”Planifica neprevazutul” – campanie pentru reducerea numarului de sarcini nedorite

Viata sexuală si contraceptia reprezintă încă subiecte tabu pentru multi români, în timp ce numărul sarcinilor nedorite (în special la adolescente) si a copiilor abandonati în maternităti este în continuare foarte mare. În acest context, Societatea de Educatie Contraceptivă din România (SECS) continuă să atragă atentia, prin intermediul campaniei „Planifică Neprevăzutul!”, asupra importantei contraceptiei pentru o viată sănătoasă, extinzând elementul informativ al campaniei pentru toate metodele de planificare familială disponibile în România.

Asociatia de Planificare Familială din România (APFR) se alătură campaniei ”Planifică Neprevăzutul!” Membri asociatiei contribuie la diseminarea mesajelor campaniei în mediul rural si în cel urban.Pe planificanepre+6–    vazutul.ro, pot fi găsite adresele tuturor  cabinetelor de planificare familială din tară din reteaua Ministerului Sănătătii. La aceste cabinete poate apela orice persoană, fără bilet de trimitere, iar consultatiile sunt gratuite.

Specialistii Planifică Neprevăzutul intră în direct cu voi de două ori pe lună, joi de la 19.30, pentru a discuta despre contraceptie si sănătatea reproducerii. Medicul ginecolog răspunde în direct întrebărilor primite atât în timpul webinariilor, cât si anterior, pe adresa de e-mail doctorul@planificaneprevazutul.ro.

Zilnic, în cabinetele de planificare din toată tară intră zeci de oameni în căutarea unor răspunsuri privindviata sexuală, contraceptia si, în general,sănătatea reproducerii. Sperăm caprin această campanie să ajungem la un număr si mai mare de oameni care au nevoie de ajutorul nostru. Pentru fiecare există o metodă contraceptivă potrivită si sigură, iar optiunile trebuie analizate  cu ajutorul specialistilor”, declară Cristiana Bîrlădeanu, Presedinte al Asociatiei de Planificare Familială din România.

Numărul sarcinilor nedorite este încă foarte ridicat în România, cu o incidentă alarmantă în rândul tinerelor. Pentru evitarea acestor situatii, este necesară utilizarea unei metode contraceptive eficiente. Campania Planifică Neprevăzutul! si-a propus să îi ajute pe cei care sunt preocupati să aibă o viată sexuală sănătoasă cu informatii si, mai mult, cu consiliere personalizată. Pentru a fi oricând la îndemâna celor care au nevoie de noi, www.planificaneprevazutul.ropoate fi accesat acum si de pe orice tabletă sau telefon care dispune de conexiune la internet”, adaugă Dr. Borbala Koo,Director Executiv, SECS.

Pe planificaneprevazutul.ro, vizitatorii pot intra în direct cu medicul specialist prin intermediul webinariilor desfăsurate de două ori pe lună. De asemenea, oricine poate adresa întrebări la doctorul@planificaneprevazutul.ro, iar specialistul Planifică Neprevăzutul! răspunde fiecărui e-mail în parte.

Numărul impresionant al celor care ne-au adresat întrebări în cadrul webinariilor sau pe e-mail ne-a dat dimensiunea reală a nevoii de informare a oamenilor. Suntem aici să vorbim deschisdespre anticonceptionale, beneficiile non-contraceptive ale acestora, contraceptia de urgentă si alte metode potrivite pentru fiecare etapă a vietii sexuale si pentru fiecare situatie”, spuneDr. Mirela Popa, medic primar obstetrică-ginecologie, MedLife.

Campania îsi doreste să depăsească granitele actuale, prin derularea de noi actiuni de informare si educare a publicului. Lansată în octombrie 2013, „Planifică Neprevăzutul!”este o campanie de informare si educare a publicului în ceea ce priveste contraceptia  si contraceptia de urgentă. Utilizate corect  contraceptivele moderne au o eficientă foarte mare, unele chiar de 99,7%. Pentru orice contact sexual neprotejat, administrarea contraceptiei de urgentă în maximum 72 de ore poate preveni aparitia unei sarcini nedorite.

STATISTICA

Potrivit studiului „Emergency Contraception Study”*, efectuat în 2013 de compania globală de cercetare Millward Brown cu sprijinul Gedeon-Richter Plc.:

  • Femeile din România au 1-3 parteneri de-a lungul vietii (43% dintre respondente) sau 4-5 parteneri (13%).
  • 98% dintre femeile din România stiu despre existenta pilulelor anticonceptionale,  dar numai 25% folosesc această metodă contraceptivă.
  • Majoritatea(48%) preferă să se bazeze pe metode cu risc crescut în ceea ce priveste aparitia unei sarcini nedorite – metoda retragerii (coitus interruptus) sau metoda calendarului.
  • Mai mult de jumătate spun că anticonceptionalele sunt usor de procurat si de folosit si că ar recomanda această metodă si altor persoane. Cu toate acestea, o mare parte dintre ele si-au exprimat o retinere în utilizare, motivată prin eventualele efecte negative ale acestora.
  • 68% dintre femeile chestionate au folositcontraceptia de urgentă în ultimele 12 luni.

*Studiul „Emergency Contraception Study” a inclus si un esantion de peste 500 de românce cu vârsta cuprinsă între 16-49 ani care au răspuns întrebărilor pe tema obiceiurilor de utilizare si a atitudinilor cu privire atât la metodele contraceptive în general, cât si la contraceptia de urgentă. Intervalul de confidentă 95% – marja de eroare 5%.

INFO

www.planificaneprevazutul.ro

www.facebook.com/PlanificaNeprevazutul

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: