”Carmen” | Opera Nationala Romana Iasi

„CARMEN” DE G. BIZET, cea mai cunoscută operă romantică franceză, revine in fiecare stagiune pe scena Operei Naționale Române Iași.

  • vineri, 26 februarie 2021, ora 18:30, sala mare  – Teatrul National Iasi

Regie: Karel Drgáč (Viena). Coregrafie: Carlos Vilán (Madrid). Decor: Octavian Neculai. Costume: Josef Jelínek (Praga).

Alături de regizorul Karel Drgac și-a pus amprenta asupra spectacolului și Cristina Cotescu (Opera Națională București). Asistenți regie: Eduard Sveatchevici, Victor Zaharia, Anca Șerbănuță. Decor: Octavian Neculai. Costume: Josef Jelínek (Praga).  Asistenti coregrafi: Dorina Cotorobai, Sergiu Cotorobai.

Conducerea muzicală: Ciprian Teodorașcu. Dirijor cor: Manuel Giugula. Distribuția: Carmen – Maria Miron Sîrbu – debut; Don José – Teodor Ilincăi; Micaëla – Ana Maria Donose; Escamillo – Alexandru Constantin; Zuniga – Ivan Dikusar – debut; Morales – Andrei Yvan; Frasquita – Angelica Mecu Solomon; Mercedes – Diana Penișoara; Dancairo – Gabriel Doru; Remendado – Ovidiu Manolache.

Interpretează corul și orchestra Operei Naționale Române Iași.

Atras de fascinantul personaj al nuvelei lui Prosper Merimée, compozitorul Georges Bizet a compus o muzică pe cât de tulburătoare, pe atât de atrăgătoare, datorită ritmurilor de dans spaniole şi conturării unor personaje pline de viaţă şi adevăr. Spre marea sa dezamăgire, premiera de la Opera Comique Paris din 3 martie 1875 a fost un eşec. Valoarea operei s-a certificat în timp, „Carmen” atingând popularitatea „Traviatei” verdiene.

Karel Drgac s-a născut în Republica Cehă și a urmat cursurile Universității din Viena (Departamentul Muzica) în Management cultural. A continuat studiile cu două masterate, unul în Teatru și Arte, precum și în Științele educației, la Universitatea din Ostrava, Republica Cehă, ca mai apoi să completeze cunoștințele cu studii de Regie Teatru (Departamentul Muzical) la Universitatea din  Viena, Austria.
În calitate de asistent de regie a lucrat cu Jean-Pierre Ponelle (Opera Lirică din Chicago, Metropolitan Opera, Festivalul Salzburg, Opera de Stat din Viena, Opera Zürich) și Frank Corsaro (Opera regală Covent Garden).

A fost asistent de regie și coordonator de spectacole și la Opera din Granz, Austria. În anii 1987-1990 a fost profesor al catedrei de Regie la Facultatea de Muzică din Amsterdam. Din anul 1990 până în 1995 este  manager și director artistic al Operei de Stat din Praga, revenind la Opera pragheză în 2004 ca director de casting, funcție în care activează și în prezent. Devine fondatorul Federației Wagner în Praga (1991), primește Premiul de apreciere pe regiunea Austriei Inferioare pentru realizare muzical-dramatică în 2001 iar patru ani mai târziu este distins cu Medalia Onorifică de Aur (Goldenes Ehrenzeichen) în aceeași regiune.

BILETE

Biletele se pot achiziționa atât de la Agenția Operei (tel. 0332.888.448 – foaier / program: luni – vineri intre 10.00-17.00, sâmbătă 10.00–13.00  ), cât și online pe site-ul O.N.R.I. Nota: Pentru a putea achizitiona bilete online, urmați pașii:

  • accesati “EVENIMENTE” din partea superioara a paginii www.operaiasi.ro
  • creati un cont valid
  • achizitionati biletul

Este strict interzis accesul in sala copiilor sub 7 ani.

INFO

Opera Nationala Romana Iasi:

Strada Agatha Barsescu nr. 18, Cod postal 700074 Iasi, Romania.

Telefon: +40-(0)232 211 144.

Web: operaiasi.ro

Facebook: www.facebook.com/Opera-Nationala-Romana-Iasi

You Tube: www.youtube.com/OperaIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: