Casa din lemn sau din caramida?

Sinteti la doar un pas distanta de a va construi o casa pentru intreaga familie! in acest caz, cu siguranta, va veti confrunta cu o mare dilema: structura din lemn sau din caramida?

Casa din lemn

Casele din lemn sint extrem de populare in tarile nordice, unde lupta eficient cu temperaturile scazute.

Ecologic si traditional sau modern si brevetat? Acestea sint cele doua variante pe care le aveti la dispozitie atunci cind va angajati in aventura numita casa de vis. Asa cum se intimpla de obicei, si in acest caz, parerile sint impartite, intrucit in ambele cazuri exista avantaje si dezavantaje. Sfatul specialistului este sa va documentati temeinic si sa alegeti in cunostinta de cauza solutia care se potriveste cel mai bine necesitatilor si, nu in ultimul rind, bugetului dumneavoastra. Alte aspecte de care trebuie sa tineti seama sint particularitatile terenului, zona in care va fi amplasata constructia, suprafata utila pe care o va avea si stilul de arhitectura pe care il indragiti.

In luarea unei decizii trebuie sa plecati la drum cu gindul ca o casa din lemn este mai ieftina, chiar si cu 50 de procente, fata de una din caramida, dar ca intretinerea ei, in timp, genereaza costuri mai mari. De asemenea, experienta le-a demonstrat proiectantilor ca o casa de caramida este mai trainica, rezistind la evenimente neprevazute, cum sint incendiile, dar este mai putin prietenoasa in ceea ce priveste crearea unui ambient termic placut atit in sezonul rece, cit si in cel cald. La argumente pro si contra, mai adaugam faptul ca o casa din lemn este mai flexibila si are risc seismic mai scazut, dar o casa din caramida nu este atacata de carii, furnici sau umiditate.

O constructie din lemn reprezinta, in mod clar, o alegere inspirata pentru cei care doresc sa se mute intr-un camin nou intr-un timp record, avind in vedere ca aceasta se executa rapid, intr-un interval cuprins intre o luna si trei luni. In plus, pierderile de caldura au fost calculate de specialisti ca fiind cu 30-40% mai mici decit la locuintele din caramida. Drept dovada, casele din lemn sint extrem de populare in tarile nordice, unde lupta eficient cu temperaturile scazute. Despre ele mai trebuie sa stiti ca sint foarte functionale, datorita faptului ca spatiul lor interior poate fi usor compartimentat sau modificat, intrucit au o structura usoara si nu necesita deci prea multi stilpi de sustinere. La capitolul avantaje, mai consemnam un fapt: casele traditionale din lemn pot fi ridicate pe terenuri slabe sau nisipoase. Daca nici acest ultim atu nu a reusit sa va convinga, va mai spunem doar ca medicii le considera „sanatoase”, intrucit lemnul este un element 100% natural, respira, asa ca este pus la adapost de igrasie si condens.

Nu va imaginati insa ca o casa din lemn are numai avantaje. De pilda, o astfel de constructie “traieste” cu 20-30% mai putin decit una din caramida, iar intretinerea ei in timp necesita bani si atentie. De asemenea, in cazul in care va doriti o locuinta mare, trebuie sa renuntati la gindul de a o face din lemn, pentru ca o astfel de structura nu poate avea mai mult de doua niveluri, in caz contrar putind aparea probleme de stabilitate.

Autor:Simona Popa – casamea.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: