Ce nu stiai despre Steve Jobs

Steve Jobs

Steve Jobs la una dintre memorabilele sale prezentari


Cofondatorul Apple, Steve Jobs, s-a stins din viata pe 5 octombrie 2011, dupa ani de lupta cu cancer la pancreas, lasand in urma un adevarat imperiu IT si o sotie cu patru copii. Lui Steve Jobs trebuie sa ii multumim pentru o multime de produse electronice care ne fac astazi viata mai usoara si speram ca dorinta acestuia de a inova sa se gaseasca mai departe si in tinerii care s-au nascut cu produsele Apple in jurul lor.

Mai jos veti descoperi 10 lucruri despre Steve Jobs pe care presa nu a insistat sa le publice dar care l-au definit ca persoana de-a lungul vietii sale.

1. Mostenire genetica versus educatie

Abia spre sfarsitul anilor ’90 Steve Jobs a descoperit ca are o sora biologica, Mona Simpson,  el fiind crescut de Paul si Clara Jobs (parinti adoptivi) in Silicon Valley. Mona Simpson este o scriitoare de succes, prima sa carte “Anywhere but Here” fiind dedicata mamei sale biologice si fratelui Steve. Cei doi s-au intalnit prima oara la o petrecere de promovare a cartii, cand Steve Jobs avea 27 de ani. Cei doi au creat o relatie de frate-sora extrem de stransa, fiind cei mai buni prieteni si admirandu-se reciproc.

Acesta este argumentul suprem al mostenirii genetice versus educatie cand doi frati despartiti, fara sa stie de existenta celuilalt, crescuti de familii diferite, ajung sa exceleze fiecare pe domeniul ales.

2. Tatal lui biologic se numeste Abdulfattah Jandali

Daca v-ati  intrebat cum il cheama pe tatal lui Steve Jobs, in nici un caz nu v-ar fi trecut prin cap Abdulfattah si nici faptul ca  Steve este pe jumatate musulman.

Steve Jobs a fost nascut pe 24 februarie 1955, fiind copilul cuplului de adolescenti Joanne Simpson si Abdulfattah Jandali care, din pacate, l-au dat spre adoptie, nefiind pregatiti pentru a intemeia o familie. Ulterior cei doi au decis sa formeze un cuplu cu acte in regula, aducand pe lume o fetita numita Mona Simpson, careia nu i-au spus (o perioada lunga de timp) care are un frate. Jandali a ajuns profesor de stiinte politice iar in 1962 a divortat de Joanne Carole Schieble, (numele ei de fata) ai carei ascendenti erau din Elvetia si Germania.

3. A creat jocul “Breakout”

Pentru multi, daca Steve Jobs nu ar fi realizat compania Apple si ar fi spus “Eu sunt cel care a creat jocul Breakout!”, ar fi fost indeajuns sa il considere un adevarat geniu.

4. Nu si-a recunoscut primul copil

Steve Jobs a refuzat initial parternitatea primului sau copil, pretinzand ca este steril. Sotia acestuia a fost nevoita sa creasca copilul controlandu-i tot timpul starea de sanatate. Mergand pe premiza “aschia nu sare departe de trunchi”, se pare ca si Steve Jobs a mers pe calea tatalui sau, insa s-a redresat pe parcurs.

Ce nu stiati poate, este faptul ca Apple Lisa, calculatorul lansat de catre Steve Jobs in 1978, a fost numit dupa primul sau copil.

5. A fost Pescitarian (vegetarian, insa consuma carne de peste)

Consuma carne de peste, alaturi de alimentatia consacrata a vegetarienilor (mai exact a lacto-octo vegetarianilor). Daca ar fi sa facem o comparatie intre consumatorii de carne de peste si ceilalti, primii au cu 34% mai putine sanse sa moara in urma unor probleme la inima si daca ar fi sa comparam vegetarienii de consumatorii de carne, primii au cu 20% mai putine sanse sa moara in urma unui atac de cord.

6. Nu a fost un filantrop

Steve Jobs a fost deseori acuzat pentru ca nu a facut donatii caritabile. Ba mai mult, atunci cand a devenit CEO Apple a oprit toate programele filantropice ale companiei. La momentul respectiv, Steve a declarat ca “asteapta pana cand devine profitabil”. Desi compania sta pe o gramada de 40 de miliarde de dolari, actiunile filantropice nu au mai avut loc.  Unii il privesc pe Steve Jobs ca fiind unul dintre cei mai caritabili oameni pe pamant, pentru ca si-a dedicat viata pentru dezvoltarii unor produse care sa ridice calitatea vietii utilizatorilor.

7. L-a mintit pe Steve Wozniak, cofondatorul companiei

Cand cei doi au realizat jocul Breakout pentru compania Atari, Wozniak si Jobs urmau sa imparta banii 50-50. Atari i-a oferit lui Jobs 5.000 de dolari insa el i-a spus lui Wozniak ca a primit doar 700 de dolari, dandu-i acestuia jumatate din suma, adica 350 de dolari.

8. A fost budist

La un moment dat in viata sa, Steve Jobs s-a gandit chiar sa devina calugar budist.  Gurul sau, un calugar Zen, a fost preotul care i-a oficiat religios casnicia alaturi de sotia sa Laurene. Ce este ciudat la Steve Jobs este asocierea termenului “unul dintre cei mai bogati oameni de pe pamant” alaturi de religia budista  combinata cu lipsa actelor caritabile.

9. Nu a terminat facultatea

Se pare ca in America pentru a ajunge un multimiliardar, facultatea este o proasta alegere. Sa ne uitam la  Steve Jobs (Apple), Bill Gates (Microsoft), Mark Zuckerberg (Facebook), Michael Dell (Dell Computers), a caror averi depasesc valoarea rezervelor Trezoreriei Americane.

Este un exemplu negativ pentru parintii care isi trimit copii la facultate pentru a le asigura un viitor mai bun si putem da exemplu si din “curtea noastra” aratand cu degetul la George Becali, care considera ca anii petrecuti pe bancile Facultatii de Drept (pe care nu a terminat-o) nu l-au ajutat cu nimic.

10. A fost consumator de LSD

Cand era mai tanar, Steve Jobs a decis sa faca o excursie in India din care s-a intors budist, ras in cap si afectat de LSD (un drog psihedelic) despre care comentand ca a fost “una din cele doua sau trei cele mai importante lucruri pe care le-am facut in viata”. Sloganul companiei Apple, pentru foarte multi ani la rand, a fost “Think Different” (Gandeste diferit) si se pare ca Steve a stiut el la ce se referea, cand a ales sa foloseasca acest motto.

In concluzie putem spune ca Steve Jobs a fost un adevarat geniu si, ca toate geniile din lume, viata sa a fost una plina de nuanta si ambiguitate. Nu ne ramane decat sa il pastram in amintirile noastre si sa ne bucuram de inovatiile sale, care au dat o noua nuanta principiilor sociale dupa care ne ghidam.

Sursa: Mediafax

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Cuvinte cheie: , ,

Scrie un comentariu: