”Ceata rosie in Crimeea” de Gabriel Chiriac

Muzeul Unirii din Iasi (strada Lăpusneanu nr. 14) va găzdui joi, 22 mai 2014, de la ora 17.00, în Sala Dublei Alegeri, lansarea romanului istoric „Ceată rosie în Crimeea”, apărut la editura Junimea, al scriitorului Gabriel Chiriac.

Alături de autor, la eveniment vor lua cuvântul Directorul Complexului Muzeal „Moldova” din Iasi, doamna Lăcrămioara Stratulat, criticul literar Ioan Holban, istoricul Cătălin Turliuc si colonel (r) Radoslăvescu Grigore.

Romanul istoric „Ceată rosie în Crimeea” prezintă un episod dramatic din actiunile de luptă ale vânătorilor de munte români în Crimeea, pe timpul celui de-al doilea război mondial, episod cu urmări postbelice în Indochina franceză si a cărui final se petrece în Franta anului 2011.   „Ceată rosie în Crimeea” este al treilea roman al autorului Gabriel Chiriac.

Volumul său de debut este „Iarnă cu fulgi însângerati”, lansat in 2009. Cartea are ca subiect evenimente petrecute in cel  de-al doilea razboi mondial. Romanul a fost prezentat in diverse actiuni culturale printre care mentionam: Targul International de carte Librex, editia a XVII –a Iasi  6-10 mai 2009; „Scriitori in scoli” actiune cu prezentare si prelegeri la Colegiul National „Costache Negruzzi”  1-2 iunie 2009; Salonul International de Carte Romaneasca editia a XVIII-a  Iasi 29 mai – 2 iunie 2009.

Cea de a doua carte, „Leul înaripat”, din 2011, având ca sursă de inspiratie tot teme istorice respectiv  perioada domniei Voievodului Vasile Lupu in Moldova, s-a bucurat de o apreciere deosebita atat in mediile literare cat si a celor care  au ca preocupare cercetarea istorica, fiind nominalizata de criticul literar Ioan Holban  pentru Romanul Anului 2011.

Domnul Gabriel Chiriac, nascut in 1968, cu ocupatia de baza restaurator obiecte de patrimoniu in cadrul Laboratorului zonal de restaurare – conservare apartinand Complexului Muzeal „Moldova” Iasi, cunoscut foarte bine sub denumirea de Palatul Culturii din Iasi, este absolvent al Facultatii de  Teologie, specializare Arta sacra, domeniu in care a absolvit si un master in incercarea de a intelege, asa cum spune chiar sciitorul, „pe cat posibil atat cele vazute cat si cele mai putin vazute ale acestei lumi”.  Romancierul, caci putem cu argumente solide sa il numim asa, a cultivat de-a lungul timpului o pasiune statornica pentru istorie, dublata si de placerea scrisului. O pasiune prin care a ales sa contribuie dupa propriile puteri la infrumusetarea peisajului literar romanesc si sa transmita cititorilor intr-o maniera originala informatii despre momente cheie din trecutul romanesc.

Avand ca moto „Sunt un fan al povestilor de odinioara” domnul Gabriel Chiriac reuseste pe langa partea literara deosebita a cartilor sale  sa prezinte momente din istoria  poporului roman mai putin cunoscute sau mai putin discutate.  Daca ar fi sa citam din nou din propriile cuvinte „istoria Romaniei reprezinta mostenirea noastra, a tuturor, o mostenire care ne face atenti la ziua de ieri si de azi, pregatindu-ne pentru ziua de maine cu pilde si invataminte  desprinse ca dintr-o poveste fara sfarsit spuse la gura sobei, dar o poveste fundamentala care ne confera radacinile necesare sa rezistam in fata furtunilor Timpului”.

INFO

www.gabrielchiriac.info

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: