Campionatul Mondial de Fotbal din Brazilia. Proiectie film si discutii

Joi, 10 iulie, la ora 18.00 ne întâlnim la CUIB pentru a viziona un film realizat în Brazilia în preajma debutului şi în timpul Campionatului Mondial de Fotbal, care urmează să se încheie pe 13 iulie şi care prezintă un subiect mai puţin prezent în mass-media, şi anume revolta cetăţenilor brazilieni iscată de organizarea campionatului. La final vor avea loc discuţii libere pe această temă.

Organizarea unui eveniment precum Campionatul Mondial de Fotbal este privită cu ochi buni de autorităţi, care insistă asupra beneficiilor găzduirii evenimentului pentru economie – locuri de muncă, investiţii, turism. Totuşi, chiar şi cele mai optimiste analize aduc aminte că efectul pozitiv se va face resimţit cel mai probabil pe termen lung sau menţionează măcar unele “griji” cu privire la reacţia brazilienilor obişnuiţi.

Cetăţenii brazilieni au ieşit în stradă să protesteze în urmă cu aproximativ un an, ca urmare a deciziei autorităţilor de a mări preţul transportului în public, iar protestele care au început în unele oraşe din Brazilia au căpătat imediat amploare, adresându-se şi altor probloeme cum ar fi corupţia din instituţiile statului şi violenţa forţelor de ordine. Astfel s-a creat cea mai mare mişcare împotriva autorităţilor de la începutul anilor ‘90 din Brazilia, la nivel naţional.

Sumele exorbitante care au fost cheltuite pentru construirea stadioanelor şi a infrastructurii aferente au devenit motorul care a mobilizat societatea civilă din Brazilia, care a atras atenţia asupra altor nevoi care puteau fi acoperite, cum ar fi sistemul sanitar, învăţământul sau rezolvarea problemelor locuinţelor, în condiţiile în care multe comunităţi trăiesc în condiţii precare sau sunt alungate de pe terenurile lor. Mai mult, evacuările forţate, gentrificarea şi sărăcirea accelerată a populaţiei, rănirea şi chiar moartea provocată de intervenţiile aparatelor de stat, care s-au angajat într-o mişcare de „pacificare” a anumitor zone pentru a veni în întâmipnarea turiştilor, au contribuit la o critică vehementă asupra autorităţilor, dar şi împotriva FIFA.

Credit foto: Laurentiu Ridichie /  laurentiuridichie.blogspot.ro

INFO

CUIB – Centrul Urban de Initiative Bune

Str. Gavriil Musicescu nr. 14

www.facebook.com/laCUIB

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: