Ce va asteapta la Palatul Culturii dupa redeschidere

poster-expozitii-palatul-cu

Palatul Culturii  a facut subiectul unui amplu proces de restaurare, finalizat in ianuarie 2016,  desfasurat in cadrul Programului Guvernamental de reabilitare a monumentelor istorice.   Ulterior datei de 27 aprilie 2016,  cand va avea loc Ziua Portilor Deschise, intrare fiind libera intre orele 10:00 – 17:00 , programul de vizitare al muzeelor va fi de marti pana duminica intre orele 10 – 17, cu exceptia sarbatorilor legale.

Astfel, muzeele vor fi inchise in zilele de 1 si 2 mai 2016, iar sambata, 30 aprilie vor functiona dupa un program redus (10:00-14:00).

Muzeul de Arta organizeaza expozitiile ”Maestrii artei interbelice romanesti in colectiile Muzeului de Arta Iasi” , ”Artisti ieseni contemporani” si ”Maestrii picturii romanesti in patrimoniul Muzeului de Arta Iasi” in cadrul Proiectului Sistem inovativ de mediere artistica interactiva destinat valorificarii patrimoniului de arta al muzeelor din Romania (SIMAP).

Muzeul de Istorie a Moldovei prezinta expozitia ”Curtea Domneasca din Iasi: o istorie redescoperita”, in spatiile care pun in valoare ruinele Curt›ii Domnesti, evident›iind rolul de resedinta fortificata, supusa mereu asalturilor militare. Colectiile de arme albe si de foc, expuse cu acest prilej, dau viata vechilor ziduri, evocand vremurile eroice din istoria vechii capitale a Moldovei. Expozit›ia ofera o perspectiva inedita asupra posibilitatilor de exprimare ale „limbajului muzeal”, prin integrarea unor solut›ii tehnice inovatoare in spatiul muzeal, ca de exemplu „instalatiile” cu elemente de sunet si animatie.

La randul sau, Muzeul Etnografic al Moldovei propune publicului expozitiile ”Sarbatoarea in sat. Spiritualitate si arta” si ”Cotidianul taranesc. Inventivitate si pragmatism”,  care surprind cele doua coordonate fundamentale din viata civilizatiei arhaice romanesti: sarbatorescul si cotidianul. Expozitiile creeaza pentru publicul vizitator o legatura stiintifica, artistica si spirituala cu o lume arhaica aflata intr-un accentuat si ingrijorator proces de disolutie.

Muzeul Stiintei si Tehnicii „Stefan Procopiu” invita vizitatorii sa descopere in cadrul expozitiei ”Instrumente de muzica mecanica” o gama variate de automate muzicale (cutii si ceasuri muzicale, simfonioane si polifoane, piane mecanice, patefoane si gramofoane), care se fac remarcate prin mecanismul muzical ingenios construit si design, evidentiind, de asemenea multitudinea de modele si suporturi de inregistrare (cilindru cu pini, discuri de carton sau metalice perforate, benzi perforate, discuri de ebonita, discuri de vinil).

De asemenea, publicul iesean va putea admira doua expozitii itinerante de mare prestigiu: ”Aurul si argintul antic al Romaniei” (proiect al Muzeului National de Istorie al Romaniei in care si Palatul Culturii contribuie cu piese de tezaur) si ”Arta si ceremonial la mesele regale” (organizata de Muzeul National Peles).

TARIFE

  • Muzeul de Arta

Bilet intreg -16 lei / persoana adulta; Bilet redus 50% – 8 lei; Bilet redus 75% – 4 lei; Bilet gratuit – 0 lei.

  • Muzeul de Istorie a Moldovei

Bilet intreg -16 lei / persoanaƒ adultaƒ; Bilet redus 50% – 8 lei; Bilet redus 75% – 4 lei; Bilet gratuit – 0 lei

  • Muzeul Etnografic al Moldovei

Bilet intreg – 12 lei / persoana adulta; Bilet redus 50% – 6 lei; Bilet redus 75% – 3 lei; Bilet gratuit – 0 lei

  • Muzeul Stiintei si Tehnicii  „Stefan Procopiu”

Bilet intreg – 12 lei / persoana adulta; Bilet redus 50% – 6 lei; Bilet redus 75% – 3 lei; Bilet gratuit – 0 lei.

  • Palatul Culturii (toate muzeele)

Bilet intreg – 40 lei / persoana adulta; Bilet redus 50% – 20 lei; Bilet redus 75% – 10 lei; Bilet gratuit –  0 lei

  • Complex Muzeal National Moldova Iasi (muzeele din localitatea Iasi)

Bilet intreg – 52 lei / persoana adulta; Bilet redus 50% – 26 lei; Bilet redus 75% – 13 lei; Bilet gratuit –   0 lei

  • Ceasul din Turnul Palatul Culturii

Bilet intreg – 16 lei / persoana adulta; Bilet redus 50% – 8 lei; Bilet redus 75% – 4 lei; Bilet gratuit – 0 lei

  • Expozitia “Aurul si argintul antic al Romaniei”

Bilet intreg  – 12 lei / persoana adulta; Bilet redus 50% – 6 lei; Bilet redus 75% – 3 lei; Bilet gratuit – 0 lei.

Accesul este gratuit pentru copiii pana in 18 ani in cazul in care vin la muzeu cu unul sau cu ambii parinti.

Publicul este invitat sa viziteze si celelalte obiective ale Complexului Muzeal National “Moldova”: Muzeul Unirii de pe Str. Lapusneanu nr. 14, Muzeul Memorial “Mihail Kogalniceanu” de pe Str. Mihail Kogalniceanu nr. 11 si Muzeul “Poni-Cernatescu” de pe Str. Mihail Kogalniceanu nr. 7b din Iasi, precum si Palatul “Al. I. Cuza” de la Ruginoasa si Muzeul Viei si Vinului din Harlau, de  pe str. Logofat Tautu nr. 7.

GRATUITATI

  • pentru delegatii oficiale, precum si alte delegatii cu caracter cultural, in limita programului de functionare al muzeelor respective;
  • pentru angajatii retelei muzeale, al Ministerului Culturii si ai serviciilor deconcentrate ale Ministerului Culturii
  • pentru copiii prescolari (pana la varsta de 7 ani)
  • pentru copiii in varsta de pana la 18 ani, care au nevoie speciale sau cu handicap si pentru cei carora li se aplica masuri sociale de protectie
  • pentru copiii in varsta de pana la 18 ani, pe perioada vacantelor, cu exceptia persoanelor prevazute la literele c) si d), pentru care intrarea gratuita este permanenta
  • pentru elevii si studentii cetateni romani din afara granitelor tarii, bursieri ai statului roman
  • pentru posesorii de carduri „Euro 26”, cu varsta de pana la 30 de ani, accesul este gratuit pentru: fiecare zi de 26 din fiecare luna, atunci cand aceasta nu cade intr-o zi cand institutia este inchisa pentru public; in ziua lucratoare imediat urmatoare a lunii, daca 26 cade intr-o zi cand institutia este inchisa pentru public
  • pentru persoane adulte cu handicap grav sau accentuat, elevi de la scolile speciale, veterani, invalizi si vaduve de razboi, insotitori copii cu handicap  cu varsta pana la 18 ani sau insotitori adulti cu handicap grav sau accentuat
  • pentru grupuri organizate de elevi, studenti, militari in termen – in prima zi de marti a fiecarei luni
  • pentru toate categoriile de vizitatori – de Ziua Nationala a Romaniei si de Ziua Internationala a Muzeelor (18 mai)
  • pentru alte categorii stabilite de ordonatorul principal de credite

REDUCERI

Urmatoarele categorii de vizitatori primesc 75% reducere din pretul biletului pentru adulti: elevi si studenti, inclusiv cei din invatamantul particular acreditat; posesorii de carduri ”Euro 26” in varsta de pana la 30 de ani; persoanele adulte cu handicap mediu sau usor. Se acorda reduceri de 50% din pretul biletului/persoana adulta pentru: pensionari.

INFO

Palatul Culturii

www.palatulculturii.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: