Cafeneaua Cinematografica: Seara Nae Caranfil

Ana si Mojo Bar va invita luni, 14 februarie 2011, la o seara cu totul deosebita dedicata maestrului Nae Caranfil.

...Dolce Far Niente (1998) – Le Studio Canal+, comedie, durata 119 min.

Cu: François Cluzet, Giancarlo Giannini, Isabella Ferrari.

Sinopsis: E povestea (aproape) imaginara a unui Stendhal care isi cauta sinele in Italia, intalneste doua femei minunate, care nu-i vor apartine, si un tanar maestru arogant, Rossini. Comedie, dragoste si crize de inspiratie. Filmul incepe ca o poveste suprarealista si se va termina cu romane, opere si… cativa morti.
Filmul e inspirat de romanul lui Frederic Vitoux, Un voyage a Terracina, premiat in 1994 de Academia Franceza. Umor, spirit, literatura… si un barbat neindemanatic care nu-i altul decat Stendhal in devenire.
In drumul sau spre Neapole, Marie-Henri Beyle, viitorul Stendhal, se indragosteste de o misterioasa companioana. Referirile la operele scriitorului vor fi prezente pe toata durata filmului sub forma epopeei nationaliste, a discursurilor filosofice, dialogului sclipitor si a scenelor romantice. Cum drumurile sunt nesigure din cauza atacurilor briganzilor, Beyle poposeste la Terracina, in casa contelui Nencini, varul prin alianta al frumoasei calatoare. Aici, stangaciul nostru personaj il intalneste pe maestrul Rossini, sclipitor, faimos si cu mare succes la femei. Cei doi se imprietenesc repede si intra in paienjenisul intrigilor amoroase (oricand posibile) si celor istorice (mai putin posibile), spre deliciul spectatorilor, viitori cititori ai operelor maestrului in dramatizarea sentimentelor.

Nae Caranfil

Nascut in toamna anului 1960 la Bucuresti, Nae Caranfil este cu siguranta unul dintre daca nu cel mai cunoscut si apreciat regizor de film de pe la noi. Respectat de critici, iubit de publicul autohton si strain, Nae Caranfil a reusit sa schimbe mentalitati, sa suceasca puncte de vedere, sa puna laolalta extremele, iar ele sa nu se urasca.
Uitam mult prea usor ca cel care a redeschis usile filmului romanesc de dupa ’89 e nimeni altul decat el, chiar cu filmul E pericoloso sporgersi. Aflat in spatele plutonului Pintilie-Pita-Daneliuc-Gabrea-Gulea etc. si in fruntea celui ce ii cuprindea pe Puiu-Mungiu-Muntean-Porumboiu, Nae Caranfil ramane singular, prin felul sau de a fi si prin filmele pe care ni le ofera. Sunt cinci: E pericoloso sporgersi (1993), Asfalt Tango (1995), Dolce Far Niente (1999), Filantropica (2001), Restul e tacere (2008).
Multe, putine, poate atatea cate trebuie pana in acest moment, insa numai pana in acest moment, Cher Maitre, pentru ca urmeaza, trebuie sa mai urmeze ceva, ceva ce inca nu ne-ai spus si ar trebui sa stim. O experienta (caci pentru mine fiecare film al sau e o experienta de neuitat), pe care este necesar sa o mai traim. Am mai spus-o si o repet: unic si irepetabil, mult prea modest cu geniul sau, Nae Caranfil ramane punct de reper al cinematografiei romanesti.
Iasul va iubeste, Maestre!

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

Trenul disperării. Acea duminică | Ateneul National Iasi

Orchestra de tineret a Iașului | Amfiteatrul Palas

Anii noștri de glorie | Cinema Ateneu

Neidentificat | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: