Cat de sigure sunt parolele tale?

(Lucian ROTARU)Cat de sigure sunt parolele tale? gadget my love ziarul de iasiFolosim in fiecare zi adresa de email, contul de Facebook, contul online pentru depozitul bancar si parolele asociate cu fiecare dintre ele. Iar asta ni se pare atat de firesc incat nu am observat ca toate acestea au devenit, practic, parte din noi. Si asta pentru ca cele mai frecvente activitati cotidiene atarna, adesea, de acele serii de cifre, litere si alte caractere speciale. Insa nu intotdeauna acordam destula atentie alegerii codurilor potrivite pentru a ne proteja “bunurile virtuale”.

In primul rand, parola pe care ti-o alegi pentru un anumit cont nu trebuie sa fie un cuvant ce poate fi gasit in dictionar si, in mod ideal, nu ar trebui sa aiba mai putin de 14 caractere. Se recomanda folosirea mai multor cuvinte, majusculelor, cifrelor si a altor simboluri si semne de pe tastatura pentru a crea o parola cat mai greu de spart.

Parolele lungi sunt greu de memorat si din acest motiv poti folosi un vers din melodia preferata sau o replica dintr-un film, dar sa iei doar primele litere din cuvintele ce formeaza aceea propozitie. Cea mai buna parola nu trebuie sa fie legata in niciun fel de utilizator, de aceea nu trebuie folosite nume reale, numele companiei la care lucrezi, orasul natal sau altele de acest gen. O solutie perfecta pentru a genera o parola greu de ghicit ar fi apasarea unor taste la intamplare. Nu vei putea retine parola creata dar o vei putea nota intr-un carnet sau o vei putea copia pe un stick USB care, la randul lui, va fi parolat.

20 dintre cele mai folosite parole infografic

20 dintre cele mai folosite parole

In plus, trebuie sa ai grija la acele intrebari de siguranta care te ajuta sa-ti resetezi parola de la un anumit cont pentru ca cele mai multe dintre acestea au un numar limitat de raspunsuri (de exemplu, intrebarea „care este culoarea ta preferata”). Din acest motiv e bine sa dai un raspuns care nu are nicio legatura cu intrebarea pusa. In plus, nu raspunde corect la acestea, pentru ca e posibil ca raspunsul la intrebarea „care este orasul tau natal” sa fie stiut de foarte multe persoane. La inceputul acestui an un hacker a pretins ca a reusit sa sparga contul de email a lui Mitt Romney, republicanul care a candidat la presedintia Statelor Unite ale Americii. El a resetat parola acestuia folosind numele animalului de companie, o informatie ce era facuta publica de catre candidat.

Ar trebui sa tinem seama de faptul ca, oricat de rigurosi am fi in respectarea tuturor recomandarilor legate de alegerea unei parole puternice, riscul ca aceasta sa fie sparta nu poate fi redus la zero. Putem, macar, sa evitam folosirea numelui catelului pentru toate conturile si sa nu bifam „Pastreaza-mi parola” de fiecare data cand folosim alt dispozitiv.

Sursa: www.ziaruldeiasi.ro –  rubrica Gadget, My Love; Autor: Lucian Rotaru

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: