”Buldozer privindu-se in oglinda” – proiect de Cezar Lazarescu

În 1997, artistul iesean Cezar Lazarescu imagina un proiect pentru spatiul public din jurul castelului Câlnic în cadrul unei expozitii realizate de catre Centrul SOROS pentru Arta Contemporana din Bucuresti. Propunerea de atunci: Buldozer privindu-se în oglinda nu a fost însa, niciodata realizata pâna acum, în 2014, când tranzit.ro/ Iasi s-a angajat sa o materializeze în cadrul proiectului Mecanica unui proiect de arta în spatiul public din Iasi.

Astfel, ”Buldozer privindu-se în oglinda” este realizat pentru prima data în România, la Iasi, pe Esplanada Palatului Culturii si, dincolo de semnificatiile pe care cineva ar putea sa le proiecteze asupra lui, acest proiect consta în mod practic în improbabila alaturare a doua obiecte cu caracter functional: un boldozer si o oglinda. Alaturarea celor doua poate atrage simpatia privitorului pasager catre un obiect care semnifica forta bruta / instrumentul bazal în realizarea modificarilor urbane si, pe de alta parte, o întrerupere a peisajului urban cotidian – un alt fel de spectacol. Gestul artistului materializat în aceasta sculptura temporara lucreaza cu o perceptie monotona a publicului larg asupra artei printr-o interventie aparent brutala, dar care face apel la empatie.

Arta în spatiul public te poate învata sa CERI MAI MULT DECÂT FOC DE ARTIFICII si ca ea NU ÎNFRUMUSETEAZA, CI ÎNTRERUPE… Acestea sunt regula nr. 6, respectiv regula nr. 7 din cele 12 NOI REGULI ALE ARTEI ÎN SPATIUL PUBLIC imaginate de Situations si Claire Doherty în 2014, reguli ce reimagineaza ce si unde poate fi arta în spatiul public.

Mecanica unui proiect de arta în spatiul public din Iasi se refera la prospectia si materializarea unei infrastructuri cel mai adesea invizibile constituita din organizatii guvernamentale si non-guvernamentale, modalitati si mecanisme de finantare, autoritati publice locale sau regionale precum si din diversele relatii ce trebuiesc stabilite între acestea si un artist în vederea realizarii unui proiect de arta contemporana în spatiul public din Iasi. Stabilirea unor legaturi durabile, bazate pe cunoasterea reala si încredere reciproca între diferitii agenti ai acestui câmp dinamic reprezinta unul dintre obiectivele pe termen lung al tranzit.ro/ Iasi.

DESPRE

Cezar Lazarescu este un artist român care traieste si lucreaza în Iasi. A terminat studiile universitare la Universitatea ”G. Enescu” din Iasi si este membru fondator al Asociatiei Vector din 2001. Printre altele a participat la expozitii precum: ”OPEN AIR CINEMA – DEMOLITION”, Chisinau, 2012, “Salon Video”, ALERT Studio, Bucharest , 2012 ­”The City Menace ­ a critical view of urban space”, Iasi, 2012, “Friends of the Divided Mind”, Royal College of Art, London 2009. În 2012, tranzit.ro/ Iasi a organizat prima expozitie si, în acelasi timp, prima retrospectiva Cezar Lazarescu: Îmi place Periferic 3. În 2014 a participat, alaturi de 1+1, la Bucharest Biennale 6, cu proiectul ”BB+„. „Folosind imagini incredibil de simple (uneori exclusive conceptuale), încerc sa depasesc prejudecatile si stereotipurileintelectuale, fiind constient de locul meu în lume, precum si de faptul ca pot folosi si pot fi folosit.” (Cezar Lazarescu)

Echipa: Andrei Pripasu, Florin Bobu, Cezar Lazarescu, Delia Bulgaru, Livia Pancu si Andrei Timofte. Multumiri: Dan Acostioaei, Ionut Tudor, Mihai Verestiuc, Primaria Municipiului Iasi si Mihai Pricop. Curator: Livia Pancu & 1+1. Partener principal al proiectului Mecanica unui proiect de arta contemporana în spatiul public din Iasi este Consiliul Judetean Iasi prin Programul pentru acordarea de finantari nerambursabile în anul 2014 din bugetul Judetului Iasi.  Parteneri: SC MECON SRL, Iasi; Facultatea de Arte Vizuale si Design, Iasi

Partenerul principal al tranzit.ro este fundatia ERSTE

INFO

tranzit.ro/Iasi

www.facebook.com/tranzitro

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: