Cel mai mare festival al peştelui din România PESCIA – Ediția Iași

În Iași, vineri, 24 octombrie, în Piațeta Patinoar a Parcului Palas, începe ultima ediție din 2014, cea de-a 5-a, a Festivalului Național al Peștelui – PESCIA – Proiect cofinanţat prin Programul Operaţional pentru Pescuit 2007 – 2013 “Are balta pește”. Evenimentul va avea loc între 24 și 26 octombrie şi va reuni producători, importatori şi distribuitori de peşte, preparate din peşte şi accesorii pentru tranșarea, prepararea şi gătitul peştelui, din Iași și din țară, precum şi alți operatori ai industriei respective (procesatori, magazine de desfacere, restaurante pescăreşti).

pescia-palas-640

Ediţia Iași a Festivalului Naţional al Peştelui – Pescia va cuprinde activități precum: Vânzarea de produse din pește autohton de mare și de apă dulce, precum și pește de import, dar și mâncaruri obţinute din acesta. Vor fi expuse spre vânzare și accesorii necesare preparării peştelui. Astfel, în cadrul evenimentului, vor fi prezenți: producători şi procesatori de peşte şi produse din pește, magazine de desfacere, restaurante şi firme de catering care vor oferi produse preparate pe bază de peşte; Expunerea de echipamente dedicate pasionaților de pescuit; Demonstraţii, degustări şi conferinţe susţinute în faţa publicului de către bucătari profesionişti care vor învăța publicul despre: evaluarea prospeţimii peştelui, tranșarea acestuia, modalități de condimentare şi de gătit; Conferințe susținute de nutriționiști și profesori de biologie despre beneficiile consumului de pește și respectiv speciile de pește existente în apele din România.

În cele trei zile ale festivalului, vizitatorii vor avea parte de:

 • Degustări de mâncăruri tradiționale, dar care, în loc de ingredientele clasice, au la bază peștele: zacuscă cu peşte, varză calită cu peşte, mici din peşte, salată de icre de crap şi ştiuca, diferite borșuri din pește etc;
 • Degustări de peşte marinat și peşte afumat, preparate din burtă de crap;
 • Preparate de pește la grătar: păstrav, crap, scrumbie, limbă de mare (sole), barbun, cod, pisică de mare;
 • Preparate la friteuză: hamsii, midii pane, cod pane, calamar pane, muslitos, calamar à la romana, creveţi pane;
 • Preparate la ceaun: borş de peşte Victorița, midii întregi cu sos mediteraneean, storceag (regina ciorbelor pescărești).
 • Preparate la plită: tentacule de caracatiţă, calamar Loligo, rapane de Marea Neagră, midii cu usturoi şi vin, cârnați din peşte.

foto5---ciorbe-de-peste---P

PROGRAM

Vineri, 24 octombrie:

 • Ora 12:00 – conferința cu tema “Acvacultura în România” susținută de Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Asociaţiei Ro-Fish. Conferința va fi urmată de demonstrația de gătit pe parcursul căreia Don Mariano,  specialist în pește şi fructe de mare, va prepara și va da spre degustare celor prezenți “Păstrăv umplut cu legume, la grătar”
 • Ora 14:00 – Lecție deschisă dedicată elevilor claselor V-VIII, despre speciile de pești și mediul lor de viață
  Sâmbăta, 25 octombrie:
 • Ora 12:00, Conferința cu tema “Acvacultura în Europa” susținută de Marian Cuzdrioreanu, preşedintele Ro-Fish. Aceasta va fi urmată de  demonstrație de gătit în care același Don Mariano va prepara “Rapane de la Marea Neagră, cu sos de usturoi și vin”
 • Ora 13:00, Scurtă conferinţa de nutriție despre beneficiile consumului de pește asupra organismului uman
 • Ora 16:00, Seminar de sushi – scurt istoric despre preparatul tradițional japonez și mod de preparare.

Duminică, 26 octombrie:

 • ora 12:00, scurtă conferinţă de nutriție despre beneficiile consumului de pește asupra organismului uman Ieșenii vor avea parte de multe surprize, printre care și tombole cu premii, constând în echipamente de pescuit.

Intrarea la ediţia PESCIA 2014 Iași va fi liberă. Evenimentul va fi deschis publicului larg vineri şi sâmbăta, între orele 10:00 – 18:00, iar  duminică între orele 10:00 – 16:00.

Festivalul Naţional al Peştelui, PESCIA 2014 s-a derulat deja pe parcursul a patru ediții, la Târgu Jiu (16-18 mai), Cluj-Napoca (20 – 22 iunie), Constanța (15-17 august), București (3-5 octombrie). PESCIA se doreşte a fi cel mai complex festival dedicat peştelui din România, locul în care amatorii consumului de pește şi pescarii amatori îşi vor da întâlnire cu o mare varietate de produse din pește și fructe de mare, operatori din sectorul creşterii şi comercializării peştelui, din domeniul pescuitului recreativ şi al turismului piscicol.

PESCIA are drept obiectiv principal creşterea consumului de peşte în România şi conştientizarea de către publicul larg a beneficiilor pe care le are acest consum, precum şi popularizarea unor specii mai puţin cunoscute în România şi a preparării lor. Acest obiectiv al evenimentului se pliază şi pe fondul datelor difuzate în 2013 opiniei publice de către Asociaţia Piscicultorilor din România. Potrivit acestor date, ţara noastră se afla printre ultimele din Europa, în ceea ce priveşte consumul de peşte, un român mâncând anual, în medie, mai puţin de 5 kilograme, în timp ce consumul mediu în Uniunea Europeană este de 20 de kilograme anual.

INFO

Festivalul Naţional al Peştelui

www.pesciafestivalulpestelui.ro/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: