Ce cred romanii despre profesiile si meseriile lor

D&D Research, împreuna cu berea Bucegi®, au lansat rezultatele studiului „Meserii pentru România”, cel mai recent sondaj menit sa redea perceptia publicului român despre profesii si meserii. În 2014, parintii români îsi doresc copii cu studii superioare, dar tinerii prefera o meserie, calificarea profesionala oferindu-le sansa unui câstig mai rapid.

În România anului 2014, parintii îsi doresc profesii cu studii superioare pentru copiii lor (65% din românii intervievati), pentru ca sunt respectate sau aduc un câstig financiar mai mare. Însa tinerii între 18-24 ani prefera meseriile din categoria „gulerelor albastre” (în procent de 53%), în primul rând pentru ca le place meseria respectiva si apoi pentru ca acestea aduc bani într-un orizont de timp mai scurt.

Studiul „Meserii pentru România” arata ca: „În România, publicul larg aspira catre ocupatiile  din asa zisa categoria a „gulerelor albe”– de exemplu parintii îsi sfatuiesc în continuare copiii sa se faca medici, avocati/juristi sau profesori. Aceasta, în conditiile în care jumatate din români considera ca a avea o meserie este mai important decât a face studii superioare, în special pentru ca o meserie permite celui care o practica sa «se descurce oriunde si în orice conditii»” explica Vlad Tureanu, partener D&D Research.

Meseriile din categoria „gulerelor albastre”, a celor care practica munca fizica necalificata sau calificata, nu primesc respectul care li se cuvine. Cu toate acestea, cei care le practica opteaza tot pentru meserii din aceasta categorie. Desi 49,3% dintre români considera ca meseriile sunt utile, acestea nu sunt respectate suficient, cel putin la nivel de opinie. În topul ocupatiilor respectate, nu se gasesc decât profesii care necesita studii superioare, pe primele 3 locuri fiind cele de medic, profesor, avocat/jurist, meseriile având un procentaj mult mai mic.
Cu toate acestea, 57.4% din cei care practica deja o meserie, s-ar reorienta catre o meserie din aceeasi categorie daca ar avea sansa sa o ia de la capat, iar primele doua alegeri ar fi sofer sau mecanic.

Practica vs. teorie: Românii recunosc valoarea scolii în învatarea meseriei

65% dintre români considera ca o meserie se învata prin pregatire, la scoala, iar o treime dintre tinerii între 18-24 de ani cred ca o meserie se învata cel mai bine chiar la scolile de meserii.

Studiul «Meserii pentru România»” arata ca suntem o societate a contrastelor: tinerii de astazi s-ar orienta catre pregatirea practica, chiar daca asa zisa categorie a «gulerelor albastre»nu intra în topul profesiilor respectate de români, iar meseriasii nu sunt perceputi ca fiind platiti suficient de bine. Însa, aproape jumatate dintre românii care practica o meserie sunt mândri de meseria lor.”afirma Narcis Horhoianu, Director de Marketing HEINEKEN România, compania care are în portofoliu berea Bucegi.

Relatia a 70% dintre români cu locul de munca este definita predominant prin componenta financiara. O „meserie de viitor” trebuie sa fie o meserie care aduce bani în prezent. Mai mult, românul apreciaza chiar si meseriile aspirationale – cele care aduc dupa sine mult respect şi sunt meserii „curate”, unele cu impact social pozitiv –  în primul rând pentru ca sunt în acelaşi timp şi banoase.

Metodologia anchetei sociologice a fost fata în fata (PAPI), pe un sample de 1.150 persoane, probabilistic, multistadial pe cote – vârsta (18-55), gen, educatie si regiune statistica. Chestionarul a fost compus dintr-un total de 36 de întrebari. Culegerea datelor a avut loc în intervalul 19-25 iunie 2014.

INFO

www.ddresearch.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: