Caietul. Texte scrise pentru blog: septembrie 2008 – martie 2009, de Jose Saramago

Editura Polirom. Colectia BIBLIOTECA POLIROM. Seria de autor “Jose Saramago”. Pret: 34.95 lei

Traducere din limba portugheza si note de Simina Popa

Caietul lui Jose Saramago contine o colectie de texte scrise pentru blog, in perioada septembrie 2008 – martie 2009. Sint articole cu tenta politica, in mare parte, despre vremurile actuale, ale crizei financiare, ale abuzurilor de putere, ale nesfirsitelor razboaie religioase, insa concepute asa cum ne-a obisnuit autorul de-a lungul timpului, pornind de la o simpla premisa, construind o poveste, care treptat incepe sa semene cu realitatea noastra de toate zilele, insa pe care firul logic o arunca intr-un asemenea absurd, incit intrebarile care se impun in urma lecturii scot la iveala adevaruri dintre cele mai sumbre.

“Cum sint lucrurile atunci cind nu ne uitam la ele? Am pus intrebarea asta, care mi se pare pe zi ce trece mai putin nesocotita, de multe ori pe cind eram copil, dar numai mie insumi, nu parintilor sau profesorilor, pentru ca banuiam ca or sa rida de naivitatea mea (sau de prostia mea, dupa vreo parere mai radicala) si or sa-mi dea singurul raspuns care nu m-ar convinge niciodata: «Lucrurile, atunci cind ne uitam la ele, sint la fel ca atunci cind nu ne uitam».” (Jose Saramago)

“Prin fraza sa, pe care o construieste cum nimeni altul, Jose Saramago se numara printre cei mai originali scriitori ai literaturii universale. Proza sa este o voce ce le cuprinde pe toate celelalte: prea putini mai scriu ca el, atit de cuprinzator si totusi atit de liber.” (The Guardian)

“Saramago este unul dintre cei mai originali scriitori europeni contemporani. Prin Caietul, care are drept instrumente curiozitatea ironica si pesimismul meditativ, el transforma improbabilul in lucruri de neuitat.” (New York Times)

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: