Caravana Teatru Itinerant – Teatru Forum in zonele rurale iesene

teatru-itinerant-rural

În perioada iulie – octombrie 2016, Salvați Copiii Iași în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Iași și Inspectoratul de Poliție Județean Iași va ajunge în 10 comunități rurale (Probota, Răducăneni, Șcheia, Belcești, Ceplenița, Erbiceni, Mironeasa, Drăgușeni, Popești, Țigănași) din județul Iași cu Caravana Teatru Itinerant – Teatru Forum, derulată cu sprijinul a 20 de super – eroi voluntari formați în cadrul proiectul „ZOOM IN comunitate”, proiect co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

A lua frâiele în mâini și a crea propriul Happy End” este în totalitate responsabilitatea fiecăruia dintre noi. Vrem să ne asumăm un rol proactiv în viața noastră și a comunității din care facem parte – așa am pornit la drum cu super-eroi dornici de a schimba idei și opinii ale membrilor și copiilor din comunitățile rurale din județul Iași cu privire la violență. Copii, adolescenți, părinți, bunici, cadre didactice, reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Județean Iași, cu toții au primit invitația de a participa la o repetiție pentru viață. Am cunoscut deja 200 de  membri ai comunităților Drăgușeni și Ceplenița unde am avut parte de zâmbete, interacțiune și dezbatere, atitudini deschise și comportamente adecvate. Am văzut împreună, prin Teatru Forum, cum putem construi comunitatea după trăsături pozitive: toleranță, atitudine, curaj, intervenție și nu după cele care instigă la forme de violență, opresiune” – Ioana Nistor, coordonator voluntari Salvați Copiii Iași.

În România, la finalul anului 2013, 63% dintre copii afirmau că sunt bătuți acasă de către părinții lor, iar
87% dintre elevi mărturiseau că au fost cel puțin odată implicați într-o situație de abuz verbal din partea unui cadru didactic.

Astfel, nu este surprinzător faptul că nivelul de violență pe care copiii îl manifestă în relație cu colegii / prietenii lor, să fie crescut considerabil; ba mai mult, nuanțele comportamentelor violente în care copiii sunt implicați deopotrivă ca victimă, agresor și martor, s-au diversificat, degenerând adesea în ceea ce studiile de specialitate definesc ca fiind bullying, respectiv, un comportament agresiv intenționat, menit să provoace disconfort sau durere, care implică un dezechilibru de putere și tărie între agresor și victimă, și se manifestă repetitiv, regulat (Limber, 2002; Olweus, 1993a; Nansel et al., 2001).

În baza cercetării „Bullying-ul în rândul copiilor – Studiu sociologic la nivel național” , realizate de Salvați Copiii România în 2016, în mediul şcolar, 73% dintre copii afirmă că au fost martorii unei situaţii de bullying. De asemenea, datele arată că 24% dintre copiii respondenți au fost umiliți sau făcuți de rușine în grupul de egali, 31% dintre copii au fost excluși din grup, 32% dintre copii spun că au fost împinși sau îmbrânciți de alți copii, în mod repetat, 39% dintre copii spun că au fost răniți ușor iar 16% că au fost bătuți în mod repetat la școală.

Diferit de alte forme de agresiune / violență printre copii, bullying-ul este un concept umbrelă ce ascunde
comportamente variate cu stabilitate crescută în timp, ascunse de adulți, ce continuă în absența unor măsuri specifice de intervenție.

O componentă a proiectului „ZOOM IN comunitate”, intervine direct în comunitate, prin intermediul caravanei în vederea informării, educării și sensibilizării copiilorși membrilor din 10 comunități rurale din județul Iași cu privire la violențele ce pot apare în școală și comunitate.

Ca metodă de educație non-formală este folosit Teatrul Forum. Această metodă oferă șansa participanților să învețe din experiența directă și din interacțiunea cu personaje reale. La reprezentații vor participa în total 1000 de copii, tineri și părinți. Caravana este derulată cu sprijinul a 20 de voluntari, care au fost formați în cadrul proiectului privind metoda de Teatru Forum și care cu sprijinul specialiștilor au pus în scenă o piesă de teatru desprinsă din realitate, pe tema efectelor expunerii copiilor la violență în școală și comunitate.

Pentru mine Teatrul Forum este o metodă de artă participativă, o metodă de implicare activă în viața comunității. Până acum am fost non-actor în două reprezentații de teatru forum si am descoperit că oamenii (copii, părinți, profesori) chiar își doresc o schimbare. Am descoperit persoane care s-au implicat activ si persoane care au lăsat capul în jos din simplul motiv că își doresc liniște în jurul lor. Noi, prin intervenția noastră, încurajăm comunitatea să se implice, să ia atitudine când vine vorba de situații de opresiune, de agresiune. Îmi doresc să văd cât mai mulți oameni care, după ce ne văd, după ce devin și ei actori, să plece acasă cu zâmbetul pe buze si cu dorința de a schimba ceva. Eu cred cu tărie că schimbările vin din sufletul nostru. Abia aștept și următoarele reprezentații.” – Mădălina Cioclu, voluntar Salvați Copiii Iași

INFO

Salvati Copii Iasi

E-mail ccp.iasi@salvaticopiii.ro

salvaticopiii-iasi.ro/

www.facebook.com/SalvatiCopiiiIasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: