”Carmina Burana”, la Opera Nationala Iasi

Opera Națională Română Iași va invita la spectacolul de opera Carmina Burana, scrisă de Carl Orff , in regia și coregrafia lui Ioan Tugearu.

  • duminica, 6 mai 2018, de la ora 18:30 – sala mare a Teatrului National Iasi

Carmina Burana a fost scrisă de Carl Orff între 1935 şi 1936 şi prezentată la scala din Milano în 1953, sub bagheta lui Herbert von Karajan. Ulterior a cunoscut numeroase montări în toată lumea, sub formă de concert sau de spectacol de balet şi chiar de film. În România cantata scenică a mai fost montată de Alexa Mezincescu, la Opera Naţională Bucureşti, în 1996 şi de Gigi Căciuleanu,  la Teatrul Naţional din Târgu-Mureş, în 2012.

Tema centrală a cantatei scenice Carmina Burana, urmărită şi de spectacolul muzical-coregrafic de la Opera din Iaşi, este balansul neliniştit între conştiinţa că puterea, banul, frumuseţea şi dragostea sunt trecătoare, nelinişte contracarată de o imensă dragoste de viaţă, de natură şi de chemarea împlinirii prin dragoste, care răzbat din fiecare moment scenic. Înşiruirea diferitelor momente funcţionează conform principiului alternanţei contrariilor: îndrăzneală – resemnare, patos – delicateţe, dramatism – lirism, senzualitate – puritate etc. De asemenea, în muzică ca şi în coregrafie –  precum şi în arta gotică din acea vreme –  în locul simetriei, pe primul loc este repetiţia şi multiplicarea.

Iar ideea centrală a spectacolului Carmina Burana este că deasupra tuturor oamenilor  stă Destinul, întruchipat de zeiţa Fortuna. Ea dirijează parcursul existenţei, ridică şi coboară destine, de unde metafora plastică a roţii, care se învârte fără oprire. O altă metaforă scenică este aceea a cavalerului care cucereşte o cetate, cucerind de fapt femeia iubită, pentru ca în final să i se închine ei, femeia fiind suveranul iar bărbatul vasalul. În fine, o altă metaforă scenică este aceea a necontenitei reînvieri a vieţii în natură, a primăverii care revine mereu şi a dragostei care se naşte continuu.

Vor interpreta Baletul, Orchestra, Corul de Copii „Juniorii Operei” și Corul Operei Naționale Române Iași, sub conducerea muzicală a maestrului David Crescenzi.

Asistenți coregrafie: Dorina Cotorobai și Sergiu Cotorobai. Dirijor Cor: Manuel Giugula. Dirijor Cor Copii „Juniorii Operei”: Raluca Zaharia.

Ioan Tugearu (coregraf) si-a făcut studiile de balet şi de pedagogie coregrafică cu maestra Floria Capsali (eleva lui Nicolas Legat şi a lui Enrico Cechetti) şi cu maestrul Mitiţă Dumitrescu (elevul lui Anton Romanovski şi al Verei Caralli), studiile sale de specialitate încheindu-se cu Licenţă şi Masterat în Artele Spectacolului de Teatru (Coregrafie), la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L.Caragiale”.

Angajat în 1963 în Baletul Operei Naţionale Bucureşti, a devenit prim balerin în 1965, iar din 1977 a montat aici numeroase spectacole de balet, fiind şi directorul companiei în 1992-1993, după ce  între 1990 şi 1992, fusese directorul companiei Orion Balet Bucuureşti. În 2004 a fost consilier personal în probleme de dans al Ministrului Culturii şi Cultelor din România, calitate în care a susţinut înfiinţarea Centrului Naţional al Dansului Bucureşti pentru dans contemporan.

Ca prim balerin Ioan Tugearu a dansat, atât în ţară cât şi în stăinătate, numeroase roluri precum: Evgheni din Călăreţul de aramă de Glier, Don Jose din Carmen de Bizet-Scedrin (rol în care a avut un mare succes la Moscova, în 1984), Quasimodo şi părintele Frolo din Esmeralda de Pugni-Glier-Vasilenco, Basile şi Espadode din Don Quijote de Mincus, Mandarinul din Mandarinul miraculos de Bartok, Mercuţia din Romeo şi Julieta de Prokofiv, Vulpaşin din Domnişoara Nastasia de Trăilescu, şi rolurile principale masculine din Petruşka, din Sărbătoarea primăverii şi din Pasărea de foc de Stravinski, din Spartacus de A. Haciaturian, din Bolero de Ravel, din Simfonia neterminată de Schubert, precum şi alte roluri solistice din Concertul de coarde opus III de Alban Berg, din Metamorfoze de P. Hindmith etc., în coregrafii de Oleg Danovski, Tilde Urseanu şi Vasile Marcu, dar şi partituri de factură modernă, precum Domnul opulent din Ciocanul fără stăpân, pe muzică de Pierre Boulez, în coregrafia lui Stere Popescu (Paris, 1965).

A primit numeroase premii, dintre care amintim: 1973 – Roza Münchenlui – pentru interpretarea rolului din Bolero de Ravel, ca prim solist la Staatstheater am Gärtnerplatz; 1984 – Premiul criticii muzicale A.T.M pentru coregrafia spectacolului Nunta însângerată; 1991 – Premiul Uniunii Interpreţilor, Coregrafilor şi Criticilor Muzicali, pentru spectacolul Puntea, iar în 1993 – pentru spectacolul Manfred; 1999 – Una dintre cele cinci diplome de onoare acordate la al patrulea Festival Internaţional One Man Show, de la Moscova, pentru spectacolul Jocul de-a Shakspeare; 2002 – Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, pentru creaţii memorabile, în calitate de balerin şi de coregraf, care au impus, atât în ţară cât şi peste hotare, arta coregrafică românească; 2013 – Premiul pentru Cel mai bun coregraf  şi premiul pentru Cel mai bun spectacol românesc, pentru spectacolul D’ale Carnavalului, la Gala Premiilor Operelor Naţionale, 2012-2013, Iaşi; 2014 – Premiul Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, pentru contribuţia adusă la construcţia instituţională a dansului contemporan în România.

BILETE

Biletele se pot achiziționa din 16 aprilie, atât de la Agenția Operei (tel. 0332.888.448 – foaier / program: luni – vineri intre 10.00-17.00, sâmbătă 10.00–13.00  ), cât și online pe site-ul O.N.R.I. (www.operaiasi.ro/evenimente).

Nota: Pentru a putea achizitiona bilete online, urmați pașii:

  • accesati “EVENIMENTE” din partea superioara a paginii www.operaiasi.ro
  • creati un cont valid
  • achizitionati biletul

Este strict interzis accesul in sala copiilor sub 7 ani.

INFO

Opera Nationala Romana Iasi:

Strada Agatha Barsescu nr. 18, Iasi

Telefon: +40-(0)232 211 144.

Web: operaiasi.ro

Facebook: www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi

You Tube: www.youtube.com/OperaIasi

PE ACEEASI TEMA:

“La Traviata”, spectacol grandios regizat de Beatrice Rancea la Opera Iasi

„AIDA” la Opera Nationala Iasi

Spectacolul de opera: Barbierul din Sevilla

“Lacul lebedelor”, la Opera Nationala Romana Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Festivalul Girafelor: craft beer, street food, live music

I licked it, so it’s mine! @Time Out

Fotografia de Peisaj | The Trumpets

Smiley-Turneul National “Confesiune” ajunge si la Iasi

Scrie un comentariu: