Carti postale ilustrate de Picasso si trimise prietenilor sai Jean Cocteau, Gertrude Stein si Apollinaire

Cercul lui Picasso de prieteni si colaboratori era numeros si plin de farmec. Dupa mutarea sa in Franta, Picasso l-a cunoscut pe  vivacele Serge Diaghilev, director artistic la Ballet Russes. Balet pentru care a desenat decoruri si costume si a carui prima balerina – Olga Khokhlova –  a devenit prima sa sotie.

De asemenea a devenit prietenul unor cunoscuti compozitori ( ca Igor Stravinski) si talentati pictori, incluzandu-i aici pe Georges Braques – demn reprezentant al cubismului –  precum si pe compatriotul sau, Juan Gris.

Astazi va prezentam o serie de carti postale trimise de Picasso prietenilor sai, multe dintre ele ilustrate de marele pictor sau personalizate cu notite rapide. Deasupra (stanga), puteti vedea una dintre vederile trimise prietenului sau apropiat, Jean Cocteau. In imagine apare balconul de la Rue D’Anjou 10, unde mama lui Cocteau avea un apartament.

Alaturi este o schita trimisa parintelui miscarii suprarealiste, poetul Guillaume Apollinaire. Mesajul spune, direct, fara ocolisuri: ”Nu te-am mai vazut in ultima vreme. Esti mort?

Unul dintre cele mai lungi mesaje, pe o carte postala datand din 1919, o are ca destinatara pe Gertrude Stein si descrie, probabil, o vacanta:

Nu Gertrude,

Nu exista muste, nu am vazut mai mult de un tantar, pe care l-am omorat, oricum. Scrie-mi daca ai chef sa o faci. Toate cele bune, tie si doamnei Toklas.

Al tau, Picasso

Cei interesati pot cumpara o colectie a cartilor postale de pe Amazon.

Sursa: openculture.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Noaptea Muzeelor 2019 / CMN MOLDOVA Iasi

Tradițiile Iașului: „Iași – elemente de identitate vizuală”

13 ani de ROCK’N’IAȘI

Atelier Leadership și Inovație pentru Viitor | 29 mai 2019 | Fab Lab Iași

Scrie un comentariu: