Cardinalul João Braz de Aviz va vizita orasul Iasi

card_Joao_Braz_de_Aviz

Cardinalul brazilian João Braz de Aviz, prefect al Congregaţiei pentru Viaţa Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică (adică responsabil cu călugării catolici din întreaga lume), va fi prezent în Dieceza Romano-Catolică de Iaşi în perioada 17-19 aprilie 2015.

Vizită are loc la invitaţia PS Petru Gherghel în contextul iniţiativelor şi celebrărilor din anul 2015, dedicat călugărilor. Cardinalul João Braz de Aviz se va întâlni cu episcopii, preoţii, călugării, profesorii şi seminariştii.

Eminenţa sa va sosi la Iaşi vineri, 17 aprilie, în jurul orei 20.00, urmând ca sâmbătă, 18 aprilie, însoţit de Preasfinţitul Petru Gherghel, episcop de Iaşi, de Preasfinţitul Anton Coşa, episcop de Chişinău, Preasfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, şi de Preasfinţitul Aurel Percă, episcop auxiliar de Iaşi, să-i întâlnească la mănăstirea carmelită de la Luncani, jud. Bacău, pe superiorii ordinelor şi congregaţiilor călugăreşti din întreaga ţară. Aici va susţine o conferinţă, va răspunde la întrebările ce-i vor fi adresate şi va celebra sfânta Liturghie la ora 12.30.

Duminică, 19 aprilie, Eminenţa sa se va întâlni la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi cu profesorii şi studenţii. La ora 10.40, peste 300 de călugări şi călugăriţe veniţi la Iaşi din toate comunităţile diecezei, precum şi superiorii din alte dieceze şi eparhii se vor aduna pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt, în dreptul Consiliului Judeţean Iaşi, de unde se va forma o procesiune spre catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină”. În faţa catedralei îl vor aştepta pe Eminenţa sa şi se va merge în procesiune spre altar, unde cardinalul Braz de Avis, însoţit de către episcopii Petru Gherghel, Florentin Crihălmeanu, Anton Coşa şi Aurel Percă, precum şi de mulţi alţi preoţi, va prezida celebrarea sfintei Liturghii, oferind tuturor celor prezenţi cuvântul său de învăţătură.

Pentru ora 12.30 este prevăzută o întâlnire comună cu toţi călugării la care vor fi abordate teme de actualitate privind chemarea la viaţa consacrată, modul în care este văzută şi trăită această chemare în lume.

Având în vedere că episcopul Anton Coşa a dorit ca Eminenţa sa să întâlnească şi persoanele consacrate de dincolo de Prut, pentru ora 18.00 este prevăzută plecarea spre Chişinău.

În Moldova sunt 56 de ordine şi congregaţii, dintre care 13 masculine şi 43 feminine, cu 103 case în care îşi desfăşoară activitatea. În cele 56 de congregaţii sunt 170 de preoţi şi fraţi şi 422 de surori, care se ocupă în mod deosebit de rugăciune, opere de caritate, îngrijirea bolnavilor, educarea copiilor, a tinerilor recuperarea celor dependenţi de alcool etc.

PROGRAM

sâmbătă, 18 aprilie

  • ora 10.30: întâlnire şi conferinţă la Luncani, jud. Bacău, cu superiorii şi superioarele ordinelor şi congregaţiilor călugăreşti din întreaga ţară;
  • ora 12.30: celebrarea sfintei Liturghii.

duminică, 19 aprilie

  • ora 8.30-10.00: întâlnire cu profesorii şi studenţii de la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iaşi
  • ora 10.40: procesiunea de pe bulevardul Ştefan cel Mare şi Sfânt (în dreptul Consiliului Judeţean Iaşi);
  • ora 11.00: sfânta Liturghie în catedrala “Sfânta Fecioară Maria, Regină” din Iaşi;
  • ora 12.30: întâlnire comună cu toţi călugării în aula sinodală de la subsolul catedralei;
  •  ora 18.00: plecarea spre Republica Moldova.

DESPRE

Cardinalul João Braz de Aviz s-a născut în Brazilia la 24 aprilie 1947. A fost hirotonit preot la 26 noiembrie 1972 de episcopul Romeu Alberti. La 6 aprilie 1994 a fost numit episcop titular de Flenucleta, vechea Algerie, şi auxiliar al Arhidiecezei Victoria (Brazilia), şi a primit consacrarea episcopală la 31 mai 1994 din mâinile episcopului Domingos Gabriel Wisniewski. A fost transferat ca episcop titular al Diecezei de Ponta Grossa (Brazilia), la 12 august 1998, de către papa Ioan Paul al II-lea. La 17 iulie 2002 a fost promovat ca arhiepiscop de Maringa, pentru ca, la 28 ianuarie 2004, să fie numit arhiepiscop de Brasilia, capitala Braziliei. În mai 2010 a organizat Cel de-al XVI-lea Congres Euharistic Naţional, care a coincis cu împlinirea a 50 de ani de la fondarea oraşului. La 4 ianuarie 2011, papa Benedict al XVI-lea l-a numit prefect al Congregaţiei pentru Viaţa Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică. În consistoriul din 18 februarie 2012 a fost creat cardinal de papa Benedict al XVI-lea, iar la 21 aprilie a fost integrat în Congregaţia pentru Cler şi Congregaţia pentru Educaţia Catolică. În decembrie 2013 papa Francisc l-a numit membru al Congregaţiei pentru Episcopi.

INFO

Episcopia Romano-Catolică de Iaşi

Bd. Ştefan cel Mare, 26, 700064-Iaşi;

Tel. 0232/212003; fax 0232/211527;

www.ercis.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: