Casa Bals – Sturdza / Prin Trecut Spre Viitor

Casa Bals-Sturdza (astazi Posta din Cuza Voda

Casa Bals-Sturdza, in forma de astazi, dateaza  din prima jumatate a secolului al XIX-lea si a apartinut lui Iordache Bals incepand din 1842. Sapaturile arheologice efectuate cu prilejul restaurarilor din anii 2000-2003 arata insa ca edificiul iniatial era mult mai vechi.

De altfel, o placa de marmura amplasata in stanga usii de intrare consemneaza faptul ca aici a locuit între 1796 si 1803 marele carturar grec, prieten al romanilor, D. Philippide.

Din 1852 in aceasta cladire a functionat Banca Moldovei, iar mai tarziu Primaria Iasului. In februarie 1863, Titu Maiorescu (critic literar si politician roman) inaugureaza aici prelectiunile Junimii.

Incepand din 1914 in aceasta casa s-a aflat sediul Bancii Nationale a Romaniei din Iasi, iar dupa al Doilea Razboi Mondial a ajuns in posesia Postei Romane.

Adresa: Str. Cuza Voda 3

Proiectul ”Prin Trecut Spre Viitor”

Proiectul realizat de o echipa de elevi de la scoala Gh. I Bratianu si-a  propus identificarea a 12 cladiri cu valoare istorica si culturala din Iasi, prezentarea lor si promovarea acestora catre public.

Sponsor: Petrom OMV; Parteneri: Scoala “Gh. I. Bratianu”, Club Rotary Curtea Domneasca, Institutul A.D.Xenopol, Ateneul Tatarasi, Biblioteca Gh. Asachi, Radio Iasi, Ziarul de Iasi, Iasi Fun.

Scoala “Gh. I. Bratianu”, Iasi
Echipa: Bratienii (30) elevi
Prof. Coord.: Daniela Murgescu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: