Catalin Dorian Florescu revine in Romania: turneu de lecturi din ”Jacob se hotaraste sa iubeasca”

Jacob

In perioada 23 noiembrie-10 decembrie 2012, Catalin Dorian Florescu, unul dintre cei mai apreciati si mai indragiti autori de expresie germana, se va afla in Romania pentru promovarea celui mai recent roman al sau, ”Jacob se hotaraste sa iubeasca”, aparut recent in colectia “Fiction Ltd.” a Editurii Polirom – si in editie digitala, in traducerea Marianei Barbulescu.

Autorul va sustine lecturi publice din noua sa carte in Bucuresti, Timisoara, Cluj, Oradea si Iasi. Programul lecturilor, mai jos.

Romanul ”Jacob se hotaraste sa iubeasca ”(Jacob beschliesst zu lieben), aparut la prestigioasa editura germana C.H. Beck si desemnat “Cartea anului 2011” in Elvetia, a fost pentru mai multe luni bestseller in Elvetia si s-a vindut pina in prezent in peste 50.000 de exemplare in spatiul german.

In valoare de 42.000 de franci, „Cartea anului 2011” este decernat de Uniunea Editorilor si a Librarilor din Tara Cantoanelor si este cel mai important premiu care se acorda literaturii din Elvetia. Decernarea premiului a avut loc in data de 20 noiembrie 2011, in cadrul Festivalului de Literatura de la Basel.

O carte despre viata si suferinta, unde istoria europeana si povestile personale se contopesc intr-o mare epopee. In Banat, un amestec de neamuri format din romani, nemti, francezi, sirbi, unguri traiesc impreuna de secole. Aici s-a inventat sistemul binelui facut din iubire: „Inca nimeni nu refuzase vreodata sa dea ajutor si nu se impotrivise vreodata acelui lucru care definea viata de aici: indatorirea binelui facut din iubire. Asta era datoria fata de ceilalti. Datoria ii tinea pe toti impreuna”. Asadar, si Jacob iubeste – insa si pentru ca asa ii sta in fire. El isi iubeste marunta viata, mizera si dura; invata sa-si iubeasca tatal, care insa il tradeaza mereu; le iubeste pe Katica, sirboaica, si pe Ramina, tiganca cea grasa, insa una este ucisa si cealalta deportata. O poveste despre duritate si saracie, dar si despre sensibilitate si tandrete, o poveste emotionanta si palpitanta in care iubirea devine o arta a supravietuirii.

”Jacob se hotaraste sa iubeasca” (Jacob beschliesst zu lieben) este cel de-al cincilea roman al lui Catalin Dorian Florescu. Toate cartile sale au aparut in traducere la Polirom: Vremea minunilor (2005), Drumul scurt spre casa (2006), Maseurul orb (2007), Zaira (2009, 2010).

Jacob se hotaraste se iubeasca este in curs de aparitie in limbile franceza, suedeza, olandeza, ceha, lituaniana.

PROGRAM

  • BUCURESTI

Intilnire cu studentii de la Limbi Straine
Vineri, 23 noiembrie, ora 17.30, in Sala „Ioan Bogdan”, Facultatea de Limbi si Literaturi Straine, Cladirea din str. Pitar Mos 7-13, et. II
Moderator: prof. George Gutu

Intilnire cu cititorii la Tirgul de Carte Gaudeamus
Simbata, 24 noiembrie, ora 14.00, standul Editurii Polirom, Romexpo
Invitat: Robert Serban
Cu participarea traducatoarei romanului, Mariana Barbulescu

Lectura in Cafeneaua Carturesti Verona (Str. ArthurVerona nr. 13-15)
Luni, 10 decembrie, ora 18.00
Amfitrion: George Gutu

  • TIMISOARA

Intilnire cu studentii de la Litere
Joi, 29 noiembrie, ora 14.30, Amfiteatrul A12, Facultatea de Litere, Istorie si Teologie, Universitatea de Vest din Timisoara (B-dul Vasile Parvan nr. 4)
Invitata: Adriana Babeti
Moderator: Dumitru Tucan

Lectura in Jazzissimo Lounge (Str. Hector, nr. 1, Bastion)
Joi, 29 noiembrie, ora 18.00
Amfitrioni: Radu Pavel Gheo, Robert Serban

  • CLUJ

Intilnirile de la Filo
Luni, 3 decembrie, ora 16.00, Sala „D.Popovici”, Facultatea de Litere, str. Horea 31, Universitatea Babes-Bolyai Cluj
Amfitrioni: Sanda Cordos, Alex Goldis

Intalniri esentiale la Cluj-Napoca
Lectura Catalin Dorian Florescu
Luni, 3 decembrie, ora 19.00, la Cafeneaua Piano Cazola (Str. Fulicea nr. 3 – linga Casa Matei)
Amfitrioni: Sanda Cordos, Valentin Derevlean

  • ORADEA

Intilnire cu studentii Facultatii de Litere
Miercuri, 5 decembrie, ora 12.00, in Sala de Conferinte a Bibliotecii Universitatii din Oradea (Strada Universitatii Nr. 1)
Amfitrioni: Florin Cioban, Marius Mihet

  • IASI

Lectura la Colegiul National din Iasi
Vineri, 7 decembrie, ora 13.15, in Sala de Festivitati a colegiului (Str. Arcu nr. 4)
Participa: studentii Facultatii de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iasi, elevii Colegiului National si ai Colegiului National de Arta „Octav Bancila”, redactorii revistei Alecart
Invitati: Mariana Barbulescu, Antonio Patras
Amfitrion: Nicoleta Munteanu

Lectura la Libraria Carturesti Palas Iasi (Str Stefan cel Mare si Sfint nr 1 A)
Vineri, 7 decembrie, ora 18.00
Amfitrion: Liviu Antonesei

DESPRE AUTOR

CATALIN DORIAN FLORESCU (n. 1967, Timisoara) a parasit România in 1982 si s-a stabilit la Zürich, unde a studiat psihologia. A lucrat sase ani ca psihoterapeut in domeniul reabilitarii persoanelor toxicodependente. A publicat romanele: Wunderzeit (2001, distins cu premiile Cartea de Limba Germana a anului din partea Fundatiei Elvetiene Schiller, „Un an platit de viata” din partea orasului Zürich si Premiul Chamisso al Academiei din Bayern pe anul 2002; trad. rom. Vremea minunilor, Polirom, 2005), Der kurze Weg nach Hause (2002, Premiul Anna Seghers pe 2003; trad. rom. Drumul scurt spre casa, Polirom, 2006), Der blinde Masseur (2006; trad. rom. Maseurul orb, Polirom, 2007) si Zaira (2008; trad. rom. Zaira, Polirom, 2010, 2012). Catalin Dorian Florescu semneaza, de asemenea, eseuri, povestiri si articole in diferite publicatii elvetiene si austriece. Romanele sale au fost sau urmeaza sa fie traduse in franceza, spaniola, italiana, olandeza, slovena, lituaniana, ceha, suedeza si macedoneana. In spatiul de limba germana, Jacob se hotaraste sa iubeasca s-a vindut in peste 50.000 de exemplare, primind Premiul Cartea Anului 2011 in Elvetia. Romanul urmeaza sa fie publicat in Franta, la Editions du Seuil.

INFO

www.polirom.ro

 

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: