Campania „Arată că iți pasă!”, 2-5 aprilie 2013

Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului

Data de 2 Aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, stabilită de Organizația Națiunilor Unite, la data de 18 decembrie 2007. În toată lumea, în jurul acestei date, organizațiile care promovează cauza persoanelor cu autism desfășoară acțiuni menite să atragă atenția asupra problematicii acestei afecțiuni care atinge, conform celor mai recente studii, 1 din 100 de persoane, ajungând să reprezinte o prioritate în politicile de sănătate ale statelor. Ca în fiecare an, organizațiile din România se raliază și ele acestor mișcări.

Cu prilejul zilei de 2 Aprilie, FEDRA – Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist organizează, prin intermediul fundațiilor și asociațiilor membre, o serie de manifestații și evenimente, atât în București cât și în țară, cu scopul de a crește gradul de conștientizare a publicului asupra autismului dar și de a atrage atenția autorităților asupra nevoilor comunității persoanelor cu autism din România.

EVENIMENTE LA IASI

Asociația Națională pentru Copii și Adulți cu Autism din România (ANCAAR), filiala Iași, membră FEDRA, împreună cu partenerii locali: Fundația „Star of Hope România”, Fundația „Ancora Salvării” și Asociația „Surâsul albastru”, au pregătit acțiuni și manifestări publice, în cadrul celei de-a V-a ediții a Campaniei „Arată că iți pasă!”, după următorul calendar:

Marti, 2 aprilie:

  • 11:30-12:30Marșul diversității pe traseul Piața Unirii – PALAS. Acolo vom ridica spre cer baloane în culorile fundiței puzzle care simbolizează autismul și vom participa cu toții, în Atrium PALAS, la un flashmob organizat de Zumba Iași, instructor Lucian Liciu.

Alături de copiii și tinerii cu autism, părinți ai acestora, vor participa la marș și copii și tineri de la: Colegiul tehnic “Gh. Asachi”, Școala gimnazială “Ionel Teodoreanu”, Școala gimnazială “Ghe. I. Brătianu”, Liceul teoretic “Al.I.Cuza”, Colegiul Economic Administrativ, Grădinița “Căsuța Zânelor”, Universitatea “Petre Andrei”.

  • 19:30 – Primăria Iași – Moment artistic susținut de elevi de la Școala Euroed și Colegiul “Richard Wurmbrand” Iași, în pregătirea aprinderii luminii albastre, la ora 20.00.

Alături de Palatul Roznovanu care găzduiește Primăria Iași, vor fi iluminate în albastru și Universitatea „Petre Andrei” din Iași, Universitatea de Medicină și Farmacie „Gr.T.Popa”, Universitatea „Al.I.Cuza”, Camera de Comerț și Industrie Iași.

Miercuri, 3 aprilie:

  • 9:00 – 15:30 ANCAAR Iași va participa la Conferința internațională  organizată de FEDRA în București, la Palatul Parlamentului cu tema : “Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenția recuperării, funcționalității, integrarea socială, educațională și profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist”.

Participă, în calitate de vorbitori, reprezentanți din Statele Unite ale Americii și din 5 state europene – Suedia, Norvegia, UK, Finlanda, Olanda care prezintă modelul național de servicii și integrare sociala a persoanelor cu dizabilități. Din Romania, participă: Valeriu Zgonea, Președintele Camerei Deputaților, Vasile Cepoi, Consilier de Stat, Cancelaria Primului Ministru, reprezentanți ai Comisiilor de Muncă, Sănătate și Învățământ ale Camerei Deputatilor, parlamentari și reprezentanți ai Guvernului. Se vor puncta încă o dată problemele cu care se confruntă România pe zona autismului, nevoile, inițiativele și pașii făcuți până în prezent pentru îmbunătățirea reglementărilor legislative precum și ce este necesar să fie facut pe viitor. Conferința este deschisă presei.

Joi, 4 aprilie:

  • 11:00 –  Conferință de presă în Sala Mare a Primăriei Iași cu participarea Excelenței Sale Matthijs van Bonzel, Ambasadorul Olandei la București și a specialiștilor invitați din Olanda.
  • 18:00 – Eveniment caritabil – Motel Bucium.  Vor participa copiii de la Academia Show, pregătiți de doamnele Ligia Grozdan și Cosmina Paraschiv, cei din clubul de gimnastică aerobică GIMNIS, prof. Bogdan Bantă, studenții de la Universitatea de Arte “George Enescu” din Iași, departament Teatru, prof. Ligia Delia Grozdan si Oana Sandu, copii clasei a II-a C, Școala Ștefan Bârsănescu, Ansamblul Folcloric „Doina Carpaților” al Casei de Cultură a Studenților Iași, prof. Petre Șușu și Clubul de dans „Imperial”, prof. Adrian Ciutoiu.

Tot pe 4 Aprilie Școala Specială “Constantin Păunescu” și Grădinița PP nr.20, vor organiza evenimente pentru marcarea zilei de 2 Aprilie.

Vineri, 5 aprilie:

  • 18:00 – Grand Hotel Traian, Sala Ion Creangă, lansarea primului documentar românesc despre autism, realizat de specialiști din Olanda.

IN TARA

Simultan, în aceeași perioadă, organizațiile membre FEDRA desfășoară evenimente similare în: București, Baia Mare, Bistrița, Brașov, Cluj Napoca, Craiova, Contanța, Piatra Neamț. În București, pe data de 2 aprilie, orele 10:00, reprezentanți ai părinților copiilor cu autism vor depune cereri de emigrare la ambasada UK – semnal de alarmă cu privire la lipsa de speranța a parinților legat de șansele pe care le au copiii lor cu autism, în România (acțiune desfășurată la inițiativa Asociației AUTISM România),

În semn de solidaritate cu persoanele cu autism, vor fi iluminate în albastru clădirile: Guvernului, Parlamentului, Teatrului National in Bucuresti, Casa Sfatului din Brașov, Cetatea Brașov, Prefectura Brașov, Centrul Cultural Reduta din Brașov, Primăria și Turnul din Baia Mare, Centrul istoric din Bistrița Năsăud, Cazinoul din Cluj Napoca,  Turnul lui Ștefan cel Mare din Piatra Neamț Toate aceste clădiri iluminate în albastru în jurul datei de 2 Aprile se alătură campaniei internationale, devenită deja celebră – “Light It Up Blue”, în cadrul căreia peste 200 de clădiri din întreaga lume sunt iluminate, în fiecare an, în albastru, purtând mesajul persoanelor cu autism. Printre acestea, amintim:  Spinnaker Tower – Portsmouth, Marea Britanie; Primăria şi National Concert Hall – Dublin, Irlanda; Primăria Nicosia – Cipru; Empire State Building şi Rockefeller Center din New York, SUA; Willis Tower – Chicago, SUA, CN Tower – Toronto, Canada, Bell Tower – Perth Western, Australia.

PARTENERI

Pentru organizarea evenimentelor și a conferinței din București, FEDRA mulțumește  pentru sprijin: Administrației Guvernului României, Președinției Camerei Deputaților, Comisiilor pentru Muncă, Sănătate și Învățământ ale Camerei Deputaților, Teatrului Național București, CERE Participare și Pas, Asociației AUTISM România.

Parteneri locali: Primăria Iași, Inspectoratul Școlar Județean Iași, Universitatea “Petre Andrei” din Iași, Universitatea “Al.I.Cuza”, Universitatea de Medicină și Farmacie “Gr.T.Popa”, Universitatea de Arte „George Enescu”, Camera de Comerț și Industrie Iași, PALAS, Irina Schrotter, ProImage, Patronatul Sfera, Rodotex, Motel Bucium,  Louise, Papucei, NICHI, Școala Specială Constantin Păunescu, Gravez.ro, Pro Image, Grand Hotel Traian, Colegiul de Arte Octav Bancilă, Sounds Design.

Parteneri media: TVR Iași, Ziarul de Iași, Iasi Fun, Radio Hit, Glare, Avantaje.

FEDRA – Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist este prima federaţie de acest tip din România, care are ca membri în principal organizaţii de părinţi şi se doreşte a fi o voce puternică şi unitară a organizaţiilor de profil din România, având ca scop crearea şi păstrarea unui mediu adecvat pentru stimularea şi sprijinirea persoanelor cu TSA. Organizațiile membre FEDRA sunt: ANCAAR Argeș, ANCAAR Craiova, ANCAAR Iaşi, Autism Baia Mare, Autism Europa Bistrița, Autism Transilvania, ASPA Suceava, Centrul Terapeutic Marea Neagră, Copiii de Cristal Brașov, Dincolo de Autism, Help Malin, Asociația Învingem Autismul, Fundația Romanian Angel Appeal și Univers Plus Piatra Neamţ. FEDRA este  membră a Coaliţiei “O Singură Voce pentru Dizabilitate”.

Autismul este o tulburare complexă, neurobiologică, ce afectează comunicarea, relaţiile sociale şi comportamentul persoanei. Conform celor mai recente cercetări, autismul afectează 1 din 100 de copii. Autismul transcende toate graniţele sociale, culturale şi geografice, şi a devenit o criză globală în sănătatea publică, având cel mai rapid ritm de creştere.

INFO

ANCAAR Iași
Tel: 0729.914.094
E-mail: carmen_gherca@yahoo.co.uk
www.ancaar-iasi.ro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: