Campionatul International de Gatit in aer liber, 17-18 martie 2012

AFIS Campionatul de Gatit in aer liber 2012Cea de-a doua editie a Cupei Moldovei la Gatit, eveniment organizat in cadrul Campionatului International de Gatit in Aer Liber, revine la Iasi cu noi surprize. Organizata in aer liber, manifestarea de pe 17 si 18 martie va consta in demonstratii de gatit ale maestrilor bucatari, prezentari de retete din diferite tari. Reprezentantii Republicii Moldova, ai Ungariei, Israelului, Uzbekistanului si Suediei vor gati tocana de porc cu mamaliga, tocana de cocos, paella, pilaf cu carne de pui si ciorba de peste.

In prima zi a competitiei, pe 17 martie, in Piata Unirii va avea loc o „simfonie a ceaunelor”. Aceasta reprezinta o demonstratie pentru public, oferita de maestri bucatari si de alti pasionati ai gastronomiei din tara, Republica Moldova, Ungaria, Israel, Uzbekistan si Suedia. Nici de la aceasta editie nu vor lipsi concursurile adresate gospodinelor moldovence. Acestea vor avea prilejul sa prezinte produse naturale conservate pentru iarna si un preparat dulce. De asemenea, in seara celor doua zile de „campionat”, iesenii se vor putea bucura si de muzica buna. Trupa SENSOR va concerta in seara de 17 martie, inainte de festivitatea de premiere, iar in seara de 18 martie atmosfera va fi intretinuta de trupa de cover-uri AL!AS.

In prima zi a evenimentului iesenii pot savura mincaruri gatite dupa retete din Banat, Dobrogea, Ardeal, dar si de peste hotare. „Se va amenaja o zona delimitata in centrul actiunii, fata in fata cu scena mare, spatiu in care se vor amplasa 8 ceaune de capacitate mare, fiecare cu cite un arzator, in forma de cerc. In mijlocul cercului se va amenaja bucataria, unde specialistii isi vor pregati mincarurile de fata cu spectatorii. In fiecare ceaun se va gati un preparat specific unei tari, iar bucatarii vor prezenta, in repetate rinduri, reteta pentru public. Alaturi de bucatari, actorul Justinian Radu va anima atmosfera in timpul in care acestia vor presta“, a precizat Radu Zarnescu, manager al proiectului.

Din zona Banatului va fi prezent jurnalistul Uica Mihai (prezentator TVR Timisoara), care va pregati fasole cu ciolan afumat, iar scriitorul Cosmin Zidurean (de asemenea prezentator la TVR1), reprezentant al Dobrogei, va gati tochitura macelareasca. Tot din tara, din zona Ardealului, va participa la demonstratie maestrul Calin Stan, de la care publicul va putea gusta gulas. Reprezentantii Republicii Moldova, ai Ungariei, Israelului, Uzbekistanului si Suediei vor gati tocana de porc cu mamaliga, tocana de cocos, paella, pilaf cu carne de pui, respectiv ciorba de peste. Participantii vor fi coordonati de maestrul Tiberiu Kiss, reprezentant al Suediei.

In cele doua zile dedicate evenimentului se vor desfasura doua concursuri, in urma carora doua participante vor primi unul din titlurile: „Gospodina de Aur” sau „Gospodina Margaritar”. La concursul de prezentat preparate dulci, gospodinele trebuie sa se inscrie cu doua portii de desert, fiecare cintarind cel putin 150 de grame. Primele 50 de gospodine care se vor inscrie in competitie vor putea urma gratuit un curs de gatit deserturi, sustinut de maestrul bucatar Cornelia Ghisoi.

De asemenea, pentru bucatarii profesionisti in cadrul Hotelului Unirea vor avea loc cursuri de bucatarie orientala, sustinute de maestrul Odeh Ali Abu El Hawa si cursuri de bucatarie germana, sustinute de maestrul Thomas Gugler. Acestea se vor desfasura inainte de Cupa Moldovei, pe 15 si 16 martie.

Organizatori: Asociatia Culturala Euro Est Alternativ si Zahar Margaritar, in parteneriat cu World Association of Chefs Societies. Pe linga specialistii culinari din tara, organizatori au invitat maestri bucatari din Rusia, Malta, Arabia Saudita, Israel, Finlanda sau Serbia.

Detalii: www.campionatdegatit.ro

Autor: Loredana Oprea, Ziarul de Iasi

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Atelier de prins curaj @Bojdeuca lui Creanga

Intalnire cu un berar nomad @Beer Zone

Social Practice by Magnitude

Pacala si Tandala va asteapta la Bojdeuca lui Creanga

Scrie un comentariu: