CAД, instalatie multi-media de Tatiana Fiodorova

Vineri, 1 aprilie 2011, ora 17.00 – Galeria apARTe, Facultatea de Arte Plastice, Decorative si Design (str. Sarariei 189)

Programul “Carte Blanche aux Jeunes Createurs”, sustinut financiar si logistic de Centrul Cultural Francez Iasi in parteneriat cu Vector – studioul de practici si dezbateri artistice, Iasi, prezinta, in seria “Economii ale timpului” (secventa “Timp limita. Timp pierdut”): CAД, instalatia multi-media de Tatiana Fiodorova – este deschisa publicului pana pe 9 aprilie

Curator: Catalin Gheorghe

Instalatia Tatianei Fiodorova e o evocare, fara nostalgie si melancolie, a unui timp trecut si reverberat. Obiectele, desenele, fotografiile, posterele, schitele, lucrarea video, vorbesc despre relatia de memorie dintre fiica si tata, despre relatia intima de familie si relatia ideologizata cu timpurile sovietice.

Tatal artistei a fost designer grafic, pictor si fotograf. In fotografiile sale sunt surprinse peisajele Moldovei, nuntile din satele moldovene, sarbatorile din orasele sovietice, portrete ale locuitorilor din zonele rurale. Din fotografiile facute in calatoriile sale prin sate reusea sa castige diferenta de bani pentru intretinerea familiei, cata vreme salariul sau nu acoperea cheltuielile necesare. In expozitie sunt prezentate fotografiile pe care nu a mai ajuns sa le vanda.

Practica fotografica l-a ajutat si in explorarea lui creativa in pictura. A mai realizat o carte de plante medicinale din fotografiile sale si a lucrat o cutie de litere chilirice din lemn pentru posterele sale de designer. In ultimii sai ani calatorea in colhozuri de unde prelua comenzi pentru postere de propaganda.

Proiectul video surprinde simbolistica afectiva a unui loc transformat de timp. Candva, tatal ei obisnuia sa-si lege motobicicleta cu un lant de un copac. Tatiana avea sase ani cand tatal ei a murit si isi aminteste cum mama ei a incercat pentru mult timp sa faca o gradina in jurul copacului. A plantat flori, insa nu au rezistat. Dupa ploi puternice locul devenea pustiu. Locul acesta a devenit doar o gradina a amintirilor.

* Tatiana Fiodorova traieste si lucreaza ca artist, designer grafic, profesor, curator si manager cultural in Chisinau, Republica Moldova. Preda desenul, pictura si compozitia la Scoala de Arta Shciusev. Tatiana Fiodorova realizeaza instalatii, performance-uri, video-uri, lucrari digitale si lucrari in spatiul public, fiind interesata de relatiile dintre problematicile sociale, politice si estetice. In prezent, lucrarile sale de design sunt asociate cu probleme de interactiune sociala, avand drept scop crearea unor spatii de dialog intercultural (www.fiodorova.w6.ru). Unul dintre cele mai recente proiecte artistice, ARTPLOSHAKA (www.artploshadka.wordpress.com) are drept scop crearea unei comunitati online a sectorului cultural din Republica Moldova. Acest proiect a aparut ca urmare a unei dezbateri organizate de ECF si K:SAK si sustinute de programul MATRA.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: