Cannes 2013, 15-26 mai

cannes 2013_afis

Ceremonia de deschidere a celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, al cărui juriu va fi prezidat de Steven Spielberg, va avea loc pe 15 mai, începând de la ora locală 19.15 (20.15 ora României, n.r.) iar ceremonia de închidere a festivalului va avea loc pe 26 mai, începând de la ora locală 19.00 (20.00, ora României, n.r.).

Actriţa franceză Audrey Tautou a fost aleasă pentru a prezenta gala de deschidere şi cea de închidere de la cea de-a 66-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes. Audrey Tautou se află şi pe afişul filmului “L’Ecume des jours”, de Michel Gondry, alături de Romain Duris. Tautou îi succede în rolul de gazdă a ceremoniilor de la Cannes actriţei franceze Bérénice Béjo, care a prezentat evenimentul în 2012.

Cristian Mungiu este in juriul competitiei oficiale

Cineastul român Cristian Mungiu face parte din juriul competiţiei oficiale a celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes (15 – 26 mai), prezidat în acest an de regizorul şi producătorul Steven Spielberg. Din juriul competiţiei oficiale mai fac parte patru femei şi patru bărbaţi, printre care se remarcă regizorul taiwanez Ang Lee, actriţa australiană Nicole Kidman şi actorul austriac Christoph Waltz.

Juriul celei de-a 66-a editii a Festivalului de Film de la Cannes: Steven Spielberg Vidya Balan (actrita, India), Naomi Kawase (regizor, Japonia), Nicole Kidman (actrita, Australia), Lynne Ramsay ( scenarist/regizor/producator, Marea Britanie), Daniel Auteuil (actor, Franta), Ang Lee ( regizor/producatore/scenarist, Taiwan), Cristian Mungiu ( scenarist/regizor/producator, Romania), Christoph Waltz (actor, Austria).

Cristian Mungiu a câştigat trofeul Palme d’Or de la Cannes în 2007, cu filmul “4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile”, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre. Cineastul român a revenit pe Croazetă în 2009, cu antologia de scurtmetraje “Amintiri din Epoca de Aur”, care a rulat în secţiunea Un Certain Regard. Anul trecut, filmul “După dealuri”, de Cristian Mungiu, a înregistrat o dublă victorie la Cannes: premiul pentru scenariu, obţinut de Mungiu, şi premiul pentru interpretare feminină, acordat ex-aequo actriţelor Cristina Flutur şi Cosmina Stratan.

In competitia oficiala sunt inscrise 19 filme

Filme realizate de cineaşti celebri precum fraţii Joel şi Ethan Coen, Roman Polanski, Steven Soderbergh şi Paolo Sorrentino au fost incluse în competiţia oficială, in care sunt inscrise 19 filme. Printre acestea se numără “Inside Llewyn Davis”, de fraţii Joel şi Ethan Coen, “La Venus a la Fourrure”, de Roman Polanski, “Behind the Candelabra”, de Steven Soderbergh, şi “La Grande Bellezza”, de Paolo Sorrentino.

Festivalul de film de la Cannes va fi deschis de ''Marele Gatsby'', in regia lui Baz Luhrmann. Proiectia, in afara competitiei oficiale, va avea loc pe 15 mai la Grand Théâtre Lumière. / FOTO:Carey Mulligan, Leonardo DiCaprio

Lor li se alătură: “Un chateau en Italie”, de Valeria Bruni-Tedeschi, “Michael Kohlhaas”, de Arnaud Despallieres, “Jimmy P.”, Arnaud Desplechin, “Heli”, de Amat Escalante, “Le Passe”, de Asghar Farhadi, “The Immigrant”, de James Gray, “Grisgris”, de Mahamat-Saleh Haroun, “Tian Zhu Ding”, de Jia Zhangke, “Soshite Chichi Naru”, de Kore-Eda Hirokazu, “La Vie d’Adele”, de Abdellatif Kechiche, “Wara no Tate”, Takashi Miike, “Jeune et Jolie”, de François Ozon, “Nebraska”, de Alexander Payne, “Borgman”, de Alex Van Warmerdam, şi “Only God Forgives”, de Nicolas Winding Refn.

Romania la Cannes 2013

România are reprezentanţi în secţiunea Cinéfondation, Short Film Corner si Quinzaine des Réalisateurs. La editia din acest an, România nu este reprezentată nici în competiţia oficiala nici in sectiunea “Un Certain Regard” deşi se miza pe Corneliu Porumboiu cu ”Un interval de 9 minute”, pe Bogdan Mustaţă cu ”Lupu”, sau Tudor Jurgiu cu ”Câinele japonez”.

Quinzaine des Réalisateurs

Cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, “O umbră de nor” a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Quinzaine des Réalisateurs s-a născut în 1968, în urma unei conferinţe despre starea cinematografiei, organizată în apropiere de Paris, în timpul celei de-a 21- a ediţii a Festivalului de la Cannes, tulburată, apoi întreruptă, de mişcarea socială care agita Franţa la acea vreme. Un an mai târziu, aceasta s-a dorit a fi o contra-manifestaţie, vizând promovarea filmului aşa-numit de autor sau independent, prin proiectarea de filme, “gratuit, fără premii şi fără cenzură”, departe de Festivalul de la Cannes, oficial, prea academic pentru gustul organizatorilor Quinzaine.

Scurtmetrajul “O umbră de nor” spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care, într-o zi toridă de vară, este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune. Din distribuţia scurtmetrajului fac parte, pe lângă Alexandru Dabija, Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu şi Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, scenografia şi costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu, iar producătorul filmului este Ada Solomon.

Cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude (foto), "O umbră de nor" a fost selecţionat în secţiunea Quinzaine des Réalisateurs a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes.

Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi găsite în acest film. Poate că cel mai important este exprimat într-un fragment din rugăciunea rostită de personajul principal: «ticăloasa mea viaţă ca un somn a trecut, ca o umbră de nor…»“, spune regizorul Radu Jude.

Romanian Short Waves

Prin intermediul programului Romanian Short Waves, 18 titluri vor participa la Short Film Corner, un eveniment destinat profesioniştilor din cinema, secţiune non-competitivă a Festivalului de Film de la Cannes.

Lista completă a filmelor participante este următoarea: “Cod roşu”, de Hanno Hoffer, “Wonderland”, de Peter Kerek, “Copacul”, de Mihai Şofronea, “Colecţia de arome”, Igor Cobileanski, “Vaca finlandeză”, de Gheorghe Preda, “Picurar”, de Napoleon Helmis, “Plimbare”, de Mihaela Popescu, “Ana”, de Mirona Radu, “Ovo”, de Eva Pervolovici, “Sistemul respirator la păsări”, de Alina Manolache, “Hahol”, de Goran Mihailov, “Waste”, de Anton Groves, “Bad Penny”, de Andrei Creţulescu, şi “My Baby”, de Luiza Pârvu.

Programul românesc va mai cuprinde scurtmetrajele: “Treizeci”, de Victor Dragomir, “De azi înainte”, de Dorian Boguţă, “Boxed In”, de Ilinca Neagu, şi “Între deja şi nu încă”, de Ioana Mischie.

Proiecţiile filmelor vor avea loc pe 19 mai şi pe 23 mai, începând cu ora 11.30, în sălile Palais des Festivals din Cannes.

Cinéfondation

Regizorul Tudor Cristian Jurgiu a fost selecţionat la Festivalul de la Cannes (15 – 25 mai), în secţiunea Cinéfondation, cu scurtmetrajul ”În acvariu”. Filmul realizat la Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC) din Bucureşti îi are pe Maria Mitu (În derivă) şi Ionuţ Vişan în rolurile a doi tineri ale căror încercări de a se despărţi eşuează.

Scurtmetrajul este unul dintre cele 18 filme alese din 1550 înscrise, provenind de la 277 de şcoli de film din întreaga lume. Juriul competiţiei de scurtmetraj şi al Cinéfondation este prezidat de Jane Campion. Cele trei premii ale secţiunii vor fi acordate cu o zi înainte de încheierea Festivalului de la Cannes, pe 24 mai.

De asemenea trebuie mentionata prezenta  producatoarei Anca Puiu  printre cei 29 de profesionişti selectaţi în programul Producers on the Move, care se va desfăşura în perioada 18-21 mai, în cadrul Festivalului de la Cannes.

Înfiinţat în 2000, Producers on the Move este unul dintre cele mai cunoscute programe de promovare a talentelor din industria cinematografică europeană implementate de reţeaua European Film Promotion, la care APFR a aderat în 2006. Programul, care se desfăşoară pe parcursul a patru zile, dă ocazia producătorilor selectaţi să îşi prezinte proiectele în faţa industriei internaţionale de film, precum şi să intre în contact cu cei mai importanţi reprezentanţi ai cinematografiei.

INFO

www.festival-cannes.com

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: