Casa deschisa la Sinagoga Mare din Iasi

Joi, 12 iunie sunteti invitati la “Casa deschisa la Sinagoga Mare din Iasi.” Eveniment cultural in aer liber cu proiectii foto si video,workshop, concursuri de de schite, crochiuri, acuarela, fotografie reprezentand Sinagoga Mare.

  • 11.30 – Deschiderea oficiala; Miniconcert cu Klezmer Nigun Band-Iasi.

Intre orele 9.00-15.00 vor fi vizite ghidate la  la fiecare 30 de minute.

DESPRE

Sinagoga Mare din Iasi este un lăcas de cult evreiesc din municipiul Iasi, localizat pe Str. Sinagogilor nr. 1, în centrul orasului. Ea a fost construită în perioada 1657-1671, fiind cel mai vechi edificiu de cult mozaic de pe teritoriul României.

Sinagoga Mare din Iasi a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judetul Iasi din anul 2004. Este construită îdin piatră si cărămidă, având ziduri cu grosime de 1 metru. Înăltimea sa este de 22 m (parterul se află partial îngropat în sol), iar ferestrele sunt usor arcuite în ogivă si de mici dimensiuni.

Edificiul prezintă elemente de amenajare si decoratie care apartin si ritului sefard si celui askenad. Se remarcă în stilul arhitectonic si decorativ al sinagogii influente ale clădirilor de cult similare din Boemia, Polonia si Rusia. În sinagogă se intră printr-o tindă cu etaj a cărei pardoseală se află cam la 1 metru sub nivelul străzii. Din tindă se coboară câteva trepte pentru a se pătrunde în sala principală în stil baroc, alcătuită din două nave boltite despărtite printr-un arc central, sub care se află amvonul încadrat de candelabre. Deasupra tindei se află un etaj cu mansardă pentru femei. Altarul (misrah) este confectionat din lemn sculptat si aurit si despărtit de restul sălii printr-un grilaj de fier.

Sala principală are formă de corabie în partea de vest, în timp ce în partea de est se află o mare cupolă emisferică cu Steaua lui David în vârf. Acoperisul sinagogii este din tablă. (wikipedia.com)

INFO

Sinagoga Mare

Str. Sinagogilor 1 (Tg. Cucu)

www.wmf.org

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: