Casa General Henri Mathias Berthelot / Prin Trecut Spre Viitor

Casa General Berthelot

Casa General Henri Mathias Berthelot a fost construita in anul 1899. A fost locuinta profesorului Gh. Bogdan, rector al Universitatii iesene.

In perioada 1916-1917 a fost locuita de generalul francez Henri Mathias Berthelot (1861-1931), seful misiunii militare insarcinate cu reorganizarea armatei romane. Succesele obtinute de armata romana in vara anului 1917 sunt strans legate de efortul acestui personaj. Numele initial al strazii unde se afla imobilul era Patruzeci de Sfinti.

In 1922, cand generalul revenea la Iasi, pentru a conferi acestui oras Crucea de Razboi, strada capata numele Berthelot. A fost distins cu titlul de cetatean de onoare ale tarii noastre, fiind totodata ales membru al Academiei Romane.

Adresa: Str. Berthelot Henri M., General 18

Proiectul ”Prin Trecut Spre Viitor”

Proiectul realizat de o echipa de elevi de la scoala Gh. I Bratianu si-a  propus identificarea a 12 cladiri cu valoare istorica si culturala din Iasi, prezentarea lor si promovarea acestora catre public.

Sponsor: Petrom OMV; Parteneri: Scoala “Gh. I. Bratianu”, Club Rotary Curtea Domneasca, Institutul A.D.Xenopol, Ateneul Tatarasi, Biblioteca Gh. Asachi, Radio Iasi, Ziarul de Iasi, Iasi Fun.

Scoala “Gh. I. Bratianu”, Iasi
Echipa: Bratienii (30) elevi
Prof. Coord.: Daniela Murgescu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: