Cafeneaua Cinematografica: Seara Nae Caranfil

Luni, 6 decembrie 2010, ora 20.00, Ana si Mojo  Bar va invita la o seara dedicata maestrului Nae Caranfil.

E pericoloso sporgersi – 1993, comedie, cu George Alexandru, Marius Stanescu, Marius Florea Vizante. Durata 104 min. Un film produs de Filmex S.A.
Sinopsis:
Trei viziuni ale aceleiasi povesti, vazuta de fiecare data de un alt personaj – doi barbati si o femeie – cu frustrarea sexuala drept numitor comun. Intr-un orasel de provincie de la granita cu Iugoslavia o trupa de teatru vine in turneu. Cristina (Nathalie Bonnifay) se viseaza actrita, se indragosteste de actorul Dino (George Alexandru), dar poate ar trebui sa se casatoreasca cu Horatiu (Marius Stanescu), care face armata in acelasi oras.
Filmul este conceput in 3 parti: Eleva, Actorul, Soldatul.

Nae Caranfil

Nascut in toamna anului 1960 la Bucuresti, Nae Caranfil este cu siguranta unul dintre daca nu cel mai cunoscut si apreciat regizor de film de pe la noi. Respectat de critici, iubit de publicul autohton si strain, Nae Caranfil a reusit sa schimbe mentalitati, sa suceasca puncte de vedere, sa puna laolalta extremele, iar ele sa nu se urasca.

Uitam mult prea usor ca cel care a redeschis usile filmului romanesc de dupa ’89 e nimeni altul decat el, chiar cu filmul E pericoloso sporgersi. Aflat in spatele plutonului Pintilie-Pita-Daneliuc-Gabrea-Gulea etc. si in fruntea celui ce ii cuprindea pe Puiu-Mungiu-Muntean-Porumboiu, Nae Caranfil ramane singular, prin felul sau de a fi si prin filmele pe care ni le ofera. Sunt cinci: E pericoloso sporgersi (1993), Asfalt Tango (1995), Dolce Far Niente (1999), Filantropica (2001), Restul e tacere (2008). Multe, putine, poate atatea cate trebuie pana in acest moment, insa numai pana in acest moment, Cher Maitre, pentru ca urmeaza, trebuie sa mai urmeze ceva, ceva ce inca nu ne-ai spus si ar trebui sa stim. O experienta (caci pentru mine fiecare film al sau e o experienta de neuitat), pe care este necesar sa o mai traim. Am mai spus-o si o repet: unic si irepetabil, mult prea modest cu geniul sau, Nae Caranfil ramane punct de reper al cinematografiei romanesti.

Iasul va iubeste, Maestre!

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: