CakeKultour: Proiectia foto-video “Egypt writes the History Again!”

 

O dorinta  exprimata  in mod direct pe bine cunoscuta platforma de comunicare Facebook a schimbat lumea, fiind practic “click-ul” care a declansat dorinta  de schimbare totala a lumii arabe, lucru continuat si in momentul de fata.

Editia a VI-a de Cafekultour, organizata de Centrul Cultural Francez Iasi in colaborare cu British Council, Goethe Zentrum, Centrul Cultural Oriental si alte organizatii dornice de promovare a culturii au transformat din nou cafenelele iesene in unele culturale, care desi isi mentin aroma lor obisnuita, aceea de loc de palavrageala intre prieteni capata o nota aparte, de mister, farmec tocmai prin faptul ca devin gazda unor evenimente cultural-artistice.

Intrebarea s-ar putea pune astfel: Cum ar putea un grup de prieteni sa schimbe lumea pornind de la o simpla discutie pe Facebook sau Twitter?

Am aflat acest lucru, sambata, 2 aprilie pe la orele 18.00 in Cafe Embargo, unde in cadrul evenimentului Cafekultour am descoperit secretele din spatele cortinei revolutiei din Egipt care a inceput pe 25 ianuarie 2011 printr-un simplu… click!

Astfel,  proiectia foto-video intitulata “Egypt writes the History Again” a fost ceva inedit. Nu e ceva obisnuit sa vezi tineri unindu-se pentru a-si sustine cauza adeseori acestia alegand sa-si petreaca timpul undeva intr-o cafenea inainte de a-si duce la bun sfarsit vreun plan. Tinerii egipteni insa s-au unit pentru a pune capat unei ere de saracie, sclavie si indiferenta. Sub deviza “People are United” si dupa 18 zile in care sute de oameni si-au pierdut viata au putut spune “Welcome to the new Egypt” (Bun venit in noul Egipt).

Mohamed Daoud, directorul Centrului Cultural Oriental a reusit sa capteze atentia publicului prin interventii semnificative care au oferit o nota aparte intregii proiectii foto video. Astfel am descoperit ca printr-un simplu click poti schimba lumea, lucru dovedit prin fapte eroice, martirii revolutiei fiind celebrati printr-un imn creat special pentru ei – “I love you, my country”.

“Egypt writes the History Again” din cadrul Cafekultour 2011 a oferit celor prezenti o experienta plina de mister si emotie, pe parcursul unei ore fiind prezentate sacrificiile unui popor pentru a putea spune “Welcome to the new Egypt”.

 

Autor: Ilinca Dumitrescu (UAIC, Facultatea de Filosofie – Comunicare si Relatii Publice)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: