer, expert in inginerie optica.

nh-styx-kerberos-loop-larger

New Horizons a dezvaluit cercetatorilor toate lunile planetei Pluto. Imagine: NASA.

Nu stim ce vom descoperi” a declarat el pentru mashable.com. Invatand mai multe despre aceste corpuri inghetate putem sa punem cap la cap diversele informatii pe care le avem despre istoria sistemului nostru solar, de la felul in care s-au format planetele din sistemul solar si pana la felul in care au evoluat corpurile mici, precum Pluto.

Foarte important este ca cercetatorii sa inteleaga dinamica sistemului de sateliti ai planetei, pentru ca acest lucru poate afecta calea pe care o va urma New Horizons. Deocamdata, cercetatorii nu au detectat nici o amenintare la adresa navei in drumul sau spre Pluto, dar controlorii misiunii au efectuat cateva teste ale motorului pentru a se asigura ca nava ramane pe drumul cel bun catre intalnirea programata pentru data de 14 iulie.

In plus, nu mai exista cale de intoarcere. New Horizons este setata pe curs si comenzile pentru intalnire au fost incarcate. Nava nu va sta pur si simplu in apropierea planetei atunci cand va ajunge acolo. Viteza navei este prea mare pentru a incetini in vederea unui contact mai lung cu planeta si satelitii sai, insa se poate deplasa catre alte corpuri solare situate in Centura Kuiper pentru o misiune extinsa, daca NASA va aproba aceasta misiune.

Sursa: mashable.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

1 comentariu la “Cele mai ascunse mistere ale planetei Pluto vor fi dezvaluite”

  1. Miheala says:

    Sa speram ca misiunea va fi una de succes si vom putea adauga alte descoperiri la cele deja existente.

Scrie un comentariu: