Cartea cunoscutului actor american Jonathan Jackson „Taina artei” a apărut în premieră în limba română

Taina Artei - Jonathan Jackson.

Cartea cunoscutului actor american Jonathan Jackson „Taina artei. A deveni artist după chipul lui Dumnezeu” a apărut în premieră în limba română, la Editura Doxologia din Iași.

Însoţită de o prefaţă a Arhim. Efrem, stareţul Mănăstirii Vatopedu din Sfântul Munte Athos, „Taina artei” este atât un eseu despre menirea creştină a artei, cât şi o confesiune a lui Jonathan Jackson despre convertirea sa la Ortodoxie.

Câştigător a cinci premii Emmy pentru interpretarea din serialul „General Hospital”, cunoscut şi din rolurile pe care le-a avut în alte filme precum „Nashville”, „Tuck Everlasting” sau „Insomnia”, unde a jucat alături de Al Pacino şi Robin Williams, Jonathan Jackson s-a convertit la ortodoxie în urmă cu aproape cinci ani. Jonathan este și vocalistul formației Enation și autor al lucrării „Book of Solace and Madness”, publicată în 2012. Locuiește în Nashville, Tennessee, unde își petrece timpul alături de soția sa, Elisa, și cei trei copii ai lor.

Aşa cum mărturisea într-un interviu, România şi Muntele Athos au jucat un rol deosebit în drumul său către creştinismul ortodox. În „Taina artei” Jonathan vorbește, printre altele, despre: Arta ca Frumusețe, Arta ca Taină & Nebunie, Arta ca Ascultare sau Arta ca Act de Credință.

La Editura Doxologia sunt în curs de apariție și volumele de poezii ale lui Jonathan Jackson.

Iata un fragment din „Taina artei. A deveni artist după chipul lui Dumnezeu”:

Golirea de multele sale iluzii şi false identităţi este un demers care îl pregăteşte pe artist să primească forţa creatoare a Duhului într-un chip mai profund. Îl ajută să primească o altă viziune decât cea personală şi îi dăruieşte îndrăzneala de a o urma, chiar dacă viziunea pune la îndoială preconcepţiile sau limitările sale fireşti.

Fiecare situaţie în viaţă se rezumă în final la a te goli (kenosis) şi a deveni viu pentru forţa mai mare a harului. Căsătoria, de exemplu, este o formă incredibilă de asceză: omul este zilnic chemat să se lepede de dorinţele sale de dragul celui iubit. Creşterea de copii este o altă formidabilă formă de asceză. Nu poţi rămâne un artist centrat pe propria persoană dacă doreşti să-ţi creşti copiii cu dăruire şi deliberare. Va trebui să mori faţă de propriile dorinţe şi să învii dorinţelor unui Dumnezeu ce iubeşte necondiţionat. În viaţa noastră, totul – ocupaţia, visele, relaţiile, triumfurile şi încercările – ne este dat pentru ca să putem deveni vii frumuseţii şi tainei iubirii lui Hristos.

INFO

www.edituradoxologia.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: