Campioni in Business, o noua editie la Iasi

Campioni in business - Iasi

Ziarul Financiar, alături de Enterprise Investors, BCR, PwC si Triple Helix, va organiza o nouă editie a evenimentului ”Campioni în Business” joi, 24 octombrie 2013 la Hotel Unirea din Iasi, sala Cuza, începând cu ora 9.00.

Proiectul Campioni în Business este un “bravo” si un “multumesc” pentru antreprenorii români care, crescând companii de succes, pun în miscare economia si dezvoltă întreaga Românie. Ei generează locuri de muncă si afaceri responsabile care îmbunătătesc simtitor viata comunitătilor din care fac parte. Ei vin cu idei inovatoare care ne simplifică viata tuturor.

Veti afla despre succesul lor, al antreprenorilor curajosi si vizionari, care au făcut din fiecare piedică un punct de sprijin pentru următorul pas înainte. Antreprenorii model pentru colegii lor de generatie si pentru comunitatea în care trăiesc. Cei care sunt în spatele celor mai dinamice companii din România. Ne-am propus să descoperim antreprenorii din spatele celor mai dinamice companii din România, cei care au reusit să dezvolte companii puternice, să creeze locuri de muncă si care contribuie responsabil la bugetul de stat.

I-am adus în prim-plan si i-am sărbătorit pe antreprenorii ale caror companii au crescut chiar în timp de criză, adevarati performeri care si-au câstigat titlul de Campioni în Business din zona Transilvania si Banat în cadrul evenimentului de la Cluj-Napoca pe 16 octombrie, urmând sa procedăm la fel si pentru cei din Moldova la Iasi, pe 24 octombrie, iar apoi la Bucuresti, pe 4 noiembrie, va avea loc Gala Campioni în Business 2013.

Clasamentul Campioni în Business se bazează pe analiza performantei financiare a celor mai mari 3.000 de companii din România, dintre care companiile detinute de antreprenori români reprezintă mai mult de jumătate (1.563), acestea fiind totodată si printre cei mai mari angajatori din România, având în total peste 400.000 de angajati (în crestere fată de 2011).  “Ziarul Financiar a gandit impreuna cu fondul de investitii Entreprise Investors si ceilalti parteneri care ni s-au alaturat ulterior programul “Campioni in Business” pentru a scana mediul de afaceri autohton in cautarea celor mai dinamice companii si a celor mai solizi antreprenori, oameni care prin viziunea, curajul si angajamentul lor au creat organizatii de business valoroase. Proiectul a descoperit in orasele Romaniei companii puternice care merita mai multa recunoastere si vizibilitate”, a declarat Sorin Pâslaru, Redactor-sef, Ziarul Financiar.

Cele mai multe afaceri cresc în acelasi ritm cu piata, însă există si campioni care s-au distins prin cresteri impresionante ale companiilor lor, chiar si pe piete în scădere. Suntem impresionati de antreprenorii care nu s-au temut să investească în plină criza pentru a îsi creste valoarea. Sprijinim dezvoltarea afacerilor românesti si îi încurajăm în continuare pe antreprenorii români să investească si să se dezvolte în permanentă pentru ca nicio afacere sustenabilă nu îsi poate permite sa rămână pe loc“, a declarat Cristian Nacu, Partener, Enterprise Investors.

Raportul din acest an arată că profitul net agregat al companiilor detinute de antreprenorii români analizate în studiu a urcat cu 14,2% până la 7,2 miliarde de lei. „În mijlocul unei crize economice si de încredere prelungite, solutia este să încurajăm afacerile solide din economia reală, pentru că ele înseamnă crestere, locuri de muncă si, în final, prosperitate pentru România. Sustinem cresterea sănătoasă si suntem alături de cei care au curajul, inteligenta si forta de muncă sa dezvolte afaceri solide. Campionii în business sunt exemplul ca angajamentul maxim fată de propria afacere este una dintre cele mai puternice garantii pe care o pot oferi antreprenorii unei bănci. Avem deschidere maximă la rândul nostru pentru acesti antreprenori vizionari care înteleg relatia cu banca în logica unui parteneriat responsabil si echilibrat” a declarat Sergiu Manea, Vicepresedinte corporate BCR.

Conform datelor analizate,  domeniile în care antreprenorii înregistrează cele mai mari valori ale cifrei de afaceri agregate sunt comertul cu ridicata (55,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 30% din total; 429 companii), constructii (15,2 miliarde lei cifra de afaceri în 2012, sau 8,3% în total; 160 companii), comert cu amănuntul, agricultură si cel alimentar.  „În ciuda unui context economic dificil, cele mai mari companii antreprenoriale din România au avut o performantă bună anul trecut. Motoarele economiei au fost companiile din retail (crestere cu 19,3% a cifrei de afaceri), energie (+13,8%) si productia de echipamente IT si electrice (+13,2%). Acest lucru arată potentialul ridicat pe care îl are capitalul românesc si dinamismul companiilor antreprenoriale locale. PwC România a fost si este alături de antreprenorii români, venind cu solutii potrivite pentru toate etapele de dezvoltare ale unei afaceri, de la demararea acesteia si expansiune, până la maturizare, planificarea succesiunii sau un eventual exit”, a precizat Ionut Simion, Partener, Lider servicii de consultantă fiscală pentru antreprenori, PwC România.

Regiunea cu cel mai mare ritm de crestere a cifrei de afaceri în 2012 fată de 2011 este Transilvania (11,3%), urmată de Muntenia (8,8%) si Moldova (5%). Regiunea cu cea mai mare rată a profitului brut este Moldova (5,41%), urmată de Transilvania (4,73%) si Muntenia (4,52%). Cea mai mare cifră de afaceri per salariat se înregistrează în Muntenia (503 mii lei), iar cea mai mare valoare a profitului brut per salariat în Moldova (23,5 mii lei).  “Antreprenorii români analizati de noi si-au crescut numărul de angajati cu 6% în 2012 comparativ cu anul precedent. Având în vedere această importantă componentă socială, antreprenorii de succes merită si mai multă admiratie si recunostintă, dincolo de aplaudarea performantei lor economice. Este încă un motiv pentru care continuăm să căutăm si să promovăm modele de urmat, pentru toti antreprenorii români cu potentialul de a deveni campioni în business” a declarat Irina Anghel-Enescu, fondatorul Triple Helix.

Potrivit analizei Campioni în business, o companie antreprenorială dintre cele analizate în studiu a avut în 2012, în medie, o cifră de afaceri de 117 milioane lei, profit net de 4,6 milioane lei, 258 de salariati, o rată a profitului brut de 4,69%, o cifră de afaceri per salariat de 454 mii lei (în crestere cu circa 3% fată de 2011) si un profit brut per salariat de 21,3 mii lei (în crestere cu 5,7%).

Principala temă ce va fi analizată de jucători importanti ai business-ul românesc în cadrul evenimentului Campioni în Business Iasi este: Ce le lipseste antreprenorilor români pentru a creste: piata sau finantarea?

Identificarea variantelor de finantare pentru antreprenori este prima temă ce va fi abordată de lectori precum Cristian Nacu – Partener, Enterprise Investors,  Vlad Vitcu – Director Corporate Iasi, Banca Comercială Română;  Mihai Anita – Partener, Lider servicii de audit pentru antreprenori si afaceri de familie, PwC Romania, Lucian Anghel – Presedinte, Bursa de Valori Bucuresti.

O a doua temă ce vizează modalitătile de alimentare a motorului economiei: drumul de la imaginatie la impact, va fi dezbătută de Irina Anghel-Enescu – Presedinte, Triple Helix.

In cel de-al treilea panel vom afla povestile de succes ale antreprenorilor români, după cum urmează: Doina Cepalis – Director General, Te-Rox Prod, Iulian Dascălu –Proprietar, Iulius Mall, Grigore Horoi – Presedinte,Agricola International Bacău.

În cadrul evenimentului vor fi acordate premiile Campioni în Business Moldova 2013, precum si premii speciale pentru zona mentionată.

DESPRE STUDIU

 • Top companii din România cuprinde cele mai mari 3.000 companii în functie de cifra de afaceri în 2012 (fără institutiile financiare)
 • Pentru Top cei mai performanti antreprenori, din Top 3.000 companii din România, am selectat 1.563 de companii care îndeplinesc cumulativ următoarele conditii:
  • sunt detinute de investitori privati;
  • au fost înfiintate înainte de 01.01.2011;
  • au avut mai mult de 10 salariati în 2012;
  • au înregistrat profit brut în 2012.
 • Cele 1.563 de companii selectate au fost împărtite în 3 regiuni geografice (Moldova – 8 judete, Muntenia – 18 judete si Transilvania – 16 judete) si clasificate în functie de cifra de afaceri din 2012 astfel: companii cu cifra de afaceri peste 15 milioane euro (834 de companii, sau 53% din total) si companii cu cifra de afaceri între 3-15 milioane euro (729 de companii, sau 47% din total).
 • Lista completă a câstigătorilor ediției din 2013 va fi publicată după fiecare eveniment pe site-ul proiectului,  www.campioniinbusiness.ro

DESPRE PARTENERI

ZIARUL FINANCIAR este brand-ul de referintă al pietei de business, pe piata  românească. ZF îsi revendică pozitia de cel mai puternic ziar de business din România prin credibilitate, prospesime si exclusivitate a informatiilor, adecvare pe target, tratare în adâncime a temelor de business. ZIARUL FINANCIAR oferă cititorilor semnificatia evenimentelor recente si anticipează evolutiile din afaceri si economie, prin stiri, analize si articole de opinie. Lider al presei de business din România, ZF se caracterizează prin profesionalism, rigurozitate, seriozitate, credibilitate si echidistantă.

Enterprise Investors este cea mai veche si una dintre cele mai mari firme care administrează fonduri de private equity si venture capital din Europa Centrală si de Est, cu activitate din 1990. Firma administrează opt fonduri de private equity si venture capital ce totalizează 2 miliarde de euro. Până în prezent, aceste fonduri au investit 1,5 miliarde de euro în aproape 130 de companii din diverse sectoare si au vândut peste 90 de investitii cu venituri totale de 1,7 miliarde de euro. În România, fondul a investit în jur de 200 milioane de euro. Investitiile din România sunt: Macon Deva, Siveco România, Profi Rom Food si Smartree.

Banca Comercială Română (BCR), membră a Erste Group, este cel mai important grup financiar din România, incluzând operatiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie si piete de capital), precum si societătile de profil de pe piata leasingului, managementului activelor, pensiilor private, a băncilor de locuinte si a serviciilor bancare prin telefonul mobil. BCR este banca Nr.1 în România după valoarea activelor (peste 16 miliarde de euro), banca Nr.1 după numărul de clienti si banca Nr.1 pe segmentele de economisire si creditare. BCR este cel mai valoros brand financiar din România, după gradul de încredere al clientilor si după numărul celor pentru care BCR este principala institutie cu care fac banking.

Asociatia Triple Helix este o organizatie non-guvernamentală care îsi propune să contribuie la dezvoltarea României prin întărirea si accelerarea a trei elice fundamentale: antreprenoriat, educatie si leadership. Activitatea Triple Helix se împarte în proiecte pe care le dezvoltă integral si proiecte pe care le concepe si le lansează pentru a fi încredintate spre implementare altor organizatii. Printre proiectele de succes lansate de Triple Helix se numără Aspire Academy, un program educational cu profesori de la Universitatea Harvard dedicat tinerilor români cu potential deosebit în domeniul leadership-ului si antreprenoriatului. Modelul celor trei elice a fost articulat de Irina Anghel-Enescu, fondatoarea Triple Helix, pe parcursul anului pe care l-a petrecut la Universitatea Harvard.

PwC România – Firmele din reteaua PwC ajută organizatiile si indivizii să creeze valoarea adăugată de care au nevoie. PwC este o retea de firme prezentă în 158 de tări cu aproape 180.000 de specialisti dedicati oferirii de servicii de calitate de audit, consultantă fiscală si consultantă pentru afaceri. PwC se referă la reteaua de firme PwC si/sau la una dintre firmele membre, fiecare dintre acestea fiind o entitate juridică separată. Mai multe informatii despre PwC România pot fi accesate pe site-ul www.pwc.com/ro.

INFO

www.campioniinbusiness.ro

Pentru mai multe detalii, vă rugăm contactati pe: Raluca Voivozeanu – Conference Manager Mediafax Group: 0744 584 661, raluca.voivozeanu@m.ro sau Melania Stoica – PR&Events Manager Mediafax Group: 0754 095 971, melania.stoica@m.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: