Ceai cu aroma de relatii publice

Miercuri, 16 mai 2012, a avut loc la libraria Carturesti din cadrul Iullius Mall Iasi cea de-a saptea editie a PR Tea de Iasi cu tema “Comunicarea institutionala: provocari si constrangeri”. Invitatul editiei a fost Gabriela Enea – Director al Directiei pentru Relatii  Publice si Protocol a Camerei Deputatilor. La eveniment au participat atat reprezentanti ai organizatiei Prime Iasi, cat si studenti din cadrul departamentului Comunicare si Relatii Publice, Universitatea Ioan Cuza, Iasi.

Invitatul editiei, Gabriela Enea, a impartasit celor prezenti din experientele sale de PR raspunzand cu dezinvoltura la toate intrebarile adresate. Ea si-a inceput discursul simplu: “Nu am nimic pregatit. Am venit sa vorbesc liber- despre comunicarea institutionala dincolo de manuale”. Intrebata daca prin comunicare se poate face o schimbare a imaginii Parlamentului Roman, Gabriela Enea a precizat: “principala problema este ca la noi comunicarea institutionala pura nu exista; se confunda comunicarea politica cu cea institutionala”.

Intrebata daca imaginea unei institutii mai poate fi reabilitata si cat conteaza relatia dintre relationist si jurnalist, directorul DRPP a raspuns pe un ton serios “eu am un principiu pe care incerc sa nu-l incalc: nu te pune cu presa niciodata! In Parlament evenimentele care nu ar trebui sa aiba legatura cu cancan-ul, jurnalistii scot din ele orice fel de picanterie; se poate chiar daca tu le spui ca e alb, ei spun si scriu ca e negru (…) n-am mintit niciodata jurnalistii; cand nu pot sa comunic ceva – din motive profesionale – le spun cu onestitate ca nu pot. In fata jurnalistilor iti pierzi credibilitatea la prima informatie eronata furnizata.”

Discutia s-a centrat si pe subiectul electoratului. Cei prezenti au dorit sa afle daca in perioada electorala relationistii au anumite strategii de care se folosesc. Raspunsul Gabrielei Enea a fost cat se poate de sincer: “in perioada electorala nu vorbim de strategii, vorbim de supravetuire. O greseala pe care liderii politici o fac in mod frecvent consta in aparitiile publice foarte dese. Efervescenta comunicarii din partea unui lider politic dauneaza; astfel, se pierde credibilitatea” – a tinut sa sublinieze Gabriela Enea.

In finalul evenimentului, responsabila de imaginea Camerei Deputatior fost intrebata care a fost cel mai greu lucru din cariera sa?  “Ceea ce am mentalizat eu ca e greu, a fost greu; lucrurile au valoarea pe care le-o dai” si-a incheiat discursul Gabriela Enea.

Ultimul punct al evenimentului a fost premierea celor mai interactivi invitati la dezbatere. Premiile au constat in carti de PR. De asemenea, cei ramasi dupa eveniment s-au delectat cu ceai si sfaturi utile din partea invitatului special,  Gabriela Enea.

Autor: Alina Morosac

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: