Capodopere ale picturii romanesti expuse la Palas Mall / marti, 18 decembrie

“Gala Iubitorilor de Arta – Licitatia de Craciun”, o expozitie ce marcheaza patru ani de licitatii ale Casei Artmark, are loc marti, 18 decembrie, la Showroom Palas. Expozitia cuprinde opere ale pictorilor Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, dar si piese din patrimoniul national.

Gala Iubitorilor de arta_palas mall

Cel mai important eveniment al pietei de arta din Romania se va desfasura  la Iasi. „Gala Iubitorilor de Arta – Licitatia de Craciun” este o expozitie ce marcheaza patru ani de licitatii ale Casei Artmark si aduce publicului iesean o selectie semnificativa de capodopere ale picturii romanesti si ale artei decorative europene. Personalitatile iesene sunt invitate la o vizionare privata, la Showroom Palas, pe 17 decembrie, intre orele 10 si 22, iar publicul larg va putea vizita expozitia pe 18 decembrie, in acelasi interval orar. Printre obiectele prezentate se numara opere ale pictorilor Nicolae Grigorescu, Nicolae Tonitza, dar si piese din patrimoniul national.

Cel mai valoros tablou este unul dintre cunoscutele „care cu boi” ale lui Grigorescu, „Intoarcerea la targ”, evaluat de experti la suma de 100.000 – 200.000 de euro. „Casa la Campulung” este cea de-a doua lucrare a indragitului pictor care va fi prezentata la Iasi, pretul estimativ plecand de la 14.000 de euro, cu sanse de a ajunge la 24.000. De la 25.000 de euro porneste pretul operei „Plaja la Mangalia”, semnata de cel mai valoros pictor roman, Nicolae Tonitza, dar cunoscatorii apreciaza ca lucrarea poate atinge pragul de 45.000 de euro. Printre tablourile aduse de Artmark se mai regasesc „Aratura” a lui Ioan Andreescu (40 – 70.000 de euro), „Natura moarta cu lalele si masca rosie” de Theodor Pallady (50 – 75.000 de euro), provenita din colectia lui Tiberiu Puica  si „Spaime” de Corneliu Baba, ce ilustreza cutremurul din 1977.

Iubitorii de frumos vor putea admira bijuterii rafinate si decoratiuni pentru aranjarea mesei, cu preturi care pot ajunge si la 4 000 de euro. Un inel din aur, decorat floral cu diamanete si un smarald tip „jardin” sunt doua dintre vedetele evenimentului. O piesa si mai veche, din 1920, este crucea-pandantiv din argint si aur, ornata cu diamante, de provenienta boiereasca si de inalt rang bisericesc. Apreciati de cunoscatori vor fi si condurii Cenusaresei, din argint, decorati in maniera Rococo, care pot fi utilizati ca recipiente pentru masa de protocol.

Expozitia de la Palas este un eveniment premergator licitatiei propriu-zise, care se va desfasura pe 19 decembrie, la Bucuresti.

Un articol de Liliana Ganju, Ziarul de Iasi

INFO

www.artmark.ro/

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: