Campania „Salvați istoria Iașului – Salvați Casa Creangă” continua

Afis-Casa-Creanga

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași continuă Campania de strângere de fonduri intitulată „Salvați istoria Iașului – Salvați Casa Creangă” destinată reabilitării clădirii unde pe vremuri a funcționat seminarul în care povestitorul Ion Creangă a urmat cursurile pentru a devine preot.

Campania se derulează sub patronajul Ministerului Culturii și a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este un indemn pentru Societatea civilă să susțină renovarea clădirii monumentului istoric, simbol al Iașului aflat într-o stare avansată de degradare.

Reabilitarea „Casei Creangă” este foarte importantă, pentru că aici vrem să realizăm un Muzeu care să reflecte trecutul îmbinat cu partea inovativă, prin înființarea unui Centru de Cercetare a cărui componentă importantă este cea referitoare la copii. Înființarea unui astfel de Centru de Cercetare  unic în Romania este foarte importantă ținând cont de feedback-ul pozitiv primit din partea multor părinți din țară care se confruntă cu probleme reale de dependență de tehnologie în rândul copiilor”, a precizat a Dr. Gabriel Oprișanu, managerul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.

Reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei susțin  importanța salvării clădirii unde a funcționat prima școală de învățământ teologic din România și a dat asigurări că întreaga campanie se bucură de întreg sprijinul din parte Înaltpreasfințitului Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Ne bucurăm că această clădire urmează să aibă o destinație foarte concretă și practică alături de acel Muzeu, să fie și acest Centru de Cercetare în beneficiu copiilor noștri care sunt din ce în ce mai dependenți de realitatea virtuală de aceste dispozitive electronice moderne. Trebuie să recunoaștem că sunt mulți copii care sunt tentați de aceste tehnologii, care le fură copilăria și le afectează dezvoltarea ulterioară”,a precizat Preotul Constantin Sturzu, consilier cultural al Mitropoliei  Moldovei și Bucovinei.

Pe parcursul anului 2015 în cadrul Compartimentului Neuropsihiatrie Infantila – Sectia VI acuți din cadrul Institutului de Psihiatrie “Socola” Iași au fost asistați un numar de 6.993 de  copii și adolescenți până la vârsta de 18 ani, din care 5.713de copii la spitalizare continuă și 1.280 de copii la spitalizare de zi.

O proporție de aproximativ 40 – 45% dintre aceștia au prezentat diverse tipuri de tulburari emoționale si de comportament legate de dependența de calculator, tulburări consecință a abandonului, separării de familie și abuzului fizic sau emoțional.

Am gândit acest Centru de Cercetare pentru copii și adolescenții dependenți de tehnologie modern, calculator, telefoane mobile ca o reancorare a acestor copii în viața reală în cea prezentă. Reinventarea copilăriei așa cum fiecare copil ar trebui să o trăiască cu socializare directă, cu joc, cu povești care să stimuleze inteligența și imaginația. Dependență de calculator afectează gândirea, memoria, atenția și apar problemele emoționale și de comportament la acești copii. Așa cum știm copilul nu are simțul format a realității pe care un adult poate să îl aibă, de aceia noi oferim sprijin, consiliere și suport acestor copii și  familiile lor”, a precizat dr. Andreea Szalontay, medic primar şef Secţie VI Acuţi a Institutului de Psihiatrie „Socola”  din Iaşi.

Persoanele care doresc să sprijine acest proiect pot face donaţii în următoarele conturi:

RO33TREZ40620F370100XXXX. TREZORERIA IASI INSTITUTUL DE PSIHIATRIE SOCOLA, CUI4541165.

  • RO38 RNCB 0175 0336 1957 0001 USD;
  • RO54 RNCB 0175 0336 1957 0004 EUR;
  • RO81 RNCB 0175 0336 1957 0003 RON;

INFO

Institutul de Psihiatrie „Socola” Iași

www.facebook.com/Institutul-de-Psihiatrie-Socola

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: