Bruce Johnston – Beach Boys

Bruce Johnston, basistul de la Beach Boys este sarbatorit astazi la Power Play. Pe numele sau adevarat Benjamin Baldwin, el s-a nascut pe 27 iunie 1942 in Peoria, Illinois, si si-a schimbat numele dupa ce a fost adoptat.


A crescut in Bel-Air, Los Angeles, si a ascultat inca de mic muzica de mai multe feluri, de la jazz si swing la rock n roll si pop. Insa avand o formatie clasica (a terminat scoala de muzica la sectia de pian), a decis destul de tarziu sa se apuce de compus rock. A inceput prin a face backing vocals pentru idolii acelor vremuri: Ritchie Valens, the Everly Brothers sau Eddie Cochran. Dupa ce le-a aratat acestora propriile compozitii, a fost incurajat sa scrie in continuare si sa-si dezvolte o cariera solo.

Primul hit a venit in 1959, odata cu lansarea piesei “Teenbeat”, interpretata de Sandy Nelson. In 1963, dupa ce concertase si compusese intens, Bruce s-a orientat spre o cariera in managementul muzical reusind sa intre la Columbia Records. In 1965 a intrat in grupul Beach Boys, care cautau un solist vocal si un basist. Pentru ca Bruce stia sa cante si la bas si cu vocea, a fost omul potrivit la locul potrivit, iar infuzia de “sange proaspat” in trupa s-a facut simtita odata cu succesul primei piese scrise de el, “California Girls”. In 1972, dupa 10 albume de studio si doua live cu cei de la Beach Boys, decide sa paraseasca trupa, insa este readus in formatie doi ani mai tarziu. Totusi, nu a mai avut statutul de membru “plin” in trupa, el preferand sa fie in umbra celorlalti si sa se ocupe cu aranjamentele de bas si cu partea de backing vocals.

In aceeasi perioada a scris multe piese, pentru una din ele, number-one-ul interpretat de Barry Manilow (“I Write the Songs”) luand si un Grammy. De asemenea a facut backing vocals pentru Elton John pe piesa “Don’t Let The Sun Go Down On Me” si pentru Pink Floyd pe legendarul album “The Wall”.

A cantat in continuare cu Beach Boys si concerteaza si astazi cu ei intr-un ritm care i-ar putea face invidiosi pe multi artisti mai tineri: 170 de concerte pe an. Ba mai mult decat atat, anul trecut s-a concretizat comeback-ul Beach Boys cu un nou album care a celebrat 50 de ani de cariera, Fifty Big Ones, urmat in 2013 de Live – The 50th Anniversary Tour, o compilatie pe care au fost incluse 41 de singleluri. Il ascultam pe Bruce Johnson astazi la Power Play alaturi de Beach Boys cu “California Girls”!

http://www.youtube.com/watch?v=vRZQbr__-6c

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24.

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: