Castigatorii de la Cannes vin la Iasi pe 28-29 octombrie

les-film-des-cannes-iasi

Festivalul inițiat de regizorul ieșean Cristian Mungiu în 2010 și devenit unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din București ajunge pentru prima dată la Iași, pe 28 și 29 octombrie, pentru un week-end cu filme de Cannes.  Proiecțiile Les Films de Cannes à Iași vor avea loc la Ateneul din Iași, iar intrarea va fi liberă.

Ieșenii vor avea ocazia să vadă, în premieră în Iași, I, Daniel Blake, filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d’Or din carieră cineastului britanic Ken Loach, după The Wind that Shakes the Barley (2006).

La 80 de ani, Ken Loach continuă să regizeze și este unul dintre regizorii favoriți ai Cannes-ului, cu peste 15 filme selectate, din 1970 încoace. „I, Daniel Blake este unul dintre cele mai bune filme ale lui Loach”, scrie Variety. Daniel Blake, jucat de actorul Dave Johns, este un tâmplar de 59 de ani silit să se retragă din cauza problemelor cardiace și să ceară, pentru prima dată, ajutorul statului. O birocrație absurdă îl forțează, totuși, să-și caute de lucru și să urmeze stagii de calificare, deși nu mai poate munci.

Al doilea mare câștigător al ediției de anul acesta a Festivalului de la Cannes este Juste la fin du monde/ It’s Only the End of the World, în regia lui Xavier Dolan, distins cu Marele Premiu și Premiul Juriului Ecumenic. În distribuție, staruri franceze: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Léa Seydoux.

Filmul urmărește vârtejul pe care-l produce într-o familie sosirea unui scriitor, după 12 ani de absență și cu intenția de a anunța că mai are foarte puțin de trăit „Este o evocare excelentă, halucinantă, stilizată a disfuncțiilor dintr-o familie”, apreciază criticii The Guardian. La doar 27 de ani, Xavier Dolan, copilul teribil al cinematografiei contemporane, a regizat deja șase lungmetraje, toate multi-premiate.

La Ateneul din Iași vor rula și Bacalaureat, al lui Cristian Mungiu, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, și cel mai nou film marca Pedro Almodóvar, Julieta, propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor. Inspirat de trilogia Runaway, scrisă în 2004 de câştigătoarea Premiului Nobel Alice Munro, filmul spune povestea unei mame pe care fiica o abandonează fără nici o explicație atunci când împlinește 18 ani. Julieta face tot posibilul să o găsească. Însă, cu cât caută mai mult, cu atât descoperă cât de puțin își cunoștea propriul copil. În rolurile principale: actrițele Emma Suárez și Adriana Ugarte.

Filmele ”I, Daniel Blake”, ”Juste la fin du monde” și ”Julieta” sunt distribuite în România de Independența Film. ”Bacalaureat” este distribuit de Voodoo Films.

Regizorul ieșean Cristian Mungiu, inițiatorul festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, unul dintre cele mai așteptate evenimente culturale din Capitală, va deschide oficial prima ediție a evenimentului pilot Les Films de Cannes à Iași (28 și 29 octombrie), la Ateneul din Iași.

Cristian Mungiu se va întâlni cu publicul vineri, 28 octombrie, la ora 16.30, la proiecția comediei Toni Erdmann (r. Maren Ade), favorita presei internaționale la Cannes și propunerea Germaniei la Oscar. I se vor alătura pe scenă criticul de film Irina Margareta Nistor, care va introduce filmele din program, și jurnalistul Andrei Giurgia. De asemenea, regizorul va participa și la proiecția Bacalaureat de sâmbătă, 29 octombrie, ora 12.30, film care-i poartă semnătura regizorală și care a câștigat Premiul pentru regie (ex-aequo) la Cannes.

PROGRAM

Vineri, 28 octombrie 2016

 • ora 16.30 | TONI ERDMANN de Maren Ade
  (2016, 162′, DE). Premiul FIPRESCI, Cannes 2016. (19.32)
 • ora 20.00 | JULIETA de Pedro Almodóvar (2016,
  96′, ES). Competiția Oficială, Cannes 2016. (21.56)
 • ora 22.30| THE NEON DEMON de Nicolas
  Winding Refn (2016, 117′, US). Competiția Oficială, Cannes 2016. (00.47)

Sâmbătă, 29 octombrie 2016

 • ora 12.30 | BACALAUREAT de Cristian Mungiu (2016,
  128′, RO). Premiul pentru regie ex-aequo, Cannes 2016. (14.23)
 • ora 15.30 | THE SALESMAN de Asghar Farhadi (2016, 125′, FR-Iran) – Premiul pentru scenariu și Premiul pentru interpretare masculină, Cannes 2016. (18.00)
 • ora 18.30 | I, DANIEL BLAKE de Ken Loach (2016, 100′,
  19.00 UK). Palme d’Or, Cannes 2016. (20.25)
 • ora 21.00 | JUSTE LA FIN DU MONDE de Xavier Dolan
  (2016, 95′, CAN-FR). Marele Premiu al Juriului și
  Premiul Juriului Ecumenic, Cannes 2016. (22.50)

Les Films de Cannes à Bucarest, inițiat în 2010, a generat un trend, în 2014 lansându-se la Buenos Aires un eveniment similar, sub denumirea Semana de Cine del Festival de Cannes.  Ediția de Iași (28-29 octombrie) este realizată cu sprijinul Primăriei Municipiului Iași. Evenimentul beneficiază de sprijinul distribuitorilor Independenţa Film, Asociația Culturală Macondo, InterCom Film, Parada Film, microFILM, RoImage, Clorofilm, Transilvania Film.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului. Susținut de: BRD Groupe Société Générale Mașina oficială a festivalului: BMW. Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva

Parteneri: UPS, Europa Cinemas. Parteneri oficiali locali: Asociația Studenților Jurnaliști Iași, Ateneul din Iași. Parteneri locali: Cărturești, Stud Pass, Starnet. Parteneri media: Europa FM, Zile și Nopți, Cinemap, Cinemagia, Decât o Revistă, Observator Cultural, News.ro, Ziare.com, VICE, AListMagazine, Ziarul Metropolis, LiterNet, Cărturești, Agerpres, HotNews, Movie News, AaRC, Cinefan, Umblat.ro, Urban.ro. Parteneri media locali: Viva FM, TeleM, TVR Iași, Ziarul de Iași, Evenimentul Regional, Radio România Cultural, Radio Iași, Timpul, Iași TV Life, IașiFun, Alt Iași, Inoras.ro, Orasulm.eu, Semne bune.

Partener de monitorizare: mediaTRUST

INFO

 www.filmedefestival.ro

Facebook Event

Les Films de Cannes a Bucarest.

E-mail:  contact@filmedefestival.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: