Campanie de sustinere a lecturii in randul tinerilor

În perioada 24 iulie- 20 august, Librariile Humanitas, în parteneriat cu Consiliul National al Elevilor (CNE), deruleaza o campanie de sustinere si promovare a lecturii în rândul tinerilor. Campania îsi propune sa aduca tineri din toata tara, pasionati de lectura, la Târgul de carte Gaudeamus, cel mai mare târg de carte din România.

Tinerii vor fi selectati prin tragere la sorti în urma depunerii unei aplicatii pe platforma suport a Consiliului National al Elevilor, Wedu.ro, în care vor raspunde la o serie de întrebari legate de preferintele lor în materie de carti: cartile citite pâna acum, lista de lecturi pe care o au pentru aceasta vara, la recomandarea cui obisnuiesc sa-si cumpere cartile si care este cartea lor preferata.

Scopul acestei campanii este acela de a vedea care sunt preferintele elevilor în materie de lectura si creionarea unui profil de elev-cititor. Este el cu adevarat mai câstigat decât cei care nu citesc? Ce citeste elevul român din aceasta generatie: clasici, literatura româna, thriller? Ajung elevii la cartile noi si la scriitorii autohtoni? Câti dintre ei citesc literatura straina contemporana? Poate ca cel mai important element avut în vedere de campanie este aflarea factorului care a contribuit cel mai mult la alegerea unui gen literar sau a unei carti preferate: parintii, scoala, prietenii sau marketingul?

Lectura este pentru omul modern un viciu sau o osânda: citim ca sa trecem examenele, sa ne informam, sau din profesiune. Ma gândesc însa ca lectura ar putea implica si functii mai nobile, adica mai firesti” – Mircea Eliade (Fragmentarium).

Accesul la carte în biblioteci si librarii

O alta problema importanta vizata este accesul la carte. Sunt bibliotecile scolilor si liceelor la zi cu fondul de carte? Sunt librarii în orasele mici în care liceele nu au noutatile editoriale în fondul de carte? Este nevoie de o suplimentare a bugetelor acestor biblioteci, sau pur si simplu nu mai exista interes din partea elevilor pentru lecturile extrascolare? Toate aceste lucruri se vor afla din raspunsurile elevilor, iar unii dintre ei vor fi premiati cu cartile care li se potrivesc cel mai bine. Norocosii care vor merge la Târgul de carte Gaudeamus din noiembrie 2014 vor avea ocazia de-a-si întâlni scriitorii preferati, români si straini, fata în fata.

Consiliul National al Elevilor din România a fost înfiintat în baza OMECT nr. 2782/2007. În prezent, Consiliul Elevilor functioneaza în baza Regulamentului de organizare si functionare aprobat prin ordin de ministru nr.4247 din 26.06.2010. Consiliile Elevilor sunt singurele structuri care apara interesele elevilor la nivel local si national, promotori ai dezvoltarii climatului scolar, dar si un cadru de dezvoltare, de educatie civica autentica si de formare a unor cetateni responsabili.

Consiliul National al Elevilor este structura care reprezinta în prezent peste 3.200.000 de elevi din România, fiind un factor important al democratizarii scolii si incurajarii relatiei de parteneriat profesor-elev. Prin intermediul acestui cadru de organizare, elevii îsi pot alege reprezentantii pe baza principiului legitimitatii, pot formula puncte de vedere specifice lor si pot elabora propuneri pentru îmbunatatirea calitatii vietii scolare.

Societatea Librariile Humanitas face parte din Grupul Humanitas alaturi de Editura Humanitas, Humanitas Multimedia, Humanitas Fiction si Humanitas Digital. Reteaua de librarii Humanitas, înfiintata în 1993, a fost prima tentativa privata de a sparge monopolul statului în domeniul difuzarii de carte. Ea dispune în prezent de 16 librarii care comercializeaza cartile Humanitas si ale altor 300 de edituri, audiobook-uri, muzica, filme etc. în centre istorice si universitare din tara: cinci în Bucuresti (Cismigiu, Kretzulescu, Libraria din Fundul Curtii si Libraria Humanitas Auchan, libraria de la Drept), doua în Iasi (Libraria Humanitas Piata Unirii si Libraria Humanitas din Centrul Comercial Felicia) si câte una în Alba-Iulia, Brasov, Cluj-Napoca, Galati, Oradea, Piatra Neamt, Ploiesti, Râmnicu Vîlcea, Sibiu.

INFO

Librariile Humanitas

www.humanitas.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: