Casa Cantacuzino-Pascanu / Prin Trecut Spre Viitor

Casa Cantacuzino-Pascanu - Palatul Copiilor Iasi

Casa Dumitrache Cantacuzino Pascanu a fost construita inainte de 1834 si a purtat o vreme numele Cozadini, dupa numele familiei care a cumparat-o in anul 1972.

In 1898, Palatul „cu doua randuri” a fost achizitionat de statul roman pentrul Corpul IV de armata.

A mai fost locuita de principele Carol I in 1875 si de familia regala a Romaniei cu ocazia mai multor evenimente (in 1893, la punerea pietrei fundamentale la noul Palat al Universitatii de pe Copou; in 1897, la inaugurarea acestuia; in 1911, la sarbatorirea semicentenarului Universitatii iesene).

In timpul Primului Razboi Mondial a fost refugiul reginei Maria si a celor cinci copii ai sai (Elisabeta, Maria, Nicolae, Ileana si Carol). Dupa razboi, Palatul a fost repartizat Scolii fiicelor de Ofiteri si a purtat numele Regina Maria (1929), Caminul de fete Regina Maria (1933), Institutul de ocrotire sociala Regina Maria.

In anul 1944, curtea a devenit lagar romanesc, apoi sovietic de prizonieri, iar in anul urmator camin al studentilor de la Institutul Politehnic. Din 1953 este Palat al Pionierilor, numit dupa 1989 Palatul copiilor si elevilor.

A fost restaurat si si-a recapatat infatisarea initiala intre 1966 si 2007.

Adresa: Bd. Carol I, nr. 2

Proiectul ”Prin Trecut Spre Viitor”

Proiectul realizat de o echipa de elevi de la scoala Gh. I Bratianu si-a  propus identificarea a 12 cladiri cu valoare istorica si culturala din Iasi, prezentarea lor si promovarea acestora catre public.

Sponsor: Petrom OMV; Parteneri: Scoala “Gh. I. Bratianu”, Club Rotary Curtea Domneasca, Institutul A.D.Xenopol, Ateneul Tatarasi, Biblioteca Gh. Asachi, Radio Iasi, Ziarul de Iasi, Iasi Fun.

Scoala “Gh. I. Bratianu”, Iasi
Echipa: Bratienii (30) elevi
Prof. Coord.: Daniela Murgescu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: