Ce aduce noul an la Opera ieseana

Anul care a trecut a fost unul bun pentru institutia ieseana iar managerul Beatrice Rancea anunta si 2013 ca unul bogat: institutia isi va imbogati repertoriul cu spectacole precum “Giselle”, “Sunetul muzicii”, “Aida”, “Motanul Incaltat” sau “Carmen”.
 

Beatrice-Rancea

Beatrice Rancea, managerul Operei iesene

Anul care s-a incheiat a fost unul de succes pentru Opera ieseana in ceea ce priveste premierele lansate, colaborarile artistice si interesul manifestat de public. „Noi am jucat toate spectacolele cu casa inchisa, si cu bilete vandute cu foarte mult timp inainte. Am anuntat deja la agentia de bilete, ca in ultimul timp se dau 30 de locuri in picioare. Sunt 30 de spectatori care intra cu bilete in plus peste capacitatea salii“, a precizat Beatrice Rancea , manager al Operei iesene.

In premiera, le-au fost oferite spectatorilor ieseni trei concerte, doua gale de balet si patru productii importante: „Barbierul din Sevilla”, „Indiile galante”, „Troienele” si „D’ale carnavalului”. Cele din urma i-au prilejuit colectivului Operei colaborari cu artisti apreciati, precum regizorul si scenograful Matteo Mazzoni, dirijorul David Crescenzi, amandoi invitati din Italia, regizorul Andrei Serban, invitat din New York, coregraful si regizorul Ioan Tugearu, invitat din Bucuresti. „Premierele noastre au prezentat un interes deosebit pentru public, pentru ca erau montari noi, cu artisti consacrati care au lucrat alaturi de colectivul nostru. Odata cu deschiderea Salii Mari, in momentul in care Opera s-a intors acasa, am avut evenimente importante si s-a lucrat intr-un timp record. Ma refer la ultimele trei premiere, care au avut loc din octombrie pana in decembrie. Este vorba de intalnirea extraordinara cu marele regizor Andrei Serban, pentru «Indiile galante» si  «Troienele», si de ultima premiera («D’ale Carnavalului» – n.r.), prin care am aniversat Anul Caragiale si cei 55 de ani de cand exista trupa de balet a Operei“, a mentionat Beatrice Rancea.

Si proiectele artistice sustinute in acest an sunt ambitioase, Opera ieseana imbogatindu-si repertoriul cu spectacole precum „Giselle”, „Sunetul muzicii”, „Aida”, „Motanul Incaltat” sau „Carmen” (ultimul in deschiderea stagiunii viitoare – n.r.). „In jurul datei de 11 martie vom avea spectacolul «Giselle». Este extraordinar ca, datorita faptului ca trupa noastra s-a inmultit cu acesti minunati balerini, artisti din Japonia, putem sa abordam si noi un titlu din repertoriul clasic de balet. Stiti ca in baletele clasice, in afara calitatii extraordinare a balerinilor, este foarte important numarul lor. Singurul spectacol din repertoriul clasic pe care il putem aborda acum – ma refer din perspectiva numarului de interpreti din distributie – este «Giselle». De asemenea, in aprilie, pe 28 cand presupunem ca va fi ziua premierei, vom omagia si noi Anul Verdi, montand spectacolul «Aida». Am ales «Aida» deoarece, in urma unei auditii pe care am avut-o cu trei dirijori importanti, a corului si a solistilor nostri, am constatat ca este titlul in care putem asigura cei mai multi solisti ai casei, care sunt voci deosebite. Regizorul si scenograful sunt invitati din Budapesta”, a detaliat Beatrice Rancea.

Ca si anul trecut, in 2013 vor fi, de asemenea, reluate spectacole mai vechi ale Operei, echipei artistice iesene alaturandu-i-se dirijori ori solisti invitati din Bucuresti, Cluj-Napoca, Brasov sau din afara tarii. „Singura problema pe care o avem este cea a decorurilor si a costumelor care, din pacate, sunt foarte vechi si incercam sa le reimprospatam, pentru ca este o diferenta foarte mare intre aspectul superb al Salii Mari, aspectul extraordinar al ultimelor noastre premiere, si aspectul acestora, fiind de zeci de ani“, a semnalat Beatrice Rancea.

Autor: Loredana OPREA, Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: