Ce anume din trecutul tău te face cine ești? Întâlnirile Muzeul Memoriei @Palatul Culturii Iași

Vineri, 18 ianuarie, la Palatul Culturii din Iași, Sala „Ștefan Procopiu”, de la ora 18, Asociația Punctart organizează o nouă ediție a „Întâlnirilor Muzeului Memoriei”. Acestea reprezintă o serie de discuții despre cum ne aducem aminte trecutul și cum putem să valorificăm mărturiile celor din jurul nostru în vederea construirii unei istorii alternative, umane, compuse din fragmente de amintiri, fotografii, documente, cărți poștale etc.

La eveniment vor participa membri din echipa Muzeului Memoriei, alături de dl. Sorin Iftimi istoric și muzeograf (Muzeul de Istorie, Complexul Muzeal Național „Moldova”), psihoterapeutele Teodora Popescu și Raluca Bejenariu (În Dialog) și dl. Corneliu Coman, iubitor de Iași. Tema discuției va fi centrată pe amintirea Iașului din secolul trecut, dificultățile descoperirii amintirilor de familie și importanța aducerii aminte.

Sunteti asteptati să povestiți pe viu cum a fost pentru dvs. sau rudele dvs. experiența războiului, de pe front sau de acasă, ce amintiri păstrați în familie (fotografii, scrisori, obiecte etc.) și cum se conturează istoria subiectivă din mici fragmente personale. Intrarea este liberă.

În cadrul evenimentului va fi prezentat și Telefonul Amintirilor, o instalație interactivă prin care pot fi ascultate amintiri de la început de secol: o selecție de pasaje reprezentative despre viața cotidiană din Primul Război Mondial cu accent pe Iași, capitala României în timpul Marelui Război. De asemenea, cei care interacționează cu Telefonul Amintirilor pot înregistra propriile amintiri, urmând să primească înapoi mesajul după un an.

Muzeul Memoriei este un demers educațional și cultural care promovează patrimoniul național prin analizarea unor momente istorice marcante din evoluția României și utilizarea noilor tehnologii ca limbaj comun cu publicul tânăr.

Muzeul Memoriei derulează în prezent proiectul Muzeul Memoriei: exPO, finanțat prin programul „În stare de bine”, susținut de Kaufland România și implementat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile (www.instaredebine.ro).

Partenerii proiectului sunt Complexul Muzeal Național Moldova din Iași, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Universitatea Ovidius Constanța, Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI), Inspectoratul Școlar al Municipiului București, Fundația Principesa Margareta prin Telefonul Vârstnicului, Asociația ARCHÉ.

INFO

www.muzeulmemoriei.ro

www.facebook.com/muzeulmemoriei

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: