Ce Sunt Noile Religii Seculare? – prelegere susținută de Prof. univ. dr. Nicu Gavriluță

Prelegerea va fi urmată de un dialog despre cum influențează secularizarea și corectitudinea politică ordinea valorilor sociale și individuale cu dr. Rodica Pop, în calitate de membru coordonator al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință.

Prof. univ. dr. Nicu Gavriluță (n. 1963) este preocupat, de mai multă vreme, de problema secularizării și a formelor în care secularizarea este prezentă și se manifestă în lumea contemporană. Un fenomen pe care l-a remarcat este că, pe acest fond, religiozitatea capătă valențe nemaiîntâlnite și că religiile tradiționale s-au desprins, făcând loc la ceea ce el numemește „noile religii seculare” – adică internetul, noua mass-media, corectitudinea politică, transumanismul și postumanismul – care au un impact major asupra vieții oamenilor, insistând asupra aspectelor pozitive și negative care recurg din această realitate.

În cadrul conferinței, Profesorul Nicu Gavriluță va face o analiză asupra fenomenului „secularizărilor multiple” și ,,modernităților alternative”, atrăgând atenția asupra fetișizării noilor ideologii în „Biserica Google”, „Biserica Copy Paste” și în Biserica numită „Calea Viitorului”.

În aceeași ordine de idei, conferențiarul și-a propus să răspundă la câteva întrebări
– privind corectitudinea politică, care pare să fie mai mult decât o ideologie neomarxistă;
– legate de transumanismul, care își asumă rolul de a face trecerea la omul viitorului;
– și referitoare la efortul oamenilor de știință de a ne scăpa de boală, suferință și moarte.

Prof. univ. dr. Nicu Gavriluță este cadru didactic la Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iași, unde a fost decan pentru opt ani (2008-2016). Este sociolog, antropolog și eseist. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România. A fost președinte și vicepreședinte al Societății Sociologilor din România.
A scris 12 cărți ca unic autor. Cea mai recentă carte semnată Nicu Gavriluță, Noile religii seculare. Corectitudinea politică, tehnologiile viitorului și transumanismul, a apărut la Editura Polirom în 2018 și dezvoltă, pe larg, tema conferinței la care vă invităm.

Dr Rodica Pop (n. 1973) este membru coordonator al Centrului de Cercetare Interdisciplinară în Religie, Filosofie și Știință de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și consilier superior pe probleme de patrimoniu imaterial în cadrul Direcției Județene pentru Cutură Iași.

Este preocupată de cercetarea unor teme de filosofie și , mai ales, de modul în care gândirea lui Platon sau filosofia clasică și neoplatoniciană influențează discursul teologic creștin. De asemenea, urmărește și scrie despre manifestările religioase fanatice și violențele pe care acestea le provoacă în lumea contemporană. A scris trei cărți și a publicat mai multe articole științifice în reviste de specialitate din țară și din străinătate; scrie eseuri și face cronică de carte la radio și în publicații online. Precizăm aici doar titlurile volumelor:

De la Soma la împărtășirea prin trup. Sensuri ale căsătoriei de la Platon la Sfinții Părinți, Ed. Doxologia, 2012. Două femei libere. Despre sensul căutării la Dostoievski, Ed. Fundația Academică AXIS, 2013.
Ion Minulescu, Scrisori către Rose, Ed. Muzeul Literaturii Române, 2018.

Librăria LIBRARIUM Iulius Mall va fi prezentapentru a ne oferi cartea profesorului Nicu Gavriluță, Noile religii seculare. Corectitudinea politică, tehnologiile viitorului și transumanismul, apărută la Editura Polirom în 2018 Iar domnul profesor va oferi autografe celor care doresc.

INTRAREA ESTE LIBERA

INFO

Biblioteca Centrala Universitara Iasi

Strada Păcurari 4 / 700511 Iaşi, România

Telefon: +40 232 264245

Fax: +40 232 261796

Emailbcuis@bcu-iasi.ro

Webwww.bcu-iasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: