CafeKultour 2010, editia a 5-a

Timp de trei saptamani, 10 cluburi si cafenele din Iasi se vor transforma in locuri de manifestare a culturii locale si internationale.

Cunoscut din anii trecuti sub denumirea de Saptamana cafenelelor, “CafeKultour” revine intr-un format extins pentru a readuce cultura in spatii neconventionale. Publicul iesean va avea ocazia sa savureze, timp de 3 saptamani, concerte, piese de teatru, expozitii de fotografie, proiectii de filme, lecturi si dezbateri.

Anul acesta, “CafeKultour” se va bucura de prezenta unor artisti de cea mai buna calitate, din Franta (“Siam”, “Chameau”), Germania (“Andi Maile’s Souljazz Project”) si Romania (“Nu & Apa Neagra”) si de o bogatie de genuri artistice : teatru, muzica (jazz, world music, rock), literatura etc.

Accesul publicului la toate evenimentele este liber!

Program Cafekultour:

* 9-24 aprilieExpozitie de fotografie: “Povesti din Himalaya” de Mihai Moiceanu – Spatiul expozitional Moldova Mall (parter) – vineri 9 aprilie, 18.00: vernisajul expozitiei – vezi mai multe detalii


* Sambata 10 aprilie, ora 20.00 – Serata de tangouri recitate, cantate si dansate: TANGO – Art Cafe
Italia se poate descrie si prin intermediul tangoului, a istorisirilor despre emigratie, de abandonare a propriei patrii in cautarea oportunitatilor unei noi existente pe taramuri indepartate.
Doi actori italieni, Luciano D’Amico si Francesco Maria Cutrupi vor recita si vor canta fragmente din tangourile scrise de mari autori argentinieni, toti de origine italiana – Alfredo le Pera, Homero Manzi, Enrique Santos Discepolo, Astor Piazzolla -, acompaniati de pianistul Ioan Welt si de versurile lui Jorge Luis Borges. Cu participarea lui Mirel si Beatrice de la Scoala de Tango Feliz din Iasi.
Serata va continua cu muzica de tango si nu numai.


* Luni 12 aprilie, ora 20.00Concert: NU&APA NEAGRA, improvizatie etno-psihedelica – Baia Turceasca – vezi mai multe detalii


* 13-24 aprilieExpozitie de fotografie si proiectie video de Sasa-Liviu Stoianovici: FUGIND PRIN PEISAJ PE TIMP DE FURTUNA – Baia Turceasca – marti 13 aprilie, ora 18.00: vernisajul expozitiei – vezi mai multe detalii


* Miercuri 14 aprilie, ora 18.00 – CINEDECOUVERTE / CINEDESCOPERIREA – Proiectie de film: Je vais bine ne t’en fait pas, de Philippe Lioret – Jive Cafe
“Sunt bine, nu-ti fa griji” este o adaptare dupa romanul omonim al lui Olivier Adam, care, de altfel, a participat foarte active la transpunerea cinematografica a romanului sau, semnand scenariul lung-metrajului, alaturi de regizorul Philippe Lioret.


* Joi 15 aprilie, ora 19.00 – Seara de poezie, muzica si film de dragoste: CALATORIE CU EROS SI ERIS – Theatro
Lectorii de franceza, italiana, portugheza si spaniola ai Universitatii “Al.I. Cuza” propun publicului iesean o calatorie alaturi de Eros si Eris pentru a descoperi cele patru culture.
Prima parte a serii se va centra pe diferitele forme de a gandi si de a evoca iubirea prin poezie, cinema si muzica in cele patru limbi romanice – la care se va alatura si occitana.
A doua parte a serii va fi dedicate scrisorilor de dragoste prin prezentarea unor fragmente din corespondenta dintre Mihai Eminescu si Veronica Micle in respectivele limbi straine.
Scrisorile de dragoste vor fi proiectate in limba romana iar traducerile in franceza, italiana, portugheza si spaniola vor fi recitate de studenti.


* Vineri 16 aprilie, ora 18.00 – Proiectie de film german: NIRGENDWO IN AFRICA / NICAIERI IN AFRICA – Glam Cafe
Regie: Caroline Link; Cu: Juliane Kohler, Merab Ninidze, Sidede Onyulo
Familia de evrei Redlich fuge din calea nazistilor in 1938 in Kenia. Fostul jurist Walter Redlich se angajeaza ca administrator la o ferma. Sotia lui, Jettel, se adapteaza cu greu la stilul de viata dintr-o tara straina, insa fiica lor, Regina, infloreste pe z ice trece pe noul continent. In curand diferentele dintre parinti duc la o criza conjugala.


* Sambata 17 aprilie, ora 21.00Seara studenteasca Romania-Franta: CALATORIE IN TIMP SI SPATIU – Glam Cafe


* Duminica 18 aprilie, ora 10.00 – Vernisajul expozitiei de tablouri si fotografii, proiectie de imagini: REPERE ARABE – La Corniche, Iulius Mall


* Luni 19 aprilie, ora 18.00 – Seara de film german: KEBAB CONNECTION – Glam Cafe
Regia: Anno Saul; Cu: Denis Moschitto, Nora Tschirner
Ibo, un turc cu imaginatie si admirator infocat al lui Bruce Lee, nu-si doreste nimic mai mult pe lume decat sa regizeze primul film german de Kung Fu. Realizand un spot comercial pentru restaurantul de kebab al unchiului sau, devine star peste noapte in cartier si este considerat noul Steven Spielberg. Insa sarcina prietenei lui, Titzi, ii provoaca dezordine si confuzie in viata. Din acest moment Ibo trebuie sa-si stabileasca prioritatile in viata si ceea ce isi doreste cu adevarat.


* Miercuri 21 aprilie, ora 18.00 – Lecturi incrucisate / Lectures croisees: Delphine de Vigan – invitati: Caroline Boudier, Laurent Duminy, Octavian Jighirgiu – Jive Cafe
“Orele subterane” este cel mai recent roman al scriitoarei Delphine de Vigan in care existenta cotidiana a celor doua personaje, care nu se cunosc si nu comunica intre ele – Mathilde, aflata in pragul unei demisii si Thibault, medical ajuns sa traiasca doar pentru profesie – se aseamana cu a sutelor de indivizi care se deplaseaza zilnic cu metroul. Un roman din care, printr-un limbaj simplu, aproape lipsit de sentimente, aflam despre toate incertitudinile si suferintele despre care nu vorbim, din teama de-a fi ridicoli.


* ANULAT! Joi 22 aprilie, ora 20.00 – Concert Glam-Rock: SIAM – Club RS
Siam e ca si strada cu acelasi nume din melodia “Clubul canisilor”: directa, fara ocolisuri, fara a-si feri capul in ciuda intemperiilor. Izuri de vals cu aroma de muzica argentina, povesti de dragoste in trei, cuplete care te scot din viata. Siam nu e ca o strada, ci mai degraba un labirint de alei.


* 23 aprilie-14 mai – Expozitia de fotografie a grupului “GradeZero”: Lieux en devenir/ Locuri in devenire – Centrul Cultural Francez – vineri 23 aprilie, ora 18.00: vernisajul expozitiei


* Sambata 24 aprilie, ora 18.30 – Proiectie de film: FADOS de Carlos Saura – Sage Cafe
Regia: Carlos Saura; Cu: Chico Buarque de Hollanda, Carlos do Carmo, Alfredo Marceneiro, Amalia, Caetano Veloso, Cuca Roseta, Lila Downs, Mariza, Toni Garrido.
Carlos Saura utilizeaza poezia si imaginea intr-o maniera unica pentru a relata epopeea fado-ului, aceasta muzica portugheza nascuta la sfarsitul secolului al XIX-lea, care s-a raspandit din Angola pana in Brazilia.


* Duminica 25 aprilie, ora 20.00 – Expozitia de fotografii si prezentare multimedia: SERPIENTE, PUMA, CONDOR – LOS TRES MUNDOS DE LOS INCAS – Club Brain


* Luni 26 aprilie, ora 18.00 – Lecturi si dezbateri: Seara HERTA MULLER – Glam Cafe
Herta Muller este o scriitoare germana de origine romana, care a castigat Premiul Nobel pentru Literatura in anul 2009.
Actorul Radu Ghilas de la Teatrul National “Vasile Alecsandri” Iasi va citi cateva pasaje din cartile “Herztier”/”Animalul inimii” si “Der Konig verneigt sich und totet”/”Regele se-nclina si ucide” ale Hertei Muller, dupa care va avea loc o dezbatere pe baza temelor abordate de scriitoare.


* Marti 27 aprilie, ora 20.00 – Concert de jazz: ANDI MAILE’S SOULJAZZ PROJECT – Club RS – vezi mai multe detalii

* Miercuri 28 aprilie, ora 21.00 – Seara studenteasca: SEARA ALB-NEGRU – Best CLUB (ex Cannabis)


* Joi 29 aprilie, ora 20.00 – Concert chanson francaise: CHAMEAU – Dublin Pub
Cu o tematica variata, Chameau surprinde publicul cu o privire suprarealista, nemiloasa, atat asupra societatii actuale, cat si asupra sufletului fiecaruia. Din aceasta combinatie de degajeaza un optimism cert. Concertele Chameau sunt o satira poetica si intepatoare, care nut e lasa totusi sa pleci fara un zambet pe buze si inima mai usoara.


* Vineri 30 aprilie, ora 20.00 – Proiectie de filme germane – Sage Cafe
1989 – Rumaenien – Deutschland. Rueckblicke auf eine Zeit des Umbruchs / 1989 – Romania si Germania. Timpul schimbarii – Retrospectiva.
Filmul prezinta amintirile romanilor si germanilor despre schimbarile din 1989: caderea zidului Berlinului si revolutia din decembrie. Ei povestesc trairile pe care le-au avut atunci si ce s-a schimbat intre timp. Filmul este realizat de studenti in anul doi la specializarea Germana.
Manner aus Stein und Metall / Oameni din piatra si metal.
Al doilea film al serii este realizat de Angelika Herta, lector al Austriei in Bucuresti, care va fi prezenta la eveniment. Subiectul filmului este statuia lui Lenin din Bucuresti, in timpul prabusirii regimului comunist, dupa 1989.

Adrese localuri:
Arte Cafe
– str. Mihail Kogalniceanu nr. 11
Baia Turceasca
– str. Crisan, in spatele Mitropoliei
Jive Cafe
– str. Cuza-Voda nr. 58, langa banca SanPaolo
Theatro
– str. Grigore Ureche nr.1, Teatrul Luceafarul
Glam Cafe
– Copou, in incinta Camerei de Comert si Industrie
Club RS
– str. Fatu nr. 2A, zona Ripa Galbena
Sage Cafe
– str. Pacurari nr. 4, langa Biblioteca Centrala
Best CLUB
–  Super Copou (ex-Cannabis)
Dublin Pub
– str. Vasile Conta nr. 30, Casa de Cultura a Studentilor

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: