”Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism” se lanseaza la Meru

Vineri, 16 mai, de la ora 18.30, la Meru (Copou, Casa cu Pasaj, Bd. Carol I, nr. 3) va avea loc un dialog interactiv despre amintirile din copilaria comunista, cu prilejul lansarii volumului ”Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism”, coordonat de Dan Lungu si Amelia Gheorghita, publicat la Editura Polirom in colectia „Ego-grafii”, disponibil si in editie digitala.

Tovarasii responsabili cu povestile: Calin Ciobotari, Lucian Parfene, George Plesu, Teodor Raileanu, Iulian Sirbu si Andrei Stipiuc. Responsabil cu cenzura: Florin Iorga

Simbata, 17 mai, si duminica, 18 mai, in cadrul Festivalului Bulz&Blues – singurul festival de muzica si gusturi bune organizat la Iasi pentru a sarbatori miscarea Food Revolution Day – vor avea loc intilniri si discutii cu citiva dintre contributorii volumului ”Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism”. Tema abordata in cadrul intilnirilor va fi „Consumul de cultura de astazi vs. consumul de cultura in comunism”.

Vor povesti cu avint pioneresc: Lucian Parfene, Teodor Raileanu, George Plesu, Calin Ciobotari, George Onofrei, Iulian Sirbu, Dan Lungu si Amelia Gheorghita. Invitati speciali: Adrian Plesca (Artanu) si Razvan Moldovan (Suedezu), membrii trupei Partizan. Programul complet al evenimentelor din cadrul Bulz&Blues este aici.

Carti, filme, muzici si alte distractii din comunism cuprinde relatari emotionante, amuzante sau insolite despre experientele culturale de dinainte de 1989. Ce scriitori aveau succes la public in Romania comunista? Cum puteai sa obtii pe sub mina cartile sau discurile preferate? Cine lua parte la spectacolele Cenaclului Flacara sau la Cintarea Romaniei? Povestile autorilor ce semneaza in volum formeaza o imagine de ansamblu a consumului cultural din comunism, in care cartile, teatrul, muzica, filmele, revistele erau tot atitea pete de culoare pe fundalul unei perioade apasatoare si cenusii.

COORDONATORI

Dan Lungu (n. 1969) este unul dintre cei mai apreciati si mai tradusi scriitori din noua generatie, carti ale sale fiind publicate in limbile franceza, germana, italiana, spaniola, poloneza, slovena, maghiara, bulgara, greaca si turca.
La Editura Polirom a mai publicat volumele de proza scurta Baieti de gasca (ed. I, 2005 ; ed. a II‑a, 2013) si Proza cu amanuntul (ed. a II‑a, 2008), precum si romanele Raiul gaini­lor (ed. I, 2004 ; ed. a II‑a, 2007 ; ed. a III‑a, 2010 ; ed. a IV‑a, 2012), Sunt o baba comunista ! (ed. I, 2007 ; ed. a II‑a, 2011 ; ed. a III‑a, 2013 ; ecranizat in 2013, in regia lui Stere Gulea), Cum sa uiti o femeie (ed. I, 2009 ; ed. a II‑a, 2010 ; ed. a III‑a, 2011) si In iad toate becurile sunt arse (2011). Tot la Polirom a coordonat volumele colective Tovarase de drum. Experienta feminina in comunism (2008, in colaborare) si Str. Revolutiei nr. 89 (2009, in colaborare). A fost distins, intre altele, cu Premiul USR, filiala Iasi, pentru proza (2005, 2010). In 2011, statul francez i‑a acordat titlul de „Chevalier de l’Ordre des Arts et des Lettres” pentru contributii la imbogatirea patrimoniului cultural francez.

Amelia Gheorghita (n. 1988) este licentiata in Comunicare si Relatii Publice la Universitatea „Al.I. Cuza” din Iasi. Este responsabil de relatii publice la Muzeul Literaturii Romane din Iasi si asistent comunicare la Festivalul International de Literatura si Traducere Iasi. A fost gazda emisiunii culturale „Cultural echoes” la Radio Wid din Varsovia.

INFO

Meru

Copou, Casa cu Pasaj, Bd. Carol I, nr. 3

www.polirom.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: