Cea mai buna carte de fictiune a anului 2016 va fi publicata de Editura Humanitas Fiction

Cea mai buna carte de fictiune a anului 2016, The Underground Railroad de Colson Whitehead, va fi publicata de Editura Humanitas Fiction in colectia „Raftul Denisei“, coordonata de Denisa Comanescu.

Cea mai buna carte de fictiune a momentului, un adevarat fenomen editorial, romanul The Underground Railroad de Colson Whitehead, cu titlu de lucru in romana ”Ruta subterana”, va fi publicat pentru editia din acest an a targului de carte Gaudeamus in colectia „Raftul Denisei“, la Editura Humanitas Fiction, traducerea fiind semnata de Justina Bandol.

Aparut anul trecut la editura americana Doubleday, The Underground Railroad, al saselea roman al scriitorului american Colson Whitehead, este considerat atat de critica internationala, cat si de public cea mai buna carte de fictiune a anului. Marturie stau prestigioasele distinctii primite in 2016, printre care National Book Award si Andrew Carnegie Medal for Excellence, incununate in 2017 cu Pulitzer Prize for Fiction si cu recentul Arthur C. Clarke Award. Romanul se afla de asemenea pe lista scurta la Man Booker Prize 2017.

Cartea a atins primul loc in cele mai importante topuri de carte americane: bestseller New York Times, bestseller The Washington Post, bestseller Barnes&Noble, bestseller Amazon.com – Cartea anului 2016 (Best Book of the Year), bestseller The New York Times Book Review – Cel mai bun roman al anului. Primul loc in topul Publishers Marketplace – Cele mai bune carti ale anului 2016, primul loc in Indie Bestseller List si in toate listele Indie Bestseller regionale.

Prestigioasa revista Publishers Weekly, in numarul intitulat „Best Books of 2016“, i-a dedicat coperta lui Colson Whitehead. Scriitorul american a fost desemnat autorul anului 2016 de publicatia USA Today. Romanul este pe prima pozitie in topurile de vanzari din Belgia si Olanda, iar Amazon a finalizat negocierile pentru adaptarea cartii pentru micul ecran, in regia detinatorului premiului Oscar 2017 pentru pelicula Moonlight, Barry Jenkins. Romanul a fost publicat sau se afla in curs de publicare in peste 40 de tari.

The Underground Railroad este un magnific tur de forta care nareaza aventurile unei tinere sclave de culoare in incercarea disperata de a-si dobandi libertatea fugind din Sud, inaintea izbucnirii Razboiului Civil. Cora este o tanara sclava de pe o plantatie de bumbac din Georgia. Viata este un iad pentru toti sclavii, dar cu atat mai mult pentru Cora, care e marginalizata chiar si de cei apropiati. Atunci cand il intalneste pe Caesar, un sclav alfabetizat, recent sosit din Virginia, Cora afla despre un misterios tren subteran si despre o ruta clandestina (Underground Railroad) prin care poate scapa din infern. Impreuna decid sa isi asume riscul si fug de pe plantatie. Lucrurile nu merg insa asa cum au planuit: Cora ucide un alb care incearca sa o prinda. Cei doi reusesc sa gaseasca o statie si sa se indrepte spre nord, dar sunt in permanenta urmariti si vanati. Drumul spre libertate se afla mereu sub semnul precaritatii iar siguranta nu poate fi decat temporara. Romanul se dovedeste uimitor de actual. Precum protagonistul Calatoriilor lui Gulliver, Cora intalneste lumi diferite in fiecare etapa a calatoriei sale – o odisee deopotriva in timp si spatiu. Romanul lui Colson Whitehead este povestea sinuoasa a aventurilor traite de o femeie insufletita de o vointa salbatica de a fugi de ororile scaviei si o zguduitoare, profunda meditatie pe marginea istoriei.

Un roman puternic, halucinant aproape… O carte strabatuta de forta cutremuratoare a intamplarilor reale publicate in anii ‘30 in lucrarile de literatura abolitionista […]. O poveste esentiala pentru intelegerea trecutului si a prezentului Americii.“ (Michiko Kakutani, The New York Times)

Colson Whitehead s-a nascut in New York pe 6 noiembrie 1969 si a crescut in Manhattan. In 1991 a absolvit Universitatea din Harvard. Este autorul a sase romane si a doua carti de nonfictiune. A debutat in 1991 cu romanul The Intuitionist, urmat de John Henry Days (2003) si eseul The Colossus of New York (2003), o meditatie despre viata in Manhattan. Au urmat romanele Apex Hides the Hurt (2006), Sah Harbor (2009), Zone One (2011), bestseller New York Times, si The Underground Railroad (2016), carte care a castigat cateva dintre cele mai prestigioase premii literare, ca National Book Award (2016), Andrew Carnegie Medal for Excellence (2016), Pulitzer Prize for Fiction (2017) si Arthur C. Clarke Award (2017). Cartea a fost primita cu entuziasm de public, iar numeroase personalitati, printre care Oprah Winfrey sau fostul presedinte al Statelor Unite ale Americii, Barak Obama, au nominalizat-o pe lista cartilor preferate din 2016. Colson Whitehead are, de asemenea, o intensa activitate publicistica, eseurile sale aparand in publicatii prestigioase de peste Ocean, ca New York Times, New Yorker sau Harper’s.

INFO

Editura Humanitas

www.humanitas.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: