Bruce Dickinson, vocea Iron Maiden

Astazi avem de sarbatorit un nume mare din heavy-metal, e vorba despre Bruce Dickinson, vocea grupului britanic Iron Maiden. Paul Bruce Dickinson s-a nascut pe 7 august 1958 in Worksop, Anglia. Primele sale contacte cu muzica s-au numit “She Loves You” de la The Beatles si “The Twist” de la Chubby Checker.

Iron Maiden, 1985 - Rio de Janeiro

Bruce Dickinson (st.), 1985, Rio de Janeiro

La 16 ani a mers la concertele celor de la Van Der Graaf Generator si Deep Purple; de asemenea l-a vazut pe Arthur Brown intr-un show extraordinar la Londra. A inceput prin a studia tobele, insa dupa un timp s-a simtit atras de chitara electrica si a invatat sa cante destul de bine pentru a fi primit intr-o trupa. Insa primele sale incercari de a-si forma un grup care sa reziste au esuat, asta pana cand l-a intalnit pe Paul “Noddy” White care l-a initiat in muzica hard si heavy. In plus, Paul l-a ajutat sa-si desavarseasca modul de interpretare vocala. In 1979 a intrat in trupa Samson si a scos cu acestia 3 albume apoi, dupa ce a fost remarcat la un show de basistul Iron Maiden, Steve Harris, a trecut in acest grup de referinta pentru istoria heavy-metal-ului.

Fiindca fostul vocalist avusese probleme cu alcoolul, lui Bruce i s-a pus in vedere inca din primele zile de lucru: daca bei prea mult, pleci! Insa Bruce nu avea niciun fel de vicii de acest gen, singura sa problema majora fiind extenuarea fizica pe care a invatat sa o combata in timp. Deoarece Maiden aveau numeroase turnee, Bruce a fost supus unui calvar in primii ani in trupa, el fiind nevoit sa cante chiar si de 5 ori in aceeasi saptamana. “The Number of the Beast” din 1982 a fost un mare succes ajungand pe pozitia a 7-a in topul britanic. “Piece of Mind” si “Powerslave” au demonstrat ca Bruce este si un compozitor foarte bun implicandu-se in scrierea multora dintre piesele de pe aceste discuri. Succes dupa succes, Iron Maiden au intrat in legenda, in anii 80 devenind cea mai bine vanduta trupa britanica de rock dupa Deep Purple si Black Sabbath.

In paralel cu muzica, Bruce si-a urmat si celelalte pasiuni, scrima (unde a devenit maestru) si scrisul, primul din romanele sale vanzandu-se in peste 40.000 exemplare. In 1990 se lanseaza si pe cont propriu cu albumul “Tattoed Millionaire” pentru ca apoi sa primeasca si cateva roluri mici in filme. In 1993, dupa lansarea albumului “Fear Of the Dark”, Bruce Dickinson ii paraseste pe Iron Maiden, in principal din cauza disensiunilor cu liderul grupului, Steve Harris. Albumele sale solo se vand insa foarte bine, asa ca Bruce editeaza LP dupa LP si isi extinde cariera cu o noua profesie: cea de DJ intr-un club britanic si la unul din posturile de radio ale BBC-ului.

In 2000, la presiunea fanilor si a casei de discuri EMI, Bruce revine in trupa Iron Maiden pentru a edita excelentul album “Brave New World”. De atunci a ramas in grupul care l-a consacrat, insa a continuat sa scoata pe piata si produse solo dovada fiind si albumul din 2005, “Tyranny Of Souls”, excelent primit de critica si fani. Pana in prezent, a mai scos alaturi de Iron Maiden un documentar “Iron Maiden: Flight 666” in 2009, si un album, “The Final Frontier” ajuns no.1 in nu mai putin de 28 de tari in 2010. Astazi il ascultam pe Bruce Dickinson cu Iron Maiden: “Can I Play With Madness” !

Vlad Trifan, realizatorul rubricii Power Play de la Nord Est FM, 100,4. Power Play – on air la Nord Est FM, de luni pana duminica: 07.24, 09.24, 11.24, 13.24, 15.24, 19.24, 21.24

ULTIMELE ARTICOLE PUBLICATE:

DEGEȚICA | Teatrul Luceafarul Iasi

Mireasa mortului | Cinema Ateneu

Inimă de foc: Neînfricata | Cinema Ateneu

Downton Abbey: O nouă eră | Cinema Ateneu

Scrie un comentariu: