”Carmina Burana”, la Opera Nationala Iasi

Opera Națională Română Iași va invita la spectacolul de opera Carmina Burana, scrisă de Carl Orff , in regia și coregrafia lui Ioan Tugearu.

  • miercuri, 12 decembrie 2018, de la ora 18:30 – sala mare a Teatrului National Iasi

Carmina Burana a fost scrisă de Carl Orff între 1935 şi 1936 şi prezentată la scala din Milano în 1953, sub bagheta lui Herbert von Karajan. Ulterior a cunoscut numeroase montări în toată lumea, sub formă de concert sau de spectacol de balet şi chiar de film. În România cantata scenică a mai fost montată de Alexa Mezincescu, la Opera Naţională Bucureşti, în 1996 şi de Gigi Căciuleanu,  la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, în 2012.

Ideea centrală a spectacolului Carmina Burana este că deasupra tuturor oamenilor  stă Destinul, întruchipat de zeiţa Fortuna. Ea dirijează parcursul existenţei, ridică şi coboară destine, de unde metafora plastică a roţii, care se învârte fără oprire. O altă metaforă scenică este aceea a cavalerului care cucereşte o cetate, cucerind de fapt femeia iubită, pentru ca în final să i se închine ei, femeia fiind suveranul iar bărbatul vasalul. În fine, o altă metaforă scenică este aceea a necontenitei reînvieri a vieţii în natură, a primăverii care revine mereu şi a dragostei care se naşte continuu.

Cu o distribuție de excepție, spectacolul poartă semnătura dirijorală a maestrului Ciprian Teodorașcu, iar decorurile şi costumele sunt create de scenografa Viorica Petrovici.

Ioan Tugearu (coregraf) si-a făcut studiile de balet şi de pedagogie coregrafică cu maestra Floria Capsali (eleva lui Nicolas Legat şi a lui Enrico Cechetti) şi cu maestrul Mitiţă Dumitrescu (elevul lui Anton Romanovski şi al Verei Caralli), studiile sale de specialitate încheindu-se cu Licenţă şi Masterat în Artele Spectacolului de Teatru (Coregrafie), la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”.

Ca prim balerin, Ioan Tugearu a dansat, atât în ţară cât şi în stăinătate, numeroase roluri precum: Evgheni din Călăreţul de aramă de Glier, Don Jose din Carmen de Bizet-Scedrin (rol în care a avut un mare succes la Moscova, în 1984), Quasimodo şi părintele Frolo din Esmeralda de Pugni-Glier-Vasilenco, Basile şi Espadode din Don Quijote de Mincus, Mandarinul din Mandarinul miraculos de Bartok, Mercuţia din Romeo şi Julieta de Prokofiv, Vulpaşin din Domnişoara Nastasia de Trăilescu, şi rolurile principale masculine din Petruşka, din Sărbătoarea primăverii şi din Pasărea de foc de Stravinski, din Spartacus de A. Haciaturian, din Bolero de Ravel, din Simfonia neterminată de Schubert, precum şi alte roluri solistice din Concertul de coarde opus III de Alban Berg, din Metamorfoze de P. Hindmith etc., în coregrafii de Oleg Danovski, Tilde Urseanu şi Vasile Marcu, dar şi partituri de factură modernă, precum Domnul opulent din Ciocanul fără stăpân, pe muzică de Pierre Boulez, în coregrafia lui Stere Popescu (Paris, 1965).

BILETE

Biletele se pot achiziționa atât de la Agenția Operei (tel. 0332.888.448 – foaier / program: luni – vineri intre 10.00-17.00, sâmbătă 10.00–13.00  ), cât și online pe site-ul O.N.R.I.

INFO

Opera Nationala Romana Iasi

Strada Agatha Barsescu nr. 18, Iasi

Telefon: +40-(0)232 211 144

Web: operaiasi.ro

Facebook: www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi

You Tube: www.youtube.com/OperaIasi

PE ACEEASI TEMA:

”Don Quijote” la Opera Nationala Romana Iasi

„Tosca”, de Giacomo Puccini

Opera-balet „Indiile galante”

Lucia di Lammermoor @Opera Nationala Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Expoziția „Jurnal de călătorie (1830-1930)”, la Muzeul Memorial „Mihail Kogălniceanu”

„Expansiunea unui domeniu: telecomunicațiile în timp de război” – Expoziție interactivă și ateliere educaționale

Aici Radio Moldova, expoziție-instalație la Vila Sonet

Vintage market la CUIB

Scrie un comentariu: