Ce sunt selfie-urile și de ce suntem obsedați de acestea

Selfie Oscar Gadget My love - ce sunt selfie-urile si de ce suntem obsedati dupa aceastea

(Lucian ROTARU)

De la Premiile Oscar la Obama şi Papa Francisc

Un „selfie” este un autoportret fotografic pe care utilizatorul îl face cu telefonul mobil şi îl postează pe reţelele sociale. Chiar dacă la prima vedere este doar o tehnică banală de a realiza o fotografie, „selfie”-urile în ziua de astăzi reprezintă un mod distractiv de a atrage atenţia şi construiesc o adevărată cultură pe care nimeni nu o înţelege cu adevărat.

Temenul de „selfie” a apărut pentru prima dată în 2002 pe un forum australian, dar a început să fie utilizat pe scară largă 10 ani mai târziu. Iniţial a fost doar o joacă a tinerilor, însă această tehnică a pătruns rapid în viaţa celebrităţilor şi în mass media. În ultimele 12 luni utilizarea termenului „selfie” a crescut cu 17.000%, iar anul trecut a fost proclamat cuvântul anului.

papa-francisco-selfie-obama-gadget-my-love-fotoPreşedintele Statelor Unite ale Americii şi Papa Francisc se numără printre cei care au adoptat această modă în diferite ipostaze, însă Ellen DeGeneres, gazda Premiilor Oscar din acest an, a reuşit să bată toate recordurile duminica trecută. Plimbându-se printre celebrităţile din sală, Ellen a scos un telefon şi a realizat cea mai distribuită fotografie de pe Internet, un „selfie” împreună cu Jared Leto, Jennifer Lawrence, Channing Tatum, Meryl Streep, Julia Roberts, Kevin Spacey, Brad Pitt, Angelina Jolie, Lupita Nyong’o şi fratele acesteia Peter, singura persoană care nu este o celebritate din această imagine. Fotografia a fost postată pe Twitter şi a depăşit 2.500.00 de retweet-uri (redistribuiri pe Twitter) în mai puţin de 12 ore.

„Snapchat” şi „CamMe” sunt două dintre aplicaţiile care au fost concepute pornind de la dorinţa oamenilor de a face şi de a distribui „selfie”-uri. Despre „Snapchat” am mai scris cu puţin timp în urmă şiştiţi deja că a fost numită cea mai bună aplicaţie din 2013.

În schimb, „CamMe” este o aplicaţie relativ nouă care a reuşit să atragă atenţia utilizatorilor. Disponibilă gratuit doar pentru iOS în acest moment, aplicaţia a câştigat săptămâna trecută premiul pentru cel mai inovator soft portabil la World Mobile Congress din Barcelona, Spania. „CamMe” se foloseşte de gesturi pentru a activa camera foto a telefonului, indiferent dacă ţii telefonul în mână sau îl pui undeva la distanţa. Pentru a face o fotografie fără să atingi dispozitivul trebuie să ridici mână şi apoi să strângi pumnul, iar în 3 secunde telefonul va capta imaginea dorită.

Molly Woode de la New York Times a realizat un material video în care arată că cele mai căutate smartphone-ului ale momentului sunt echipate cu o a doua cameră foto, cea din faţă, de proastă calitate. Având în vedere popularitatea acestui fenomen, producătorii de dispozitive mobile se confruntă cu provocarea de a găsi soluţii pentru a îmbunătăţi această cameră fără a strica aspectul telefonului.

  • Tu postezi astfel de fotografii pe site-urile de socializare? Scrie pe pagina noastră de Facebook (www.facebook.com/GadgetMyLove) câte selfie-uri ai publicate şi arată-l pe cel mai reuşit.

Sursă: www.ziaruldeiasi.ro. Articol publicat în ediția tipărită de miercuri, 5 martie 2014, nr. 52 (6933), pagina 7A.

Alte articole din presa internațională care te-ar putea interesa:

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: