Catolicii ieseni sarbatoresc Duminica Floriilor alaturi de Miguel Maury Buendía, nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova

nuntiul apostolic

Duminica Floriilor în Biserica Romano-Catolică se celebrează duminică, 20 martie 2016. Se aminteşte intrarea Domnului în Ierusalim şi se marchează începutul Săptămânii Mari. În această duminică este şi Ziua Tineretului. La celebrarea de la ora 17.00 va participa ca oaspete special Excelenţa sa Miguel Maury Buendía, nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova.

La Iaşi, tinerii, cu ramuri în mâini, vor porni duminică, 20 martie, la ora 15.30-16.00 în procesiune de la biserica „Sfânta Tereza a Pruncului Isus” (cartierul Nicolina), biserica „Sfântul Anton” (cartierul Dacia), Parohia Dancu, Parohia Tomeşti şi Parohia Valea Lupului către catedrala „Sfânta Fecioară Maria, Regină”.

Vor merge pe jos între 3 şi 4 km. Împreună cu ei vor merge preoţii din comunităţile respective. Ecoul entuziasmului cu care evreii l-au întâmpinat pe Cristos în Duminica Floriilor va răsuna în Iaşi, precum şi în celelalte parohii prin cântările tinerilor. În curtea catedralei, tinerii vor fi întâmpinaţi de Excelenţa sa Miguel Maury Buendía, nunţiul apostolic în România şi Republica Moldova, de PS Petru Gherghel, episcop de Iaşi, şi de PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi. Aici se vor sfinţi ramurile şi se va intra în catedrală.

Intrarea Domnului în Ierusalim este cinstită prin procesiunea solemnă cu ramuri. Credincioşii participă la procesiune cântând şi purtând ramuri în mâini. Ramurile binecuvântate vor fi apoi păstrate acasă cu pietate, amintind de victoria lui Cristos care a fost celebrată prin procesiunea acestei zile.

Sfânta Liturghie va începe la ora 17.00 în catedrala romano-catolică din Iaşi. Excelenţa sa Miguel Maury Buendía va transmite mesajul Sfântului Părinte Francisc pentru tineri şi va împărţi binecuvântarea specială. Lecturile din Sfânta Scriptură vor fi proclamate de tineri, iar patima după sfântul Luca va fi citită pe roluri.

În Duminica Floriilor, în parohii vor fi întâlniri şi rugăciuni speciale cu tinerii. Tinerii se vor întâlni sub semnul mesajului Sfântului Părinte papa Francisc, a cărui temă este: „Fericiţi cei milostivi, pentru că ei vor afla milă” (Mt 5,7).

Vă invit să redescoperiţi faptele de milostenie trupească: a da de mâncare celor flămânzi, a da de băut celor însetaţi, a-i îmbrăca pe cei goi, a-i primi pe cei străini, a-i asista pe bolnavi, a-i vizita pe cei închişi, a-i îngropa pe cei morţi. Şi să nu uităm faptele de milostenie sufletească: a-i sfătui pe cei care se îndoiesc, a-i învăţa pe cei neştiutori, a-i avertiza pe păcătoşi, a-i mângâia pe cei mâhniţi, a ierta ofensele, a suporta cu răbdare persoanele deranjante, a-l ruga pe Dumnezeu pentru cei vii şi pentru cei morţi”.

Această zi dedicată tinerilor s-a născut din dorinţa sfântului papă Ioan Paul al II-lea. În Duminica Floriilor din anul 1984, în care s-a celebrat şi jubileul tinerilor, papa a accentuat faptul că Biserica îi are în atenţie într-un mod special pe tineri. În anul următor s-au adunat la Roma peste 300.000 de tineri. A fost începutul Zilei Mondiale a Tineretului, prima ediţie. De atunci şi până astăzi, în fiecare Duminică a Floriilor s-a celebrat Ziua Tineretului, iar la un interval de doi-trei ani s-au organizat întâlniri mondiale.

În Duminica Floriilor se marchează începutul Săptămânii Sfinte, când se celebrează misterele mântuirii împlinite de Cristos în ultimele zile ale vieţii sale, începând de la intrarea în Ierusalim şi până la fericita pătimire şi glorioasa sa Înviere. Într-un mod deosebit, creştinii sunt invitaţi să se spovedească şi să se pregătească pentru Învierea Domnului.

Duminica Floriilor va fi şi o pregătire pentru Ziua Diecezană a Tineretului, care va fi celebrată la 7 mai 2016, în Parohia „Sfântul Iosif Muncitorul” din Buruieneşti (jud. Neamţ), precum şi pentru Jubileul Tinerilor care coincide anul acesta cu Ziua Mondială a Tineretului şi care va avea loc în perioada 26-31 iulie 2016, la Cracovia, în Polonia.

INFO

Episcopia Romano-Catolica de Iasi

www.ercis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: