”Cabaretul cuvintelor”, de Matei Visniec

cabaretul cuvintelor

Sunteti invitati in Sala Mare a Teatrului Național ”V. Alecsandri”  unde va avea loc reprezentația cu ”CABARETUL CUVINTELOR”, de Matei Visniec.

  • Duminica, 7 mai 2017, ora 19:00, sala mare – Teatrul National Iasi

Spectacolul, realizat de Ovidiu Lazăr împreună cu Andra Bădulescu (Paris) la scenografie, cu compozitorul Ciprian Manta (muzica originală) și cu o echipă de actori reprezentativi ai Naționalului ieșean, vorbește despre o lume magică în care Cuvintele devin Oameni și se comportă ca niște Personaje: se confesează, se ceartă între ele, cântă, dansează, trăiesc emoții și ne transmit emoții. O evadare suprarealistă din cotidian în universul sufletelor noastre!

Din distribuţie: Emil Coşeru, Roxana Mârza , Brânduşa Aciobăniţei, Andrei Sava, Petronela Grigorescu, Andreea Boboc, Radu Homiceanu, Livia Iorga , Horia Veriveş  şi copiii Gabriel Anton, Alexandru Horga. Asistent regie: Alice Moisă.

CONFESIUNI (fragmente din jurnalul de repetiții)

  Vreau să resuscitez o formulă de spectacol care, la începutul secolului trecut, făcea furori în Europa: teatrul poetic. Oameni ai scenei, scriitori, artiști plastici, muzicieni căutau și construiau cu ardoare imagini teatrale pornind de la forța emoțională a cuvintelor și, mai ales, de la puterea acestora de a provoca stări prin evadarea într-un imaginar al tuturor posibilităților. Lumea contorsionată în care trăim pare să fi uitat acel fior al mirării în fața lucrurilor esențiale … Nu cred însă că e vorba de o amnezie definitivă.

Matei Vișniec are o fanatică încredere în cuvinte. Le iubește atât de mult, încât le-a transformat în personaje. Personaje care trăiesc prin sine, prin ceilalți, cu ceilalți. Acest lucru m-a contaminat și m-a pus pe gânduri. Trebuie să ne recăpătăm încrederea în cuvinte, să nu le mai abreviem, să nu le mai neglijăm, să nu le mai ostracizăm în fel și chip. Să le tratăm ca pe o necesitate a viețuirii și a devenirii ființelor noastre. Să le tratăm ca pe propriul trup și, măcar din când în când, ca pe semenii noștri pierduți prin memoria afectivă.

   Un scriitor, închis în încăperea gândurilor sale, meditează…Prin cuvinte, evident. Numai că, la un moment dat, acestea devin mai puternice decât el și îl invadează, îl ocupă, îl populează, îl agresează, îl readuc la stări esențiale, primordiale chiar. Aceasta se poate întâmpla oricui. Mai ales atunci când, dintr-un motiv sau altul, suntem singuri. Cuvintele devin astfel chinul, izbăvirea și salvarea noastră. Hamletianul ”words, words, words” este acum un mod de a trăi.Un spectacol aproape transparent, extrem de ”salubru” vizual, care să spună câte ceva despre ce se poate întâmpla în mintea și în sufletul nostru atunci când ne lăsăm trăiți de cuvinte: ritmuri vitale, emoții, tristeți, grotesc și sublim, bucurii și deriziune…Un bestiariu minuscul al lumii în care trăim.

   Nu mă interesează firul epic sau o poveste teatrală spusă în ”dulcele stil clasic”, ci o panoramă  vie, dinamică prin sine, a stărilor pe care le poate induce spectatorului defilarea ritmată a cuvintelor deghizate în personaje și a actorilor deghizați în personaje.  (Ovidiu Lazăr)

BILETE

Pret Bilet: R1 şi R2 – 20 lei; R3-R13 – 32 lei; R14-R18 – 22 lei; Loje – 40 lei; Balcon – 16 lei. Biletele sunt puse în vânzare la Agenţia Teatrală, tel. 0232 255 999. Se pot achiziţiona şi online, de pe www.eventim.ro sau direct, din magazinele partenere (Germanos, Orange, Vodafone, Domo, librăriile Humanitas şi Cărtureşti). Agentia teatrala: Telefon: 0232-255 999. Program: 10.00 – 17.00, de luni pina sambata (duminica este inchis)

Pentru grupuri organizate, va rugam sa va adresati Departamentului Marketing-Organizare la telefon 0232-255999.

Atentie! Accesul in sala dupa inceperea spectacolului este interzis, iar biletele isi pierd valabilitatea. Pentru a preveni situatiile neplacute, rugam spectatorii sa fie prezenti la sala de spectacole cu cel tirziu 10 minute inainte de ora inceperii.

INFO

TEATRUL NAŢIONAL „VASILE ALECSANDRI” IASI   Fondat în 1840

Adresa: Str.Agatha Bârsescu, nr. 18, cod 700074, Iaşi, IAŞI

Tel. 0232 267824

E-mailtniasi@yahoo.com

WEB: www.teatrulnationaliasi.ro

FB: www.facebook.com/TNIASI

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: