Ce vom vedea in 2013 la Teatrul Luceafarul

După un an teatral 2012 de succes, artiştii de la Teatrul “Luceafărul” au început să lucreze pentru noile proiecte ale lui 2013.

Prima premieră este programată pe 3 martie: Fram, ursul polar după Cezar Petrescu, în viziunea regizorală a lui Constantin Brehnescu (scenografia Axenti Marfa, muzica Radu Sandulovici, coregrafia Ligia Delia Grozdan).

Povestea ursuleţului ajuns la circ în condiţii dramatice, care tînjeşte după viaţa la Pol, dar nu se poate desprinde complet nici de lumea oamenilor, are momente pline de lirism şi de tensiune pe care spectacolul le subliniază prin mijloace specifice scenei. În rolul titular vor evolua, alternativ, actriţele Iulia Deloiu Trif şi Raluca Pintilie, iar alături de ele în scenă se vor afla interpreţii Ionuţ Gânju, Viorel Vârlan, Ionela Arvinte, Liliana Mavriş Vârlan, Doina Iarcuczewicz, Paul Sobolevschi, Cătălin Cucu, Liviu Smântânică, Gigi Şfaiţer, Cristian Gheorghiu.

La sala mică, încep pregătirile pentru Capra cu trei iezi după Ion Creangă (dramatizare Ion Agachi, regia Ion Ciubotaru, scenografia Mihai Pastramagiu). Nu va fi o ilustrare cuminte a poveştii pe care o ştie toată lumea, ci o mizanscenă care va reface arhaicitatea satului românesc de odinioară. Elementele de animaţie vor fi realizate după tipicul jucăriilor de demult, din lemn, lînă, cîlţi, pănuşi, coceni etc., iar auditiv vor fi refăcute sunetele satului tradiţional. Premiera acestui spectacol este programată pentru prima parte a lunii aprilie. Pictura decorului este inspirată din lucrările de artă naivă ale pictorului ieşean Gheorghe Ciobanu. O expoziţie cu tablourile sale va fi găzduită cu această ocazie pe foyerele teatrului.

Printre alte proiecte se mai numără o co-producţie cu Centrul Cultural German Iaşi, un titlu din seria poveştilor Fraţilor Grimm: Muzicanţii din Bremen. Prezentarea noii producţii va fi însoţită de o expoziţie realizată de Institutul Goethe  Bucureşti cu ocazia împlinirii a 200 de ani de la apariţia primului volum de poveşti culese de cei doi Grimm.

Nominalizat anul trecut la Premiile UNITER, regizorul Radu Alexandru Nica, unul dintre cei mai de succes regizori ai tinerei generaţii, care a lucrat pentru scene importante precum Teatrul Naţional Sibiu, Teatrul Odeon, Teatrul German de Stat Timişoara, companii din SUA şi Germania, va pune în scenă la “Luceafărul” Prinţul fericit după Oscar Wilde. Echipa proiectului îi include pe Daniela Magiaru, dramaturgia, Florin Fieroiu, coregrafia şi Vlaicu Golcea, muzica. Spectacolul va fi prezentat publicului în cadrul celei de-a VI-a ediţii a Festivalului Internaţional de Teatru pentru Publicul Tînăr, în luna octombrie.

În ultima parte a lui 2013, cu trupa de la “Luceafărul” va repeta Mihai Mălaimare, pentru un spectacol a cărui premieră va avea loc în 2014.

INFO

www.luceafarul-theatre.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: