Casa Bals – „Notre Dame de Sion” – Prin Trecut Spre Viitor

Casa Bals / Notre Dome de Sion - Filarmonica Iasi

Cladirea actualei Filarmonici „Moldova” Iasi a fost construita in anul 1815 in stil neoclasic si a apartinut vistiernicului Alecu Bals. La 11 Ianuarie 1847 a concertat aici Franz Liszt. In 1861 Palatul este cumparat de calugaritele din ordinul Notre Dame de Sion si este transformat in colegiul de fete. Au mai functionat in acest edificiu Institutul Francez Sacre Coeur, o scoala de meserii, o gradinita, un orfelinat si un camin pentru studente.
Intre anii 1900 si 1910 a fost construita o capela pentru Institutul Notre Dame de Sion. Acesta a fost insa desfiintat in anul 1947 si in Casa Bals s-a mutat Conservatorul „George Enescu”, iar in anul 1957 s-a inaugurat, in fosta capela, sala de concerte a Filarmonicii de Stat Moldova.

Adresa: Str. Cuza Voda, nr. 29.

Proiectul ”Prin Trecut Spre Viitor”

Proiectul realizat de o echipa de elevi de la scoala Gh. I. Bratianu si-a  propus identificarea a 12 cladiri cu valoare istorica si culturala din Iasi, prezentarea lor si promovarea acestora catre public.

Sponsor: Petrom OMV

Parteneri: Scoala “Gh. I. Bratianu”, Club Rotary Curtea Domneasca, Institutul A.D.Xenopol, Ateneul Tatarasi, Biblioteca Gh. Asachi, Radio Iasi, Ziarul de Iasi, Iasi Fun.

Scoala “Gh. I. Bratianu”, Iasi
Echipa: Bratienii (30) elevi
Prof. Coord.: Daniela Murgescu

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: